?>

Çaykur Rizespor'da "gençlik aşısı" tuttu

Trendyol Süper Lig'in en düşük yaş ortalamasına sahip ekiplerinden Çaykur Rizespor'un teknik direktör İlhan Palut, genç kadrolarda dönüşüm yapmanın çok büyük bir hadise olmadığını belirterek, "Çünkü olmazsa olmaz oyuncu sayısı çok fazla değil." dedi.

Spor - 2 yıl önce

Rize

Süper Lig'de geride kalan 18. hafta sonunda 25,3 yaş ortalaması ile en genç kadroya sahip takım konumundaki yeşil-mavili ekip, bu sürede 26 puan toplamayı başardı.

Rize ekibinde 18 haftada 32 yaşındaki İngiliz oyuncu Shelvey forma giyen en yaşlı oyuncu olurken, 18 yaşındaki Senegalli Faye ise en genç oyuncu olarak görev aldı.

İlhan Palut, AA muhabirine, sezona başlarken takım iskeleti kurma zorunluluğu ile oyuncu grubu oluşturduklarını söyledi. Kurulan kadronun uzun yıllar için temel oluşturması gerektiği düşüncesi ile yola çıktıklarını ifade eden Palut, bu nedenle genç bir takım kurmaya karar verdiklerini anlattı.

Sezona başlarken acele etmeden, kararları sağlıklı adımlarla atmaya çalıştıklarına dikkat çeken deneyimli teknik direktör, transferin son gününe kadar süren bir süreçle kadroyu kurduklarını vurguladı.

Palut, sezon başında belirledikleri takım stratejisinden sapmadan yol yürüdüklerini dile getirerek, "Lige iyi başladık, iyi bir periyot yaşadık. Lige ilk giriş periyodu ve özellikle Konyaspor maçına kadar ki periyotta iyi gittik." diye konuştu.

Ardından istemedikleri sonuçların alındığı ve iyi futbol sergileyemedikleri kötü bir dönemin yaşandığını ifade eden Palut, "Kırılma noktalarında insan ürkse bile, 'Genç takımız, tekrar hemen kalkmamız lazım.' dediğimiz anlar oldu. Hem puan kazanmak istiyorsunuz hem de oyuncuların iyice motivasyon ve öz güvenlerinin gitmesi açıkçası sizi endişelendiriyor. Tekrar son periyoda baktığımız zaman takımımız iyi bir reaksiyon verdi. Hem puan olarak hem öz güven olarak daha iyi noktaya geldik." değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf: Muhittin Sandıkçı/AA

"Benim için çok zorlayıcı kararlar oluyor ama bunu bir avantaj olarak alıyorum"

Palut, takım olarak her zaman konsantre olmaya devam etmeleri gerektiğinin altını çizerek, "Çünkü öyle bir takımız ki 'Çok kötü oynadık ama bir oyuncu bireysel performansıyla bize maça getirdi.' durumu biz de çok mümkün değil. Takım olarak mücadele etmemiz, beraber hareket etmemiz ve sisteme uyumlu bir şekilde, bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Genç kadroların pozitif ve negatif anlamda çok fazla etkileri olduğuna değinen Palut, şöyle devam etti:

"Genç kadrolarda dönüşümü yapmak çok büyük bir hadise değil çünkü oyuncuların arasındaki makaslar, olmazsa olmaz oyuncu sayısı çok fazla değil. Oyuncular periyottaki form durumlarına göre sahada yer alıyor veya alamıyor, belki sonradan giriyorlar. Rakibe, düşündüğümüz oyun stratejisine göre, görev vermediğimiz oyuncular oluyor. Birçok teknik direktörün kafasında maç biter bitmez diğer maçın kadrosu nettir ama ben her hafta gerek 21'i kurarken, gerek 11'i kurarken çok ince eleyip sık okuyorum. Benim için çok zorlayıcı kararlar oluyor ama bunu bir avantaj olarak alıyorum."

İlhan Palut, genç oyuncuların saha içerisinde gelişip, değiştiğini vurgulayarak, "Maçları yaşayarak öğrenecekler, bazen kazanırken, bazen Gaziantep'te olduğu gibi çok pahalıya öğreneceğiz. Bu süreci bir şekilde daha iyiye götüreceğiz. Genç kadroların en büyük zorluğu saha içerisinde oyunun sekanslarının gerektirdiği reaksiyonları vermekte zorlanıp, kendi bildiğimiz üzerine devam edebiliyoruz." dedi.

Ligde 5-0 kaybettikleri Fenerbahçe maçını hatırlamak istemediğini anlatan Palut, şunları kaydetti:

"Fenerbahçe maçını bir tarafa bırakıyorum, külliyen kötü bir maçtı. Kayserispor ve Gaziantep maçından sonra da biraz açıkçası modum düştü. Kazanmamıza rağmen İstanbulspor maçı çok istediğim tempoda geçmedi ama şimdi anlıyorum o maçı kazanmanın ne kadar önemli olduğunu, oyuna çok takılmamam gerektiğini çünkü İstanbulspor maçı ile kırılma oldu. Geri dönüşün başlangıcı olan bir maçtı. Negatif anlamda Kayseri ve Gaziantep maçları, pozitif anlamda ise ligin giriş maçları çok önemliydi. Takım geç kuruldu, yeni ve genç bir takım denilebilirdi. O bölüm çok pozitif geçti."

