?>

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Macaristan ile ilişkilerimizi geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine taşıdık

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile ortak basın toplantısı düzenliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Orban'la akdettiğimiz ortak siyasi bildiri ile stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerimizi geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine taşıdık" dedi

Siyaset - 1 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Budapeşte'de bulunmanın bahtiyarlığını yaşadığını, bugün aynı zamanda diplomatik ilişkilerin de tesis edildiği Türkiye-Macaristan dostluk anlaşmasının imzalanmasının 100'üncü yıl dönümü olduğunu belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Tarihi bağlar ve kültürel yakınlıkları güç aldıkları Macaristan'la dostane ilişkilerinin esasen bir asrın çok daha ötesine uzandığını kaydeden Erdoğan, bu yıl karşılıklı gerçekleştirilen çok sayıda üst düzey ziyaretle kapsamlı işbirliğiyle dostluğu pekiştirdiklerini ifade etti.

Erdoğan, Macar mevkidaşı Katalin Novak'ın mart ayında ülkeye resmi ziyarette bulunduğunu, Başbakan Orban'ı ise haziran ayında Ankara'da misafir ettiğini söyledi.

Orban'ı aynı zamanda mart ayında Ankara'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi kapsamında da ağırladıklarını belirten Erdoğan, "Bu vesileyle Macaristan'ın gözlemci üye olduğu Türk Devletleri Teşkilatına katkılarından duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim. Ben de Macaristan Devleti'nin kuruluş günü kutlamaları ve Dünya Atletizm Şampiyonası etkinliklerinin bir bölümüne iştirak etmek üzere ağustos ayında Budapeşte'yi ziyaret ettim." diye konuştu.

"Ticaret hacmini 6 milyar dolarlık hedefe ulaştırmakta kararlıyız"

Erdoğan, üst düzey temas ve istişarelerin ikili münasebetlere olumlu yansıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yılın ilk 11 ayı itibarıyla ticaret hacmimiz geçtiğimiz yılı geride bırakarak 4 milyar dolara yaklaştı, 6 milyar dolarlık müşterek hedefimize ulaşmakta kararlıyız. Bu çerçevede mevcut karma ekonomik komisyon mekanizmasına ilaveten ekonomi ve ticaret ortak komitesini tesis ettik.

Ortak komitenin ilk toplantısını önümüzdeki aylarda Türkiye'de düzenleyerek ticaret ve yatırımlarımıza ivme kazandıracağız.

Karşılıklı yatırımları teşvik ediyor, firmalarımızın gerek Macaristan'da, gerek Türkiye'de, gerekse üçüncü ülkelerde işbirliğini destekliyoruz. Halihazırda verimli bir işbirliğine sahip olduğumuz savunma sanayii ve enerji gibi alanlarda bağlarımızı daha da güçlendirmeyi planlıyoruz."

Orban ile başkanlık ettikleri Konsey Toplantısı'nda ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirdiklerini dile getiren Erdoğan, iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için ilave adımlar ele aldıklarını söyledi.

"Türk ve Macar halkları birbirlerine daha da yakınlaşacaktır"

Erdoğan, ziyaret vesilesiyle imzaladıkları anlaşmaların, münasebetlerin sağlamlaşmasına yardımcı olacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orban ile önce akdettiğimiz ortak siyasi bildiriyle stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerimizi, geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine taşıdık. Bu aynı zamanda geleceğe yönelik vizyonumuzun da bir göstergesidir.

2024 boyunca idrak edeceğimiz Türkiye-Macaristan Kültür Yılı'nın açılış törenini bu akşam Cumhurbaşkanı Sayın Novak'ın da katılımıyla Sayın Başbakan ile birlikte gerçekleştireceğiz.

Bir yıl boyunca sürecek etkinlikler Türk ve Macar halklarını birbirlerine daha da yakınlaştıracaktır."

