Ceylanpınar'da koruma altındaki ceylanların sayısı artıyor

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde koruma altında bulunan ceylanların sayısı her geçen yıl artıyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

ŞANLIURFA

Dünyada az sayıda bölgede nesillerini sürdürmeye çalışan ceylanların Türkiye'de en çok bulunduğu kentler arasında Şanlıurfa yer alıyor.
Üzerine türküler yakılan ve Ceylanpınar ilçesine adını veren ceylanlar, doğal ortamlarının bozulması ve neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilçedeki işletmede 1977 yılında koruma altına alındı.
Koruma altına alındığında 23 ceylanın bulunduğu işletmede, ürkek ve narin bir yapıya sahip olan "gazella subgutturosa" türü ceylanlar için 850 dekar doğal yetiştirme alanı oluşturuldu. Yıllar içinde sayıları 668'e ulaşan ceylanların bu yıl doğumların tamamlanmasıyla bine yaklaşması öngörülüyor.

"Yavrular hepimizi heyecanlandırıyor"

TİGEM Ceylanpınar Küçükbaş Hayvancılık Şube Şefi Gökhan Tükenmez, 1950'li yıllarda Gaziantep'ten Mardin'e kadar uzanan sahada yaşam süren ancak kaçak avcılık nedeniyle sayıları azalan ceylanların korunmaya alındığını söyledi.
İlçeyle özdeşleşen ceylanların bakımlarının büyük bir titizlikle gerçekleştiğini anlatan Tükenmez, "İşletmemizde 368 tane erkek, 300 tane dişi olmak üzere toplam da 668 tane ceylanımız bulunmakta. Şu an doğum sezonunun ortasındayız. Bu yıl için yaklaşık 300 yavru beklemekteyiz." dedi.
Tükenmez, doğumların devam ettiğini ve yavruların kendileri için çok kıymetli olduğunu belirterek, "Ceylanları doğum sezonunda 3 vardiya olarak takip ediyoruz, yavrular hepimizi heyecanlandırıyor ve sevinç yaratıyor. İşçiden tutun da müdürümüze kadar şu an herkes büyük bir heyecanla ceylan doğumlarını takip ediyor." ifadelerini kullandı.
Ceylanların meralardaki otlardan beslendiğini aktaran Tükenmez, bunun yanı sıra ceylanlara yonca ve buğday da verdiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sarıkamış'ta mavi, kızıl ve kahverengi kelebekler renk cümbüşü oluşturuyor

2021-06-06 16:26 - Çevre-Hayat

Türk savunma ve havacılık sektöründen 'Afrika' atağı

2021-06-11 15:26 - Gündem

AB ülkelerinde yetişkin nüfusun yarıdan fazlası aşılandı

2021-06-10 15:37 - Dünya

G7 liderleri Galler'de buluşmaya hazırlanıyor

2021-06-08 13:57 - Ekonomi

Medipol Başakşehir, Nacer Chadli ile olan sözleşmeyi 2 yıllığına uzattı

2021-06-12 22:06 - Spor

Danimarkalı futbolcu Eriksen EURO 2020 maçında fenalaştı

2021-06-12 23:31 - Spor

Avrupa Merkez Bankası'ndan ucu açık mesajlar bekleniyor

2021-06-09 16:02 - Ekonomi

Türk Telekom'un yıldız tekvandocusu Hayrunnisa Gürbüz'den Multi Avrupa Oyunları'nda altın madalya

2021-06-11 19:51 - Spor

Mercan Dağları'nın 'mavi boncukları' doğa ve fotoğraf tutkunlarını hayran bırakıyor

2021-06-08 16:37 - Çevre-Hayat

Kovid-19 nedeniyle koku kaybı yaşayan hastaların yapması gerekenler

2021-06-07 16:23 - Genel

İlgili Haberler

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

Aydın'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:48 - Gündem