?>

Çatışmaların ortasında büyük başarı

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı nedeniyle başka bir okula nakledilip eğitim görmek zorunda kalan 8. sınıf öğrencileri Şakir Duru ile Dicle Tiken, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında büyük bir başarıya imza attı.

Gündem - 10 yıl önce

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından bölgede eğitim veren birçok okulun öğretmen ve öğrencileri, kentin farklı okullarına misafir olmak zorunda kaldı. Sur ilçesindeki bu okullardan biri olan Alparslar İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri de Şehit Yüzbaşı Bahtiyar Er İmam Hatip Ortaokulu’na nakledildi. 

Sur ilçesinde çıkan çatışmalar, bomba ve silah sesleri ile yüzleri kapalı kişilerin baskısı nedeni ile okulu boşaltan öğrencilerden ikisi 25-26 Kasım 2015’te yapılan TEOG sınavlarında derece yapmayı başardı.

Sur’da okulları ile birlikte yaşamlarını da bırakmak zorunda kalan Şakir Duru ile Dicle Tiken'in aileleri, silah ve bomba sesleri, sokağa çıkma yasakları nedeni ile çocuklarının yanına yerleşmeye karar verdi. İkisi de 6 kardeş olan 8. sınıf öğrencilerinden Şakir Duru 120 soru sorulan TEOG’da 110 net yaparken, Dicle Tiken de 105 net yaptı. İkinci TEOG sınavında 120 soruda 120 net yapmayı hedefleyen Şakir ve Dicle’nin geleceğe yönelik ortak hedefi ise doktor olup, doğup büyüdükleri Diyarbakır’da hizmet vermek.

"BU OLAYLAR OLMASAYDI DAHA İYİSİNİ YAPABİLİRDİM"

TEOG sınavında 110 net yapan Şakir Duru, daha önce Sur ilçesinde bulunan Alparslan İmam Hatip Ortaokulu’nda eğitim gördüğünü söyledi. 14 yaşındaki Duru, "Yaşanan son olaylardan dolayı yaklaşık bir aydır Yenişehir’de başka bir okula sevk edildik. Ben TEOG’da 110 net yaptım. Bu olaylar olmasaydı daha büyük bir başarı yapabileceğimden emindim. Bomba, silah seslerinin altında psikolojim çok bozuk bir şekildeydi.

Ders çalışırken kalemi bile adam akıllı elime alıp bir soru bile çözemiyordum. Fakat buna rağmen biraz gayretle başarabildim. TEOG’dan sonra yaklaşık bir buçuk ay geride kaldık. Dolayısıyla konularda da çok geride kalmıştık. TEOG ikiye daha hazır bir şekilde girebilmek için nakledildiğimiz okula sabah misafir olarak geliyordum. Sabah geldiğim halde öğleden sonra kendi okulumuzun dersine girmeye çalışıyordum. Bu da çok yoğun bir süreçti benim için. 

Yaklaşık iki hafta böyle devam ettim, sonra sadece Bahtiyar Er İmam Hatip Ortaokulu'na gelmeye başladım. Yaşanan bu olaylardan dolayı ben kendi okulumda matematik sınavından 100 almışken, buradaki matematik sınavından 40 aldım. Nedeni buradakilerin çok ileride olmasıydı" dedi.

"OLAYLARDAN DOLAYI HEDEFİME ZOR ULAŞACAĞIMI DÜŞÜNÜYORUM"

TEOG sınavında 105 net yapan 13 yaşındaki Dicle Tiken ise, yaptığı netin kendisi için bir başarı olmadığını söyledi. Tiken, "Daha fazlasını yapmak isterdim ama ortam dolayısıyla elimden bu kadarı geldi. Aslında biraz zor oluyordu çalışmak. Psikolojik olarak çalışamıyordum. 

Elime kitabı aldığımda sıkılıp bırakıyordum. 3 aylık tatilde çalışmıştım. Öğretmenlerimin yardımı ile de hafta sonu kurslarına geliyordum. Kurslardan aldığım eğitim ve derslerle konuları yetiştirebildik. İkinci TEOG’a daha iyi hazırlanmak istiyorum. Daha iyi hazırlanıp daha iyisini yapmak istiyorum. Hedefim doktor olmaktı, hedefime artık zor ulaşacağımı düşünüyorum ama gereken neyse yapmaya devam edeceğim" diye konuştu.

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Dalya Ofer: 'Ekonomik kriz kapıda'

2016-01-19 16:37 - Ekonomi

Giresunspor Başkanı korkuttu

2016-01-18 20:39 - Spor

Bu da Erzurum'da leğen-board keyfi

2016-01-16 15:04 - Çevre-Hayat

3 ilçede 509 terörist öldürüldü !

2016-01-14 18:59 - Genel

PFDK’dan Galatasaray’a ceza

2016-01-14 18:31 - Spor

CHP’li başkandan o akademisyenlere tepki

2016-01-13 18:59 - Genel

68 kaçak göçmen yakalandı

2016-01-15 18:14 - Asayiş

İşte olimpiyatlara ev sahipliği yapacak ülkeler

2016-01-19 20:15 - Spor

Bordo bereliler Sur’a girdi

2016-01-18 19:04 - Genel

Mısırlı başkan açıkladı: Eto'o ile anlaştık

2016-01-20 01:57 - Spor

İlgili Haberler

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü soruşturmasında 16 şirkete kayyum atandı

23:22 - Gündem

Filistin'e Destek Platformu 5 Ekim'de Gazze için yürüyecek

21:47 - Gündem

Hatay'da Küresel Sumud Filosu'nu 'selamlama' etkinliği düzenlendi

18:52 - Gündem

Ankara'nın Çankaya ve Gölbaşı ilçelerindeki bazı mahallelere su verilemeyecek

18:12 - Gündem

Marmara Denizi'nde 5 ve 4 büyüklüğünde depremler

17:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Venezuela: Ülke kıyılarına yakın bölgede 5'ten fazla savaş uçağı tespit edildi

01:13 - Dünya

Konferans Ligi'nin ilk haftası tamamlandı

00:47 - Spor

Avrupa Ligi'nin ikinci haftası tamamlandı

00:42 - Spor

İran'ın İsfahan kentinde 5,3 büyüklüğünde deprem

00:23 - Dünya

Samsunspor, Legia Varşova'yı mağlup etti

00:18 - Spor