"Rizespor'da huzurla çalışıyoruz"

Palut, yeni kurulan takım olmalarına rağmen ligde iyi konumda olduklarını belirterek, "İnsanların büyük düşünmesi, kendi şehrini, camiasını en güzel yerlerde hayal etmesine çok saygı duyuyorum ve mutlu oluyorum çünkü taraftara bunu düşündürebildik. Bu hayali kuruyorlar. Takımımıza baktığımız zaman hala ligin orta sıralarında puan topladığımız bölümündeyiz. Ne kadar puan toplarsak bizim için avantaj, atacağız heybemize ve ileriye daha umutla bakacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Ligin geriye kalan bölümü ile hedeflerin yavaş yavaş şekillenmeye başladığını anlatan Palut, şöyle devam etti:

"Şu anda bir hedef belirtmenin takım üzerinde oluşturabileceği baskıyı hiç gerekli görmüyorum. Maç maç ilerliyor ve şu anda sadece önümüzde oynayacağımız maç bizim için hedef. Biz de en iyisini istiyoruz. Mesela Fenerbahçe'nin, Galatasaray'ın bu sene mutlaka şampiyon olma hedefi çok doğal. Biz daha uzun mesafeli koşuların ortalarında yer kapma hedefinde, ön grupta yer alalım, en son bir atak yaparız düşüncesindeyiz. Şu anda tam onu yaşıyoruz."

Palut, çalıştığı takımlarda güzel dönemler geçirdiğini ifade ederek, "Rizespor için de bunu çok net söyleyebilirim. Rizespor'da huzurla çalışıyoruz. Sadece olayın sportif kısmına yöneliyoruz, başka hiçbir sorunumuz yok. Şu anda takım için tek düşündüğüm futbolu, takım oyununu nasıl daha ileri götürebilirim. Bu benim için son derece değerli. Evet, hep iyi gitmedik, böyle durumlarda aslında reaksiyonlar olur. Böyle durumlarda da tabii ki sivri çıkışlar olacaktır, sert eleştiriler olacaktır, bunlar bizim mesleğimizin gereği." diye konuştu.

Genel manada pozitif ortamda çalıştıklarına işaret eden Palut, şunları kaydetti:

"Daha uzun vadeli planlar ve kontratlar bölümüne geçtiğimiz zaman şunu açık ve net söyleyebilirim. Bir senelik kontratım olduğu aklımın ucuna bile gelmiyor. Şurada 4 veya 5 ay daha buradayız gibi bir hissiyata asla sahip değilim. Ne olacağını gerçekten bilmiyorum ama işe konsantrasyonumuz, çalışmamız, bu takımın eksiklerini saptamamamız, tesiste çalışma şartlarındaki düzenlemelerimiz sanki şu anda hiç buradan gitmeyecek gibi. Zaten böyle olması gerekiyor, biz olaya böyle bakıyoruz. 'Kontrat hiç aklına gelmiyor mu?' dersen, yüzde 100 gelmiyor, sıfır, aklıma geliyor. Şu anda sadece en iyisini yapmaya çalışıyorum. Günü geldiği zaman mutlaka görüşülecek."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Engelleri Aşmak: Sporda Kadınların Yükselişi ve Devam Eden Eşitlik Arayışı

2023-12-22 14:46 - İnsan&Hayat

Hindistan, Umman Denizi'ndeki saldırı sonrası bölgeye savaş gemileri konuşlandırdı

2023-12-25 23:28 - Dünya

Derbide kartlar havada uçuşuyor

2023-12-22 11:12 - Spor

Bodrum'da turizmcileri yeni yıl heyecanı sardı

2023-12-23 12:10 - Ekonomi

Gazze'deki katliama karşı çıkan İsrailli aktivistler, Tel Aviv'de gösteri düzenledi

2023-12-23 23:02 - Dünya

Elektrikli ev aletlerinde "eko tasarım" seferberliği

2023-12-21 11:17 - Teknoloji

Beşiktaş'ta Rıza Çalımbay dönemi sona erdi

2023-12-22 01:13 - Spor

Elazığ'da ay sonuna kadar 1374 deprem konutu tamamlanacak

2023-12-20 16:57 - Gündem

Tarımsal girdi fiyat endeksi ekimde aylık yüzde 2,06, yıllık yüzde 40,11 arttı

2023-12-21 10:58 - Ekonomi

Yapay zekayla vergi incelemelerinde etkinlik artacak

2023-12-22 11:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

UEFA Avrupa Ligi play-off turunda ilk maçlar tamamlandı

01:28 - Spor

PFDK'den 8 Süper Lig kulübüne ceza

01:23 - Spor

UEFA Konferans Ligi play-off turunda ilk maçlar sona erdi

00:57 - Spor

Samsunspor, UEFA Avrupa Ligi'nde deplasmanda Panathinaikos'a 2-1 yenildi

23:37 - Spor

Beşiktaş, UEFA Konferans Ligi'nde turu İstanbul'daki rövanşa bıraktı

23:33 - Spor

Günün Manşetleri

Türk Silahlı Kuvvetlerinde yeni atamalar ve askeri istihbaratın yeni liderleri -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:06 - En Son Yazılar

Nijerya'da bu yıl sel felaketlerinde 228 kişi öldü

02:07 - Dünya

Kolombiya'da askeri hava üssü yakınlarındaki bombalı saldırıda 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı

02:03 - Dünya

İsrail, ağır şartlarda alıkoyduğu 10 Gazzeliyi serbest bıraktı

01:52 - Dünya

Gazze kentinde, İsrail'in saldırıları ve işgal planları protesto edildi

01:48 - Dünya