?>

'Çalışma hayatında en önemli eksikliklerimizden birisi kadınlarımız'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak,"Türkiye'de potansiyeli olan ancak çalışma hayatında yeterince yer alamayan en önemli eksikliklerimizden birisi kadınlarımız." dedi.

Ekonomi - 8 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi'nde (MÜSİAD Vizyoner'17) yaptığı konuşmada, iş dünyasının değerli mensuplarının birikimlerini, değerlendirmelerini ve ekonominin geleceğine yönelik görüşlerini paylaştığı bu gibi organizasyonların büyük önem taşıdığını söyledi.

Son dönemde küresel ve bölgesel sıkıntılara rağmen Türkiye'nin güçlü bir şekilde büyümeyi sürdürdüğünü belirten Albayrak, "İşte görüyorsunuz IMF, Dünya Bankası, büyüme yüzde 2,5 diyorlardı değil mi? Revize edildi, bu sene Allah'ın izniyle en az yüzde 5 büyüyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ihracat kalemleri yıldan yıla büyürken, bu genişlemeyi emtia ihracatından bilgi ve teknoloji üretimi ve ihracatına dönüştürmesi gerektiğini kaydeden Albayrak, teknoloji odaklı ihracatın önemine değindi.

Son bir yıllık ihracat rakamının 150 milyar doları aştığını belirten Albayrak, otomotiv ve hazır giyim-tekstil sektörlerinin yüzde 30'a yakın payının olduğunu, bu iki alanda da oldukça rekabetçi olduklarını bildirdi.

Albayrak, "Ancak koyduğumuz hedefler noktasında, Türkiye bu alanların ötesinde inovasyon ve Ar-Ge alanlarında da önce bölgesel, ardından küresel rekabet ortamına ayak uyduracak bir duruma gelmek durumundadır." değerlendirmesinde bulundu.

"Kapsamlı bir mesleki eğitim haritası çıkartılmalı"

Albayrak, tam zamanlı Ar-Ge ve araştırmacı sayısında son yıllarda görülen hızlı artışın daha sistematik bir temele oturtulması için kapsamlı bir mesleki eğitim haritası çıkartılması gerektiğini söyledi.

Özellikle enerji alanındaki Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları konusunda kamu-özel sektör ve üniversitelerin iş birliğinin önemini vurgulayan Albayrak, Türkiye'de artan patent sayısına, Ar-Ge harcamasına, akademik ve bilimsel çalışmalara değindi.

"Kadınların disiplin ve pratikliğine, zekasına ihtiyacımız var"

Albayrak, girişimcilik ve Ar-Ge alanındaki potansiyeli ortaya koyarken, kadınlara yönelik de bir çağrıda bulunarak, "Türkiye'de potansiyeli olan ancak çalışma hayatında yeterince yer alamayan en önemli eksikliklerimizden birisi kadınlarımız. Dünya değişiyor, bu alanda da artık ezberler bozuldu. 'Evde otur, çalışma, şunu yapma bunu yap'... Bizim böyle bir lüksümüz yok. İnsan kaynağımızı erkek-kadın ayırmadan sistemin içerisine maksimum faydalanacak şekilde dahil etmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

Albayrak, artık sadece mühendis veya doktor olmanın yeterli sayılamayacağını kaydederek, tasarım, hayal gücü, günlük ihtiyaçlara pratik çözümler üretmenin ağırlık kazandığı bir yapıya doğru gidildiğini söyledi.

Bakan Albayrak, "İşte burada, kadınların tasarımda, disiplin ve pratikliğine, zekasına ciddi şekilde ihtiyacımız var. İşte bu alanda kadınlarımız ne kadar fazla sorumluluk alırsa o denli başarılı olacaklarına ve ülkemizi ciddi anlamda katma değer sağlayacaklarına inancım tam." dedi.

Albayrak, artık önemli zekaların gençlerden çıktığını belirterek, şirketlerde artık gençlerin ve kadınların daha fazla inisiyatif alması ve öne çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Uğur Aslanhan

Haftanın Öne Çıkanları

'Fotoğraf Makinesi Müzesi' meraklılarını bekliyor

2017-10-05 16:47 - Kültür Sanat

Avustralya Parlamentosu üyeleri TBMM'yi ziyaret etti

2017-10-04 21:22 - Gündem

THY Semerkant'a sefer başlatacak

2017-10-05 18:07 - Gündem

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi FETÖ'den tutuklandı

2017-10-05 02:02 - Gündem

6 ayda aynı fabrikada ikinci yangın

2017-10-06 23:42 - Asayiş

Hakkari'de PKK'nın finans kaynağına darbe

2017-10-09 13:52 - Gündem

'Okullarda Atık Pil Toplama Kampanyası'nda yeni dönem

2017-10-06 15:28 - Genel

Toki Kayaşehir 2017 3+1 ve 1+1 kura sonuçları tam liste

2017-10-05 19:32 - Genel

'Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan özür diledi'

2017-10-06 16:47 - Siyaset

HSK 39 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti

2017-10-05 21:12 - Gündem

İlgili Haberler

Tarihi Hicaz Demiryolu Gaziantep ve bölgeye ekonomik katkı sunacak

13:13 - Ekonomi

Kahvede kendi markasını oluşturan genç girişimci, yurt dışına açılmayı hedefliyor

12:18 - Ekonomi

Irak'tan petrol akışının yeniden başlaması Türkiye'nin enerji arzına güç katacak

11:48 - Ekonomi

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan asgari ücretin belirlenme sürecine ilişkin uyarı

11:43 - Ekonomi

Emtia piyasalarında Fed belirsizliği sürerken gözler istihdam verilerine çevrildi

11:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Erzurum'da ham madde üretim tesisinde çıkan yangın kontrol altına alındı

18:42 - Gündem

Yozgat'ta yapımı tamamlanan TOKİ konutları hak sahiplerine teslim edildi

18:22 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Galiçya Türk Şehitliği'ni ziyaret etti

18:17 - Gündem

Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Can tutuklandı

18:13 - Gündem

Erzurum'da boya üretim tesisinde çıkan yangına müdahale ediliyor

17:33 - Gündem