?>

Cep telefonu aracınızı 'yoldan çıkarıyor'

"Cep telefonu kullanımı: Sürücü dikkat dağınıklığında giderek büyüyen bir sorun" isimli kitabı, sürüş sırasında cep telefonu kullanımının kaza ve ölüm riskini artırdığını açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Genel - 8 yıl önce

ANKARA - ORHAN ONUR GEMİCİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan kitap, "Sürücü dikkat dağınıklığı", "Cep telefonu kullanımı", "Cep telefonunun sürücü davranışları ve kaza üzerindeki etkisi", "Sürüş esnasında cep telefonu kullanımına karşı müdahaleler" ve "Sonuç" bölümlerinden oluşuyor.

Her yıl karayolu trafik kazalarında 1,3 milyon insanın hayatını kaybettiği, 50 milyon insanın da yaralandığı belirtilen kitapta, bu kazaların özellikle 15-29 yaş aralığındaki kişilerin ölüm sebepleri arasında önde geldiğinin altı çizildi.

Küresel boyutta ise ölüm nedenleri arasında trafik kazalarından kaynaklı yaralanmaların 9. sırada geldiği, bunun 2030'da 5. sıraya yükselmesinin beklendiği vurgulandı.

Trafikte dikkat dağınıklığı alanında yürütülen birçok çalışmanın odak noktasının, sürücüler arasında cep telefonu ve diğer teknolojik ürünlerin kullanımının yaygınlaşmasından kaynaklanan sürücü dikkat dağınıklığı olduğu ifade edildi.

Dikkat dağınıklığının, "dikkatin güvenli sürüş için önem arz eden eylemlerden sürüşü tehlikeye atan eylemlere sapması" olarak tanımlandığı kitapta, sürücülerin dikkat dağınıklığı türleri, "görsel-yoldan gözü ayırmak", "bilişsel-telefonda konuştuğu konu üzerinde derinlemesine düşünme", "fiziksel-bir elle direksiyonu tutmak diğer elle teknolojik aleti kullanmak", "işitsel-telefona cevap vermek ve dış sesleri duymayacak kadar cihazın sesini açmak" olarak sıralandı.

Araç içi ve harici dikkat dağınıklıkları

Araç içi dikkat dağınıklıkları arasında yemek yemek, sigara içmek, radyo frekansı ayarlamak, cep telefonuyla ilgilenmek yer alırken, harici nedenler sürücünün binalara, reklam panolarına ve dışarıda gelişen durumlara bakması olarak yer aldı.

Kitapta, cep telefonu kullanmanın sürücülerde gözünü yoldan ayırma, aklını yola odaklamama ve ellerini direksiyondan çekmeye neden olduğu belirtildi.

Telefon kullanırken şerit sapması artıyor

Sürücülerin mesaj alırken ve okurken gözlerini yoldan ayırdıkları sürenin yüzde 400 arttığı, yüzde 28 daha fazla şerit sapması ve yüzde 140 daha fazla tehlikeli şerit değişikliği yaptığına işaret edilen kitapta, sürücülerin bunu telafi etmek için hızlarını düşürdükleri kaydedildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Şehit askerlerin failleri kıstırıldı!

2017-10-04 14:52 - Asayiş

Vodafone, yeni marka stratejisini açıkladı

2017-10-06 17:42 - Ekonomi

Yaban hayatından belgesellik görüntüler

2017-10-01 15:12 - Çevre-Hayat

A Milli Takım İzlanda'ya mağlup oldu

2017-10-07 02:52 - Spor

Kaçkar Dağları son misafirlerini uğurluyor

2017-10-05 15:32 - Çevre-Hayat

Düğünde takı yerine 'kokoreç'

2017-10-01 14:39 - Genel

Günde 10 ton fındık toplayan makine

2017-10-02 16:34 - Genel

Süper Lig'in yedek golcüleri

2017-10-03 16:35 - Spor

Avusturya'da göçmenlerin kuruduğu NBZ seçimlerde iddialı

2017-10-02 14:32 - Dünya

Hayrabolu'da 35 yıllık lezzet: Çerkezmüsellim köftesi

2017-10-02 15:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

IMF bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltti

16:12 - Ekonomi

Paris'te "Türkiye-Fransa İş Forumu" düzenlendi

16:09 - Ekonomi

Çin'den Kuzey Deniz Rotası üzerinden Avrupa'ya ilk transit sefer yapıldı

16:02 - Dünya

Filistinli Bakan Şahin: Asıl amacımız, özgürlüğümüze kavuşmaktır

15:57 - Dünya

Rumlar, sayıları 1 milyonu aşan sokak kedilerine çare arıyor

15:43 - Dünya