Erdoğan, ikili görüşmelerde Türkiye, Avrupa Birliği ilişkileri, Ukrayna ve Gazze'deki gelişmeler dahil olmak üzere güncel meseleleri ele aldıklarını söyledi.

Erdoğan, 2024 yılının ikinci yarısında Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenecek Macaristan'ın, Türkiye'nin birliğe tam üyeliğine desteğini güçlü bir şekilde tekrar vurgulamasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Macaristan'a dönem başkanlığında şimdiden başarılar diliyorum. Filistin'de ve Ukrayna'da savaşın, şiddetin çözüm olmadığı noktasında Macar dostlarımızla hemfikiriz." dedi.

"Gazze'de ise İsrail vahşetinin sona ermesi için çalışıyoruz"

Ukrayna'da diplomatik çözüm odaklı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini en başından bu yana seslendirdiklerini, Türkiye olarak, taraflardan talep olması halinde yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazır olduklarını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gazze'de ise İsrail vahşetinin bir an evvel sona ermesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Acil ateşkesin tesisi ve çatışmaların yayılmasının önlenmesi için Türkiye olarak ilk günden beri yoğun diplomatik çaba harcıyoruz.

Son gelişmelerle birlikte, 1967 sınırlarında bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin Devleti'nin tesisinin artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gördük.

Uluslararası toplumun, İsrail'e doğru mesajların verilmesi ve yaşanan katliamın sona erdirilmesi noktasında asli bir sorumluluğu bulunuyor. Bu bağlamda, dostumuz Macaristan'ın da gereken katkıyı sağlamaktan geri durmayacağına gönülden inanıyorum."

Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ve Başbakan Viktor Orban başta olmak üzere tüm Macar dostlara samimi misafirperverlikleri için teşekkür ederek, istişarelerin ve alınan kararların hayırlara vesile olmasını diledi.

https://www.dikgazete.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-macaristana-geldi-866966.html

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde zincirleme kaza trafik yoğunluğu oluşturdu

2023-12-13 12:53 - Gündem

THY, Osaka uçuşlarına başladı

2023-12-12 14:57 - Ekonomi

Futbol hakemleri, maçlara çıkma kararı aldı

2023-12-16 12:13 - Spor

Hakkari'de kar ve sis ulaşımı aksatıyor

2023-12-12 12:03 - Gündem

Şekerleme ürünleri ihracatı 2 milyar dolara yaklaştı

2023-12-12 13:58 - Ekonomi

Hindistan'da 5,7 büyüklüğünde deprem

2023-12-18 14:48 - Dünya

Adana Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyon düzenlendi

2023-12-18 09:32 - Gündem

Asgari ücret görüşmelerinde ekonomik veriler masaya yatırılacak

2023-12-17 14:13 - Gündem

Saadet Partisi, milletvekili Bitmez'in vefatıyla Meclis'te grup oluşturma kriterini kaybet

2023-12-15 16:09 - Siyaset

BM: Libya açıklarında 61 düzensiz göçmen kayıp

2023-12-16 23:12 - Dünya

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile telefonda görüştü

17:53 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla Gazze'deki son durumu görüştü

14:54 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den, CHP Genel Başkanı Özel'e Ferdi Zeyrek için geçmiş olsun tel

14:37 - Siyaset

Bakan Kurum, Bağcılar Millet Bahçesi'nin görüntülerini paylaştı

13:17 - Siyaset

TBMM'de 28. Dönem İkinci Devre Başkanlık Divanı üyeleri seçilecek

11:08 - Siyaset

Günün Manşetleri

Los Angeles'taki sınır protestoları 3. gününde devam ediyor

06:17 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail güçleri Madleen gemisindeki gönüllüleri kaçırdı

06:07 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail ordusu Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:42 - Dünya

İsrail ordusu, Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:23 - Dünya

Madleen gemisindeki aktivist Acar, İsrail ordusunun gemiye beyaz renkli bir sıvı döktüğünü söyledi

03:18 - Dünya