?>

ÇEKUD'dan plastik kirliliğini azaltmak için seferberlik çağrısı

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla plastik kirliliğini azaltmak için harekete geçme çağrısında bulundu.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

İstanbul

Dernekten yapılan açıklamada, 5 Haziran'ın Türkiye'de Çevre Haftası'nın ilk günü olarak kutlandığı ve plastik kirliliğinin ekosistemleri tehdit eden küresel bir kriz haline geldiği belirtildi.

????

Dünyanın her yıl milyonlarca ton plastik atıkla boğulduğu ve plastiklerin artık sadece şehirleri değil, en derin okyanuslardan en yüksek dağlara kadar bütün ekosistemi tehdit eder hale geldiği vurgulanan açıklamada, doğaya, yaban hayatına, insana ve bütün canlılara zarar veren bu tehlikenin artık görmezden gelinemeyecek boyutlara ulaştığı ifade edildi.

Açıklamada, plastik kirliliğine karşı bütüncül, sürdürülebilir, toplum temelli bir mücadele çağrısı yapılarak, sorunun çözümüne ilişkin şu önerilerde bulunuldu:

"Önceliğimiz tek kullanımlık plastiklerin azaltılması olmalıdır. Yeniden kullanılabilir ürünlerin yaygınlaştırılması, bireysel ve kurumsal tüketim alışkanlıklarının dönüştürülmesi büyük önem taşımaktadır. Geri dönüşüm bir alışkanlık değil, yaşam biçimi haline gelmelidir. Geri dönüşümün toplumun tüm kesimlerine öğretilmesi ve teşvik edilmesi, bu dönüşümün en temel adımıdır. İnovasyon ve teknoloji desteği şarttır. Biyolojik olarak çözünebilen plastikler ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen çevre dostu alternatif malzemeler, sürdürülebilir bir gelecek için umut vadetmektedir. Yasal düzenlemeler güçlendirilmelidir. Plastik üretimi, kullanımı ve bertarafına yönelik kapsamlı mevzuatlar hayata geçirilmeli, sürdürülebilir uygulamalara öncelik veren işletmeler desteklenmelidir. Eğitim ve farkındalık çalışmaları vazgeçilmezdir. Çevre eğitiminin okul müfredatlarına dahil edilmesini ve toplumun her kesimini kapsayan farkındalık kampanyalarının yürütülmesini savunuyoruz."

Plastik kirliliğiyle mücadelenin sadece çevreyi korumak değil, geleceği garanti altına almak olduğu belirtilen açıklamada, "Dünya Çevre Günü vesilesiyle herkesi plastik kirliliğini azaltmak, geri dönüştürmek, sürdürülebilir uygulamalar ortaya koymak, ilgili kurumlarla işbirliği yapmak ve eğitim yoluyla fark oluşturmak için harekete geçmeye çağırıyoruz. Gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, temiz bir çevre, sağlıklı bir gezegen ve yaşanabilir bir dünyadır." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Anne kız Geleneksel Türk Okçuluğu'nda aynı hedefe ok atıyor

2025-05-29 12:18 - Spor

Demirkapı Tüneli'ne bağlanan kıvrımlı yol dronla görüntülendi

2025-06-04 10:34 - Çevre-Hayat

Narin Güran cinayetiyle ilgili 12 sanık ile suça sürüklenen 3 çocuğun yargılandığı davada karar

2025-05-30 20:47 - Gündem

Borsa günü düşüşle tamamladı

2025-05-29 18:53 - Ekonomi

ABD, İsrail'e yaptığı askeri yardımlarla Gazze'deki katliamın en büyük suç ortağı oldu

2025-05-28 14:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İzmir'de Ayakkabıcılar Sitesi'nde atık yığınları oluştu

2025-06-03 18:38 - Gündem

Anadolu'da yeni bir havacılık merkezi doğuyor

2025-06-01 14:38 - Teknoloji

Bitcoin Kaç Dolar Oldu? Neden Bu Soru Bu Kadar Yaygınlaştı

2025-05-29 13:22 - İnsan&Hayat

Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

2025-06-03 18:07 - Ekonomi

BM raportörlerinden Gazze'ye giden Özgürlük Filosu Koalisyonu gemisi için 'güvenli geçiş' çağrısı

2025-06-02 20:58 - Dünya

İlgili Haberler

Van'da sağlık ekipleri çocuk ve gençlerin dijital bağımlılığına karşı mücadele veriyor

16:12 - Çevre-Hayat

Robot kol projesiyle dünya ikincisi olan gençlerden "milli teknolojiye katkı" hedefi

12:27 - Çevre-Hayat

Resim tutkusu emekli öğretmeni 73 yaşında üniversiteli yaptı

12:22 - Çevre-Hayat

Ankara'da "Kriz dönemlerinde kadınları ve çocukları korumak" konulu panel düzenlendi

12:13 - Çevre-Hayat

Kötü muamelede bulunulan maymun, Mersin'de artık "güvenli ellerde"

12:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Sisi ile Pezeşkiyan İran'ın nükleer enerji meselesini görüştü

04:58 - Dünya

Katar'dan Netanyahu'nun tekrar saldırı tehditlerine tepki

03:07 - Dünya

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, protestoların gölgesinde İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü

02:12 - Dünya

Çin ve ABD'nin dışişleri ile savunma bakanları iki ülke ilişkilerini görüştü

02:07 - Dünya

ABD'de Trump destekçisi aktivist Charlie Kirk, silahlı saldırıda öldü

01:22 - Dünya