?>

Çanakkale Boğazı'nın son teknolojiyle donatılan yeni kurtarma römorkörü görev başında

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün filosuna geçen ay katılan ve yerli imkanlarla yapılan "Kurtarma-13" römorkörünün boğazdaki bir günlük seyri AA tarafından görüntülendi.

Gündem - 4 yıl önce

ÇANAKKALE

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün (KEGM) filosuna geçen ay katılan ve yerli imkanlarla yapılan "Kurtarma-13" römorkörü, Çanakkale Boğazı'ndan gemilerin güvenli seyri için refakat görevinin yanı sıra olası kaza ve yangın gibi durumlara da müdahale ediyor.

İstanbul Beylerbeyi'nde düzenlenen tören sonrası geçen ay Çanakkale'ye uğurlanarak görevine başlayan son teknolojiyle donatılmış römorkörün bir günlük boğaz seyri görüntülendi.

Günlük planlama kapsamında Çanakkale iskelesinden halat çözen, 32 metre uzunluğunda, 498 groston ağırlığında ve 82,44 ton çeki gücüne ve Fİ-Fi 1 (saatte 2 bin 400 ton su basabilme) yangın söndürme kapasitesine sahip römorkör, boğazın kuzey yönündeki refakat çalışmasına katıldı.

Boğaza Marmara Denizi'nin yer aldığı kuzey yönden giriş yapan 300 metre uzunluğundaki tanker ile telsiz teması kuran Kurtarma-13 römorkörü, geçiş hazırlığındaki gemiye arka yönden yaklaşıp refakate başladı.

Özel sistemi sayesinde sağlanan manevra kabiliyetiyle kendi ekseni etrafında dönebilme, 70 saniyede 70 metreye kadar aynı anda tam yol hızdan makina stop etme ve durabilme özelliklerine sahip römorkör, güvenli seyir için gemiye Çanakkale Boğazı'nın güney çıkışına kadar eşlik ederek seyrin sorunsuz tamamlanmasını sağladı.

Gemilerin boğazdan herhangi bir olumsuz durum yaşanmadan geçmesini sağlamak dışında muhtemel gemi kazası ve yangın gibi olaylara da müdahale edebilen 8 personelin görev yaptığı römorkör, 7 gün 24 saat hizmet veriyor.

"Sınıfının en modern römorkörlerindendir"

Kıyı Emniyeti Çanakkale Müdürü Ogün Çevik ülkenin en büyük römorkör filolarından birine sahip olduğunu söyledi.

Yeni römorkörlerinin 9 ayda tamamlanarak hizmete girdiğini belirten Çevik şöyle konuştu:

"Mayıs 2021 itibarıyla 9 ay gibi rekor kabul edilebilecek bir sürede, ülkemizin yerli ve milli imkanlarıyla üretilmiş olan Kurtarma-13, dünyanın en kompakt, en etkin ve sınıfının en modern römorkörlerindendir.

Filomuza katılmasıyla Çanakkale Boğazı'nda refakat ve liman hizmetlerinde görev almak üzere start vermiştir.

Bu yıl içerisinde 3 römorkörümüz daha benzer özelliklerde, son derece önemli çeki güçleriyle dünyanın en modern ve kesinlikle rakipsiz dümen ve pervane sistemlerine sahip olacaklardır.

Römorkörlerimiz tam güçte yol alırken acil durumla karşılaşmaları halinde yaklaşık 70 saniyede 70 metre mesafede tam olarak durabilir ve olduğu yerde 360 derece dönebilme yeteneğine sahiptir.

Emsallerine ve benzerlerine göre çok ucuz bakım ve tutum masraflarıyla çalıştırılabilen bu güzel römorkörlerin kurumumuza, ülkemize, milletimize ve Türk denizciliğine hayırlı olmasını diliyorum. "

Gemi kaptanı Serkan Çakıroğlu da Kurtarma-13'ün filolarının son göz bebeği olduğunu aktararak, "Gemimiz uluslararası standartlarda yapılmış bir römorkör. Son teknolojilere sahip.

Türk tersanelerinde, Türk mühendislerinin eseri olarak yapılmıştır. 32 metre uzunluğunda, 13 metre eninde, 6 bin 300 beygir gücündedir.

Bu römorkörümüz İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında herhangi bir gemi kazası ve yangında acil müdahale için dizayn edilmiş yapıdadır." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Varlık Barışı'na başvuru için yarın son gün

2021-06-29 15:51 - Ekonomi

'Yüz yazma' geleneğinin Karaburun'daki son temsilcisi eski düğünleri özlüyor

2021-06-25 16:46 - Çevre-Hayat

Borsa güne yükselişle başladı

2021-06-23 13:44 - Ekonomi

Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki üçüncü yılı

2021-06-23 18:56 - Siyaset

BM: Somali'ye insani yardım son 6 yılın en kötü seviyesinde

2021-06-29 19:11 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yatıyor kalkıyor 'erken seçim' diyorlar. Erken seçimin tarihi belli, haziran 2023

2021-06-25 22:07 - Gündem

İspanya EURO 2020'de gol yağmuruyla çeyrek finalde

2021-06-29 01:02 - Spor

Türkiye'nin yatırım iklimi 'yatırımcı talebine' göre şekillenecek

2021-06-24 14:42 - Ekonomi

'Şair Ceketli Çocuk': Kazım Koyuncu

2021-06-24 18:42 - Gündem

Çivi ve teller Ağrılı filografi sanatçısının elinde hayat buluyor

2021-06-22 20:31 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Sakarya'nın ilk metrobüs hattında deneme seferi yapıldı

23:08 - Gündem

CHP’li Belediye’den pervasız paylaşım: Milyonluk konserler yap, sonra vatandaştan ayran iste!

14:04 - Gündem

DMM, İklim Kanunu Teklifi ile hayvancılıkla, küçük işletmelerin bitirileceği iddialarını yalanladı

19:43 - Gündem

MİT Başkanı Kalın, Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Derviş ile görüştü

19:22 - Gündem

Şehit pilot Maden, İzmir'de son yolculuğuna uğurlandı

15:37 - Gündem

Günün Manşetleri

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda Bayern Münih çeyrek finale yükseldi

01:28 - Spor

Bakan Yerlikaya: Bugünün Türkiye'si her bir vatandaşının sesine kulak veren bir Türkiye'dir

00:03 - Siyaset

ABD'nin, İran'dan, nükleer tesislerdeki yıkımın 'beklenenden az' olduğu istihbaratı aldığı iddia edildi

23:58 - Dünya

Gürcistan'da, AB yanlısı gösterilerde gözaltına alınanların serbest bırakılması için protesto düzenlendi

23:52 - Dünya

Gazze hükümeti: İsrail bugün 19 evi sakinlerinin başlarına yıktı

23:42 - Dünya