Çeçen-İnguş Sürgünü'nün 75. yılı

Sovyetler Birliği döneminde, Stalin'in emriyle 23 Şubat 1944’te Kuzey Kafkasya'dan Çeçenler ve İnguşları, Orta Asya ve Sibirya'ya sürülmesinde on binlerce can kaybı yaşandı.

Dünya - 5 yıl önce

Bakü

İkinci Dünya Savaşı’nın ilk aylarında Sovyetler Birliği’ne karşı saldırıya geçen Almanlar, düşmanının gıda ve enerji ikmalini engelleyerek savaşı kendileri için kolaylaştırmayı planlıyordu.

Bunun için Almanların ilk hedeflerinden biri Kafkaslardaki enerji yatakları oldu. Kafkasya’daki petrol üretim bölgelerine sahip olmayı amaçlayan Almanlar, Sovyetler Birliği’nin Azerbaycan’dan sonraki en zengin petrol rezervlerine sahip Çeçenistan’ın Grozni petrol bölgesini ele geçirmek için harekete geçti.

Çeçen-İnguş Cumhuriyeti’nin bazı bölgelerini işgal etmelerine rağmen başkent Grozni’ye girmeyen Nazi birlikleri, Stalingrad yenilgisinden sonra Kuzey Kafkasya’dan güçlerini çekmeye başladı.

Bu süreçten sonra SSCB'nin yerel halka tutumu değişti. Sovyet lider Stalin, Almanların Sovyet topraklarındaki ilerleyişinden başta Çeçen ve İnguşlar olmak üzere bölgedeki Kalmıklar, Balkarlar, Karaçaylar, Mesket Türkleri, Kırım Tatarları ve Volga Almanlarını sorumlu tuttu.

Stalin yönetimi tüm Çeçen ve İnguşların sürgün edilmesi kararı aldı ve Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin (ÖSSC) feshedilerek yerine Grozni Oblastı’nın kurulduğunu açıkladı.

“Çeçen ve İnguşların, Almanların talimatı üzerine Sovyet yönetimine ve güçlerine karşı savaştığını, komşu bölgelerdeki kolektif çiftliklere karşı haydutça saldırılar düzenlediğini” ileri süren Stalin yönetimi, 23 Şubat 1944’te sürgün kararını uygulamaya başladı.

Sovyet silahlı kuvvetleri, Kızıl Ordu Günü kutlamalarının arefesinde toplanan halkın çevresini sardı. Çeçen ve İnguşların 20-25 dakika içinde Orta Asya'ya, Sibirya'ya götürüleceği duyuruldu. Karara karşı gelenler, kaçmaya çalışanlar ağır silahlarla vuruldu.

Stalin güçleri katliamlar gerçekleştirdi

Bu sürgün sırasında çok sayıda katliam gerçekleştirildi. NKVD (Stalin’e bağlı İçişleri Bakanlığı Halk Komiserliği) polisleri Haybah köyü halkını kadın, erkek, ihtiyar, çocuk ayrımı yapmaksızın ahırlara doldurarak diri diri yaktı.

Bu katliamda 700 kişi hayatını kaybetti. Sotni köyündeyse, erkekleri bir tarafta toplayan Kızıl Ordu askerleri ve NKVD polisleri, yine çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan çok sayıda Çeçen'i, yüzeyi buz tutmuş Galanşoh gölünün üzerinde yürüttü. Buzun taşımaması nedeniyle binlerce Çeçen, Galanşoh gölünün soğuk sularında can verdi.

Sürgünde de zulümler sürdü

Stalin’in verdiği emir gereğince yaklaşık 500 bin Çeçen-İnguş, yük trenlerine bindirilerek başta Sibirya ve Kazakistan olmak üzere Orta Asya’ya sürüldü. Yalnızca 2 bin kişi dağlara kaçabildi. Her aileye 20 kilogram bagaj alma izni verildi. Rusya Sosyalist Federatif Sovyetler Cumhuriyeti (RSFSC) halkın geride bıraktığı evlere, topraklara ve büyükbaş hayvanlara el koydu.

