Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: Gemlik için planlama süreci başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Gemlik ilçesinin nakline ilişkin planlama sürecinin önümüzdeki günlerde başlayacağını belirterek, "Nasıl, nerede, ne yapılacak, onlara karar verilecek ve riskli binalar yavaş yavaş taşınacak."

Genel - 9 yıl önce

ANKARA(AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bursa'nın Gemlik ilçesinde deprem riski altında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanların daha güvenli bölgeye nakledilmesine ilişkin düzenleme hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Özhaseki, bu konunun KHK'ye neden girdiğine ilişkin sorular geldiğini aktararak, deprem konusu söz konusu olunca beklenemeyeceğini, burada can güvenliği ve yaşam hakkının söz konusu olduğunu için KHK'de yer aldığını anlattı.
"Risk taşıyan binalar yavaş yavaş taşınacak"
Depremle ilgili yasa çalışmaları da olduğunu hatırlatan Özhaseki, şöyle devam etti:
"Bu arada hızlı davranabilmek adına da en ön planda yerler için kararlar alınıyor. Şimdi alınan bu karar neticesinde bozuk orman arazisi dediğimiz, üzerinde çalılık olan sert zeminli, daha önce gidilmiş, çalışılmış, tespit edilmiş yerlere Orman Bakanlığı'nın da uygun görüşüyle ilçe taşınacak. Önümüzdeki günlerde planlama süreci başlayacak. Sonra bu planlama süreci içerisinde nasıl, nerede, ne yapılacak onlara karar verilecek ve çok hızlı olarak da burada konutlar inşa edilip risk taşıyan binalar yavaş yavaş taşınacak. Bütün çalışmalar tabi ki Türkiye'yi sağlam bir zemin üzerinde oturtabilmek planı üzerine kurulu."
En ufacık bir depreme dayanamayacak
Bakan Özhaseki, Gemlik'te bölgedeki konutların, büyüklüğü az olan depremlerde dahi yıkılabileceğine dair haberlere ilişkin, 6-7 şiddetine dayanamayacak bir şehrin olamayacağını, şehirler kurulurken depremselliğin ön planda tutulup zemin etütlerinin ona göre hesaplanması gerektiğine dikkati çekti.
İlgili bölgedeki statik hesapların olabilecek en şiddetli depremlere göre yapılması gerektiğini vurgulayan Özhaseki, "Eğer siz bunları yapmazsanız büyük bir felaket sizi bekliyor demektir. Ne yazık ki Gemlik'te de söylenilenler doğru. Biz de okuyoruz onları. Verilen raporlar öyle. 'En ufacık bir depreme dayanamayacak' diye geçiyor." ifadesini kullandı.
"Böyle bir can tehlikesini kimse taşımak is"
Türkiye'nin neredeyse tamamında kentsel dönüşüm yaptıklarına dikkati çeken Özhaseki, birçok bölgede vatandaşların yeni evlere geçmek istediğini ancak kimi yerlerde de mahallesini değiştirmek, bulunduğu yerden çıkmak istemediğini hatırlattı.
Bakan Özhaseki, şehircilik şurasında herkesi kendi mahallesinde tutabilmenin insanların tabii hakkı olduğu neticesine vardıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu, çok net. Ama bizim yapılan anketlerde gördüğümüz, hiç kimse orada, o mahallede kalmak istemiyor. Çünkü orada kalmak demek ileride olacak bir depremde ölmek demek. Böyle bir can tehlikesini kimse taşımak istemiyor. Çünkü deprem geldiği zaman insanların en sevdiklerini alıp götürüyor. Evin içerisinde ne kadar kıymetli eşyanız varsa onu da alıp götürüyor, hatıranız yok oluyor. Kimse de böyle bir riski görmek istemiyor. Orada en sağlam zeminlere çıkmak istiyor. Zaten yaşamış oldukları o bölgede nihayetinde hayat sürecekler. Belediyenin tespit ve taleplerine göre orası büyük ihtimalle sosyal donatı alanı olarak kullanılacaktır. Kendileri de yeşillikler içerisinde, kendi eski mahallelerinde gezeceklerdir."
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında görevli üsteğmene gözaltı

2017-12-19 20:37 - Gündem

Fenerbahçe’nin tribün liderlerinden 'Dadaş Mehmet' öldürüldü

2017-12-25 02:02 - Asayiş

TİM Başkanı Büyükekşi: 2018'de ihracatta rekor kıracağız

2017-12-24 17:22 - Ekonomi

100 bin aileye kredi ve hayvan desteği

2017-12-23 21:32 - Ekonomi

Sultangazi'de film gibi hırsız polis kovalamacası kamerada

2017-12-25 13:32 - Asayiş

VakıfBank üst yönetiminin "Adana Zirvesi"

2017-12-22 18:41 - Ekonomi

Başbakan Yıldırım: BM kararı ABD'ye açık bir mesajdır

2017-12-22 19:17 - Genel

'Malezya, Müslümanların haklarını savunmaktan korkmuyor'

2017-12-25 18:07 - Dünya

Eski TBMM Koruma Daire Başkanlığı Şube Müdürü hakim karşısında

2017-12-20 17:32 - Gündem

'BMGK Kudüs kararı 'Dünya beşten büyüktür'ün kanıtıdır'

2017-12-22 22:02 - Gündem

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan: (Gazze’de Mısır’la) Daha ciddi tedbirlerin alınması konusunda mutabık kaldık

20:28 - Gündem

WSJ: ABD, İran'la gerginliğin devam ettiği Orta Doğu'ya yeni bir uçak gemisi göndermeye ha

20:17 - Dünya

İtalya'da mühimmat firmasına ait tesiste yangının ardından patlama meydana geldi

20:13 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: AK Partimiz 2053 hedefleri için bugünden itibaren çalışmaya

20:07 - Gündem

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati: "Türkiye ve Mısır ilişkileri hakikaten güçlü temellere dayanıy

20:02 - Dünya