?>

Çankırılı kadınlar bayat ekmekleri değerlendirerek yeni lezzetler ortaya çıkarıyor

Çankırılı kadınlar, israfın önüne geçmek için başlattıkları proje ile bayat ekmeklerle tatlıdan tuzluya birçok yeni lezzet ortaya çıkarıyor.

Çevre-Hayat - 8 ay önce

Çankırı

MHP Çankırı İl Başkanlığı Kadın, Aile, Çocuk ve Engelli Politikaları (KAÇEP) birimi öncülüğünde "İsraf Etmeden Geri Dönüştürelim Projesi" başlatıldı.

Yaklaşık 20 kadının evlerindeki bayat ekmekleri kullanarak yaptıkları çeşitli yemek ve tatlıların beğenilmesi üzerine MHP İl Başkanı Mehmet Fatih Kaya'nın önerisiyle projenin il geneline yayılmasına karar verildi.

Bunun üzerine MHP Çankırı KAÇEP Başkanı Hicran Ekerbiçer ve beraberindeki kadınlar, kermes düzenlemeye karar verdi.

Bayat ekmeklerle hazırlanacak yemeklerin vatandaşlara sunulacağı kermesten elde edilecek gelirle sağlık sorunları yaşayan çocukların tedavilerine destek verilmesi hedefleniyor.

Hem israf önlenecek hem ihtiyacı olanlara destek sağlanacak

Ekerbiçer, AA muhabirine, sokakta yürürken yollarda ekmek parçaları gördüğünü, bu duruma çok üzüldüğünü söyledi.

Bayat ekmeklerin çöpe gitmemesi için proje geliştirmeye karar verdiklerini anlatan Ekerbiçer, "Son yıllarda ekmek israfının çok fazla olduğunu biliyoruz. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı da ülkemizde günlük 6 milyon ekmeğin israf edildiğini açıklamıştı. Ekmek israfının önüne nasıl geçeriz, nasıl dönüştürelim bayat ekmeklerimizi diye bir proje ürettik. Bayat ekmekten yaklaşık 20 ürün yaptık. Ekmekten köfte, çullama, tirit, çeşitli tatlılar, içinde ekmek olan sarma gibi çok çeşitli yiyecekler hazırladık." dedi.

Bayat ekmek kullanılarak yapılan yiyecekleri çevrelerindeki kişilere ikram ettiklerini ve çok beğenildiğini anlatan Ekerbiçer, şunları kaydetti:

"Ekmekten daha çeşitli neler yapabiliriz, onun üzerinde çok fazla düşündük, çok çeşitli ürünler çıkardık. Amacımız, ekmek israfını önlemek, ekmeklerimizi yeniden dönüştürmek. İsrafı önlemeye yönelik farklı projelerimiz var, onlara devam edeceğiz. Ekmek önceliğimizdi, o yüzden ilk ekmekle başlattık projemizi. 18 Şubat'ta kermesimiz var. Bayat ekmeklerden yaptığımız yiyeceklerimizi Çankırı halkına sunacağız. Kermesten kazanacağımız geliri de Çankırı'da ihtiyaç sahibi iki bebeğimiz var, onlara bağışlamayı düşünüyoruz."

MHP Çankırı KAÇEP Yönetim Kurulu Üyesi Aynur Koç da proje sayesinde bayat ekmeklerin değerlendirildiğini belirterek, "Evde bayat ekmeklerle çeşitli yemekler yapmaya çalışıyordum. Bu projeyle yeni tarifler öğrendim; pastalar, börekler, tatlılar yapıldığını gördüm. Bu kadar çeşit yapılabileceğini tahmin etmiyordum. İsraf, maddi manevi çok büyük kayıp." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yurt dışında üretilen akıllı kanser ilaçlarının etkin maddesi yerli imkanlarla geliştirildi

2025-02-11 13:17 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin halkına ikinci bir Nekbe yaşatmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-10 12:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toprak bütünlüğüne haiz bir Filistin Devleti'nin kurulması daha fazla geciktirilemez

2025-02-12 10:36 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toprak bütünlüğünü haiz bir Filistin Devleti'nin kurulması daha fazla geciktirilemez

2025-02-12 12:21 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da resmi törenle karşılandı

2025-02-12 07:18 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Malezya'da 'Fahri Doktora' unvanı verildi

2025-02-10 10:57 - Siyaset

Süper Lig'in eski ekiplerinden Yeni Malatyaspor'da önlenemez düşüş sürüyor

2025-02-10 11:18 - Spor

Netanyahu, ABD'den 'Hamas ve Filistin yönetiminin olmadığı bir vizyonla' döndüğünü söyledi

2025-02-10 22:28 - Dünya

Türk Dünyasının en büyük takımı Traktör Tebriz Futbol Kulübü yalnız değildir!

2025-02-11 00:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazzelileri binlerce yıllık ezeli ve ebedi vatanlarından çıkarmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-09 23:03 - Siyaset

İlgili Haberler

Bayburt'ta ormanlık alanlar sonbahar renklerine büründü

15:17 - Çevre-Hayat

Doğuştan göğüs kemiği bulunmayan Eylül bebeğe kıkırdak dokusundan "iman tahtası" yapıldı

13:18 - Çevre-Hayat

Artvin'deki Borçka Karagöl Tabiat Parkı sonbahar renklerine büründü

12:17 - Çevre-Hayat

Karabüklü saat tamircisi yarım asırdır saatleri ayarlıyor

10:52 - Çevre-Hayat

Engelsiz yaşam merkezinde eğitim alan özel bireyler, sosyalleşip iş hayatına kapı aralıyor

14:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

01:05 - Gündem

Trump'tan Putin ve Zelenskiy'e "artık anlaşma yapmanın zamanı geldi" çağrısı

01:03 - Dünya

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne Abdulkadir Çay atandı

00:27 - Medya

Trump, Çin ile iki taraf için de iyi bir anlaşma yapılabileceğini düşündüğünü söyledi

22:58 - Dünya

Kassam Tugayları, bugün bulunan bir İsrailli esirin cesedini teslim edeceğini duyurdu

22:38 - Dünya