Birkaç gün su ve yiyecek verilmeden hayvan vagonlarında yapılan yolculuk sırasında insanların yaklaşık yüzde 20’si hayatını kaybetti. Sürgünün ilk yıllarında iklim koşulları, ağır çalışma ve salgınlar sonucunda ölenlerin sayısı arttı.

Her 10 eve bir askeri gözlemci verildi. Bulundukları yerden sadece üç kilometre uzaklaşabilme hakkı verilen Çeçen ve İnguşlar, her ay güvenlik güçlerine kayıt yaptırmak zorundaydı.

Sovyet yönetimi 26 Kasım 1948’de yayınladığı bir bildiriyle, sürgünlerin yurtlarına geri dönme haklarından mahrum olduğu, süresiz sürgünde kalacaklarını duyurdu.

"Sürgünün gerekçesini aklı başında birisi anlayamaz"

Cephede Kızıl Ordu saflarında savaşan Çeçen ve İnguşların henüz evlerine bile dönmediği bir sırada gerçekleştirilen sürgünün meşru olmadığını Stalin’den sonra Sovyetler Birliği’nin başına geçen Nikita Kruşcev 25 Şubat 1956’da yaptığı konuşmasıyla ortaya koydu: Kruşçev, “Aklı başında bir insanın; kadın, çocuk, yaşlı, komünist ve komsomol (Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin gençlik yapılanması) ayrımı yapmadan tüm milleti, bireylerin veya bir grup insanın yaptığı hareketlerden sorumlu tutmak suretiyle toplu halde sürgün ederek cezalandırmasını anlaması zordur.”

Tarihçiler, Stalin’in asıl amacının geçmişteki isyanlarından dolayı Kuzey Kafkasya halklarını cezalandırmak ve onların Türkiye topraklarına planlı göçünü engellemek olduğunu yazdı.

23 Şubat 1944’te başlayan ve üç günde binlerce can kaybının yaşandığı sürgün, Çeçen-İnguş halkının tarihindeki en büyük felaketlerden biri olarak kayıtlara geçti.  

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Avukat Hasan Ölçer'in baba acısı

2019-02-17 21:22 - Gündem

Koçtaş Fix'in 19'uncusu Ankara'da açıldı

2019-02-18 17:20 - Genel

Nero Endüstri'nin başarı karnesi

2019-02-18 19:59 - Ekonomi

İnegöl'de tabanca ele geçirildi

2019-02-20 00:32 - Asayiş

İzmir’de kayaların düştüğü bölgede yenileme yapılacak

2019-02-21 00:03 - Gündem

İzmir'de silahlı kavga: 1 yaralı

2019-02-21 04:32 - Asayiş

Çamlıca Camii’nin içi ve dışındaki son durum havadan görüntülendi

2019-02-20 21:07 - Çevre-Hayat

Mardin'de minibüs devrildi: 3 ölü, 14 yaralı

2019-02-17 18:32 - Gündem

“1. Yaşlılık Şûrası” bugün Ankara’da başlıyor

2019-02-20 10:37 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getiriyoruz

2019-02-17 23:31 - Siyaset

İlgili Haberler

Sırbistan, Kosova'nın Avrupa Konseyi üyeliğini önlemek istiyor

22:42 - Dünya

Netanyahu, UCM'nin olası tutuklama kararını engellemek için Biden'dan yardım istemiş

22:32 - Dünya

Fransa’dan Filistin destekçilerinin eylemlerine sahne olan Sciences Po'ya mali yaptırım

22:23 - Dünya

Filistin Devlet Başkanı ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Gazze'yi görüştü

21:57 - Dünya

Michel, AB genişlemezse yeni bir "Demir Perde" riskinin bulunduğunu söyledi

21:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

23:08 - Gündem

BBP Genel Başkanı Destici, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'ye taziye ziyaretinde bulundu

22:57 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Dezenformasyon Bülteni'nin 124. sayısını yayımladı

22:52 - Gündem

Sırbistan, Kosova'nın Avrupa Konseyi üyeliğini önlemek istiyor

22:42 - Dünya

Netanyahu, UCM'nin olası tutuklama kararını engellemek için Biden'dan yardım istemiş

22:32 - Dünya