?>

Çevreyi koruyan yeşil teknolojiler TEKNOFEST Azerbaycan'da

Azerbaycanlı gençlerin çevreyi koruma amacıyla geliştirdiği yeşil teknolojiler, TEKNOFEST Azerbaycan'da sergileniyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Bakü

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), Azerbaycan Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürütücülüğünde, ülkenin önemli kurum ve firmalarının desteğiyle Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Milli Park'ta düzenlenen TEKNOFEST Azerbaycan ziyaretçilerini ağırlıyor.

Azerbaycanlı bir grup üniversite öğrencisinin geliştirdiği "Biobot" isimli proje, TEKNOFEST Azerbaycan'da "Yeşil Teknolojiler" kategorisinde yarışıyor.

Grup üyelerinden Elsever Halilov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biobot"un suyun yüzeyinde yüzerek petrol olan kısımları tespit ettiğini belirterek, "Sudaki petrolü toplayarak depoluyor. Depo tamamen dolduktan sonra geriye dönüyor." diye konuştu.

Yapay zeka ile geliştirdikleri botun çeşitli avantajlar sunduğunu aktaran Halilov, şunları kaydetti

"Botumuz hem petrolü hem de suyu temizleyerek ekosistemin korunmasını sağlıyor. Elde edilen petrolün tekrar kullanımını da sağlıyor. TEKNOFEST'te olmak çok güzel bir duygu. Biraz heyecan biraz mutluluk içerisindeyiz. Başarmak için çok umudumuz var. Projemize güveniyoruz. Yeşil teknolojiler doğanın korunması açısından oldukça önemli."

"Amacımız enerjiden tasarruf etmek"

"Ahıska Researcher" isimli bir grup öğrenciden oluşan takımın geliştirdiği proje de "Yeşil Teknolojiler" kategorisinde yarışanlar arasında yer alıyor.

Grup üyelerinden Aida Asimova, projeleri sayesinde ultraviyole ışınlarını kullanarak metaller elde ettiklerini ve tabakalar oluşturduklarını söyledi.

Bu metallerin transistörler açısından önem taşıdığını anlatan Asimova, şu ifadeleri kullandı:

"Tarihteki transistörler bir oda büyüklüğündeyken günümüzde tırnak ucu kadar bir alanda milyarlarca transistör bulunmakta. Biz de transistörlerin daha da küçültülmesini sağlıyoruz.

Transistörleri küçülmekteki amacımız enerjiden tasarruf etmek ve yanma gibi ihtimalları da minimum seviyeye indirmek. Diğer yollarla 5-6 adet yarı iletken tabaka elde edilebilirken bizim projemizle 20 tabaka elde edilebilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çevreyi koruyan yeşil teknolojiler TEKNOFEST Azerbaycan'da

2022-05-28 18:44 - Teknoloji

İtalya Serie A'ya veda eden son takım Cagliari oldu

2022-05-23 01:21 - Spor

VakıfBank Kadın Voleybol Takımı, İtalyan yıldız oyuncu Egonu'yu transfer etti

2022-05-23 07:04 - Spor

Kuleba'dan eski ABD Dışişleri Bakanı Kissinger'a tepki

2022-05-25 19:53 - Dünya

İstanbullu çift Edirne'de lavanta üreticisi oldu

2022-05-23 11:59 - Çevre-Hayat

Hayalini kurduğu 'inşaat mühendisi' diplomasına 71 yaşında kavuştu

2022-05-27 13:18 - Çevre-Hayat

Sınırın sıfır noktasındaki atıl araziyi getirisi yüksek ürünle tarıma kazandırdı

2022-05-23 13:06 - Ekonomi

Liverpool ile Real Madrid 9. randevuda

2022-05-27 16:07 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gençlik şölenine katılacağı Adana'da coşkulu karşılama

2022-05-21 20:09 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig'e yükselen takımları kutladı

2022-05-21 20:34 - Gündem

İlgili Haberler

İTÜ ARI Teknokent, 2030'a kadar dünyada etki bırakan en iyi teknopark olmayı hedefliyor

12:33 - Teknoloji

Türk bilim ekibi kutuplar arası atmosfer ile okyanus gözlem ve ölçümleri gerçekleştirdi

12:22 - Teknoloji

Araştırmaya göre, akıllı saatler stres düzeyini doğru ölçemiyor

11:42 - Teknoloji

Türk kadın liderden Avrupa'ya havacılık teknolojisi hamlesi

11:23 - Teknoloji

TEKNOFEST Robotaksi yarışması başladı

13:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Şehit Eren Bülbül, şehadetinin 8. yılında mezarı başında anıldı

13:07 - Gündem

Bakan Kurum: Gayrimenkul sertifikası projesinde 27,3 milyar liralık rekor talebe ulaştık

12:58 - Ekonomi

Meteorolojiden 4 il için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

12:43 - Gündem

Kayseri'de 14 katlı apartmanda çıkan yangın söndürüldü

12:38 - Gündem

Küresel Sumud Filosu, Gazze'ye onlarca gemiyle gıda ve insani yardım götürmeye hazırlanıyor

12:32 - Dünya