?>

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, 1961’deki Paris Katliamı’nı “kara gün” olarak niteledi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Paris’te 17 Ekim 1961’de Cezayir'in bağımsızlık mücadelesine destek için barışçıl gösteri düzenleyen onlarca Cezayirlinin Fransa polisince öldürüldüğü günü, “kara bir gün” olarak niteledi.

Dünya - 3 yıl önce

Cezayir

Cezayir Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tebbun’un Paris Katliamı münasebetiyle yayınladığı mesajında, “O kara günün kurbanlarına rahmet diliyoruz. Bu da, zalim sömürgecilerin diasporadaki Cezayir halkının kadın ve erkeklerine karşı işlediği iğrenç suçlardan biridir.” değerlendirmesinde bulundu.Tebbun, “Bu iğrenç katliamın şehitleri de sömürgenin zulmünden kurtulmak için canlarıyla mücadele eden özgürlük öncülerinin kervanına katıldı.” ifadelerini kullandı.Öte yandan Cezayir resmi haber ajansı APS’ye göre de 1961 Paris Katliamı’nın 61. yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda anma töreni düzenlendi.Törene katılan Cumhurbaşkanı Tebbun, şehit edilen Cezayirliler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra Fatiha okudu.Cezayir’de her yıl 17 Ekim günü, 1961’deki Paris Katliamı’nda hayatını kaybeden Cezayirlilerin anısına “Ulusal Göç Günü” adı altında çeşitli etkinliklerle anılıyor.Cezayir Meclisindeki en büyük parti ve koalisyon ortağı Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC), Fransa'dan 17 Ekim 1961'de, Paris'te polisin Cezayirlilere yönelik yaptığı katliamı tanımasını ve özür dilemesini talep etmişti.

1961 Paris Katliamı

Paris’te 17 Ekim 1961’de Cezayir'in bağımsızlık mücadelesine destek için yaklaşık 30 bin kişi, barışçıl gösteri düzenlemiş, Paris Polis Müdürü Maurice Papon’un emriyle gerçekleştirilen polis müdahalesinde, 300’den fazla Cezayirli hayatını kaybetmişti.

Tarihçilerin Fransa tarihinin "kara lekelerinden" biri olarak gördüğü ve "Paris Katliamı" olarak bilinen olayda, yaralı Cezayirlilerden bir kısmı da Seine Nehri'ne atılarak öldürülmüştü.

Fransa'da Mart 1962’de söz konusu olaylara ilişkin tüm suç ve kabahatlere af getiren bir yasanın çıkmasıyla yüzlerce Cezayirlinin hayatını kaybettiği 1961 katliamına dair hiçbir adli soruşturma başlatılmamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 16 Ekim 2021'de, başkent Paris'te dönemin Polis Müdürü Maurice Papon'un yetkisi altında işlenen suçların Fransa için affedilemez olduğunu ifade etmişti.

Macron'un, 27 Ağustos'ta Cezayir'e düzenlediği ziyarette, iki ülke çeşitli sektörlerde altı iş birliği anlaşması yapmış, bölgesel ve uluslararası konularda siyasi istişareyi içeren “Yenilenmiş Ortaklık için Cezayir Deklarasyonu”nu imzalamıştı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile Macron'un sömürge dönemi tarihi dosyalarını çözmek için "ortak tarihçiler komisyonu" oluşturmayı kabul ettiği bildirilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Damar sistemini tıkayan tromboz, basit önlemlerle engellenebilir

2022-10-13 15:28 - Sağlık

Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, Trump'ı ifadeye çağırdı

2022-10-13 23:08 - Dünya

Zirve 23’ün sürpriz konuğu Selçuk Bayraktar oldu

2022-10-15 23:23 - Teknoloji

ABD'de enflasyon eylülde beklentileri aştı

2022-10-13 16:18 - Ekonomi

Fiat, Cezayir’de otomobil üretecek

2022-10-13 18:29 - Ekonomi

İskenderun Körfezi'nde 3 hortum oluştu

2022-10-15 13:09 - Gündem

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Muhterem İnce için yemin töreni düzenlendi

2022-10-17 16:33 - Gündem

Ankara'da yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

2022-10-12 22:23 - Gündem

Yeni nesil savaş uçaklarına ASELSAN gözü

2022-10-16 14:03 - Teknoloji

İngiltere Kralı 3. Charles, 6 Mayıs 2023'te taç giyecek

2022-10-11 20:23 - Dünya

İlgili Haberler

Kıbrıs açıklarında 5,4 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi

18:33 - Dünya

Mısır Dışişleri Bakanı: Mısır-Türkiye ortaklığı bölgedeki krizlerin çözümüne olumlu katkı sağlıyor

17:53 - Dünya

UAEA'nın raporuna göre, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının durumu doğrulanamıyo

17:48 - Dünya

BM kurumlarından dünyada 16 noktada açlık krizinin derinleştiği uyarısı

17:22 - Dünya

Tayland, barış anlaşmasını askıya almasının ardından Kamboçya tarafına ateş açtı

16:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Kıbrıs açıklarında 5,4 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi

18:33 - Dünya

DMM, "Türkiye'nin, Hindistan'daki terör eylemiyle bağlantılı olduğu" iddiasını y

18:08 - Gündem

Sındırgı esnafına "deprem kredisi" imkanı sunulacak

17:58 - Gündem

Mısır Dışişleri Bakanı: Mısır-Türkiye ortaklığı bölgedeki krizlerin çözümüne olumlu katkı sağlıyor

17:53 - Dünya

UAEA'nın raporuna göre, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının durumu doğrulanamıyo

17:48 - Dünya