?>

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum'a göre, Macron'a en iyi cevap Fransızcanın terk edil

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Abdurrezzak Kasum, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir'e yönelik saldırgan açıklamalarına verilecek en iyi cevabın "Fransız kültürünü ve dilini terk etmek" olduğunu söyledi.

Dünya - 4 yıl önce

Cezayir

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Abdurrezzak Kasum, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir'e yönelik saldırgan açıklamalarına verilecek en iyi cevabın "Fransız kültürünü ve dilini terk etmek" olduğunu söyledi.

Cezayir ile Fransa arasında yaşanan gerginliğe ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Kasum, "Fransızlara vereceğimiz en iyi cevap, tek yumruk olmak, söz birliği yapmak ve kendi özümüze dönmektir. Çünkü bu düşmanın dilinden, kültüründen ve egemenliğimize, kimliğimize, kişiliğimize zarar verecek her şeyden vazgeçmek demektir." ifadelerini kullandı.

Kasum, "Macron'un açıklamaları ülkemize ve tarihimize yönelik düşmanca ifadeleri, bu seviyedeki bir yetkilinin düştüğü bu durum üzüldüğümüz bir hatadır." dedi.

Macron'un ifadeleri çelişkiler içeriyor

Macron'un 1830'daki Fransız işgalinden öncesine işaret ederek "Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı?" şeklindeki ifadesinin çelişkiler taşıdığını vurgulayan Kasum, şunları kaydetti:

"Bu ifadeyi, Fransız Konsolosunun Cezayir'in o dönemki yöneticisi Dayı ile olan görüşmesi geçersiz kılıyor. Fransa'nın Cezayir'e olan borçları ve 1830'da aldıkları devlet hazinesi ortadayken, Cezayir'in konsolosu ve hazinesi varken nasıl devleti olmaz?"

Osmanlı, Cezayir'e yardım için ve davet üzerine geldi

Macron'un Osmanlı Devleti'nin Cezayir'deki varlığına ilişkin suçlayıcı ifadelerine de tepki gösteren Kasum, "Osmanlı, Cezayir'e sömürge işgalcisi olarak gelmedi, bilakis İspanyol Haçlı saldırılarına karşı Cezayirlilerin daveti üzerine geldi." dedi.

Kasum, Cezayir'deki Osmanlı varlığının (1514-1830) bir işgal olmadığına ilişkin üç önemli kanıt bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bunlardan ilki Osmanlının dilimizi değiştirmemesidir. Bugün burada Türkçe konuşan kimse yok. Ayrıca Osmanlının gerçekleştirdiği fetih ile buraya gelenler bizim gibi Müslümanlar idi. Bizdeki Maliki ve İbadi mezheplerinin yerine kendilerinin benimsediği Hanefi mezhebini koymadılar. Bu nedenle Fransızların iddia ettiği gibi herhangi bir işgal söz konusu değildi."

Cezayir'de Fransa'ya gösterilen direniş Osmanlıya gösterilmedi

Kasum, Fransız işgali ile Osmanlı varlığı arasındaki büyük farkın üçüncü ve en önemli kanıtının ise Cezayir'de Fransızlara karşı güçlü bir direniş sergilenirken Osmanlılara karşı ise herhangi bir direnişin gerçekleşmemesi olduğunu vurguladı.

Macron'un Le Monde gazetesinde 2 Ekim Cumartesi günü yayımlanan Cezayir'in sömürge tarihini Fransa nefreti üzerine inşa ettiğine dair sözleri üzerine Cezayir yönetimi 3 Ekim Pazar günü hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattığını duyurmuştu.

Macron'un açıklamaları üzerine Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Macron'un yorumları, (1830-1962 yılları arasında) Fransız sömürgeciliğine karşı yiğit direnişle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin şehidin anısına kabul edilemez bir hakarettir." ifadesine yer verilmişti.

Cezayir'in, iç işlerine müdahale edilmesinin kesinlikle reddedildiğinin vurgulandığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istişare için derhal ülkeye çağırdığı kaydedilmişti.

Cezayir'de Mesleki Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Fransızca kullanımını sonlandırdığını duyurmuştu.

Ancak bu kararın sadece üç bakanlıkla mı sınırlı olduğu, yoksa ülkedeki tüm sektörler için genel bir eğilim mi olduğu konusunda henüz resmi bir tavır gözlemlenmiyor.

Cezayir'de Savunma Bakanlığı hariç tüm bakanlıklar iç yazışmalarının çoğunda ve hatta resmi açıklamalarında Fransızca kullanıyor.

Ancak Anayasa'ya göre Arapçanın birinci resmi dil, Berbericenin de ikinci resmi dil olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yılın İnovasyon Ödülü Erdal Can Alkoçlar'a verildi

2021-10-21 17:45 - Yerel haber-Şirket Haber

Kırgızistan Türkiye'den SİHA alacak

2021-10-22 03:31 - Dünya

Borsa güne yatay başladı

2021-10-22 13:15 - Ekonomi

Irak hükümeti: DEAŞ saldırısında 11 kişi öldü

2021-10-27 12:17 - Dünya

OYDER Başkanı Mersin: Stoktaki araç eğer müşterinin ihtiyacını görüyorsa onu almaya çalışıyor

2021-10-24 17:56 - Ekonomi

TEKNOFEST'te yarışan meslek lisesi öğrencileri İHA geliştirmek için iddialı

2021-10-26 15:26 - Teknoloji

Libya'nın Terhune kentinde bir toplu mezar daha bulundu

2021-10-23 03:51 - Dünya

BM: Myanmar'da demokrasiye dönüş kapısı kapanıyor

2021-10-22 03:11 - Dünya

Tataristan 'cumhurbaşkanı' sıfatından vazgeçmedi, Kremlin açıklama yaptı

2021-10-26 20:26 - Dünya

F1 ABD Grand Prix'sinde pole pozisyonu Max Verstappen'in

2021-10-24 04:36 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'de orduya katılmayı reddeden Haredilerin tutuklanması protesto edildi

20:17 - Dünya

ABD, Harvard Üniversitesi'nin Değişim Ziyaretçi Programına uygunluğunu soruşturacak

19:17 - Dünya

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü, Obama'yı hedef alan yeni belgeler yayımladı

18:33 - Dünya

İsrail Meclisi oy çoğunluğuyla hükümeti işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak etmeye çağırdı

18:28 - Dünya

Girit Adası'nın kuzeybatısında deprem meydana geldi

17:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Eskişehir'deki orman yangınına müdahale eden 5'i orman işçisi, 5'i AKUT çalışanı 10 şehit

21:33 - Gündem

Türkiye'nin ara buluculuğundaki Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı İstanbul'da başladı

21:07 - Siyaset

Barcelona, Manchester United'dan Marcus Rashford'ı kiraladı

20:43 - Spor

'Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Kampanyası' pilot il seçilen Konya'da başladı

20:38 - Gündem

Malatya'daki trafik kazasında bir asker şehit oldu

20:32 - Gündem