?>

Çevreci tarımdan elde edilecek pamuk kıyafet üretiminde kullanılacak

Adana'da denim firması, birçok markanın talebi doğrultusunda ham madde olarak kullandıkları rejeneratif pamuğu, Avustralya ve Brezilya'dan ithal etmek yerine çiftçilerle işbirliği yaparak 17 dönümde yetiştirmeye başladı.

Ekonomi - 1 yıl önce

Adana

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Realteks firması, birçok markanın sürdürülebilir ham madde kullanımına kademeli olarak geçme kararının ardından rejeneratif pamuğu ithal etmek yerine Çukurova'da yetiştirmeye karar verdi.

Karataş ilçesinde 17 dönümde pilot ekim yapan firma, alacağı sonuçlara göre ekim alanını genişleterek ürünlerinde kendi rejeneratif pamuğunu kullanmayı hedefliyor.

Realteks Genel Müdürü Mahir Tulay, AA muhabirine, hedeflerinin iyi ürünler yapıp ülkelere göre doğru ürünleri sunabilmek olduğunu söyledi.

Tulay, üretimde sadece kalitenin önemli olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yıllardır doğaya duyarlılık konuları pek had safhada değildi ama son yıllarda bu konular daha fazla gündeme gelmeye başladı. Biz de kendimize bu hedefleri koyduk. Doğaya ve çevreye zarar vermeyen kimyasallar kullanıyoruz. En son bu rejeneratif pamuk konusuyla ilgili çalışma başlattık. Pamuklarda yetiştirilirken çok fazla su kullanımı, kimyasallar ve gübreler var. Bunların hepsi doğaya zarar veren şeyler. Biz de bunları kendimize hedef seçtik. Kendi pamuğumuzu rejeneratif olarak çiftçilerimizle beraber el birliğiyle üretmeye karar verdik. Bu sene de bunun ilk adımını attık."

Tulay, rejeneratif pamuk üretimi için Karataş ilçesinde bir çiftçiyle işbirliği yaptıklarını belirtti.

Yetiştirdikleri ürünün ekimde hasadını gerçekleştireceklerini anlatan Tulay, şunları kaydetti:

"Rejeneratif pamuk ile birlikte sulama miktarını, gübre ve ilaçları mümkün olduğu kadar azaltmak konusunda işe başladık. Realteks olarak hedefimiz sürdürülebilir bir üretim yapmak. Ham madde pamuk da en önemli etken. İnşallah kısmet olursa önümüzdeki senelerde daha fazla miktarda rejeneratif pamuğumuzu el birliğiyle üreteceğiz ve rejeneratif pamuğu üretim bandımıza sokacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

DSÖ: Sudan'da her 5 kişiden 1'i acil durum seviyesinde gıda güvensizliği yaşıyor

2024-06-27 19:23 - Dünya

Slovakya ile Romanya berabere kaldı

2024-06-26 21:28 - Spor

EURO 2024'te E Grubu'nda Slovakya ile Romanya karşılaşacak

2024-06-25 09:32 - Spor

Rusya’nın Dağıstan bölgesindeki silahlı saldırılarda 6 polis, bir papaz ve 4 saldırgan öldü

2024-06-23 22:32 - Dünya

Oyunu kullanan İran lideri Hamaney, halkı sandığa çağırdı

2024-06-28 09:32 - Dünya

İş dünyası, Türkiye'nin FATF'ın gri listesinden çıkarılmasını değerlendirdi

2024-06-28 13:13 - Ekonomi

Bitcoin'in fiyatı 62 bin doların altına geriledi

2024-06-24 13:42 - Ekonomi

Tüketici örgütlerinden sadece kredi kartıyla satış yapan işletmelere eleştiri

2024-06-27 12:03 - Ekonomi

Save the Children, Gazze'de 21 bine yakın çocuğun kayıp olduğunu açıkladı

2024-06-24 13:47 - Dünya

Almanya'ya net göç geçen yıl yüzde 55 azaldı

2024-06-27 12:58 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Bolat, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ne ilişkin paylaşımda bulundu

19:28 - Ekonomi

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 33'ü Trabzon'dan yapıldı

16:57 - Ekonomi

Reel efektif döviz kuru endeksi haziranda 69,97 oldu

14:58 - Ekonomi

Çiftçilere yaklaşık 345 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

14:32 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı uçuş sayısıyla bir kez daha Avrupa'nın zirvesinde

14:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Buca ve Ödemiş'teki yangınlar kontrol altına alındı, Hatay Dörtyol'daki yangına müdahale ediliyor

23:52 - Gündem

Hamas, Gazze'de ateşkes teklifine "olumlu yanıtını" arabuluculara ilettiğini açıkladı

23:23 - Dünya

Hamas, Gazze'de yeni ateşkes teklifine ilişkin "olumlu yanıtını" duyurdu

23:12 - Dünya

Ruanda Kurtuluş Günü resepsiyonu Ankara'da düzenlendi

23:02 - Siyaset

Bakan Yumaklı: Buca ve Ödemiş'teki yangınlar kontrol altına alındı

22:48 - Gündem