?>

Çadırlarda yaşayan Suriyelilerin kışla çetin sınavı sürüyor

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde etkisini gösteren şiddetli yağış, bölgede çadırlarda yaşayan binlerce sivilinin hayatını olumsuz etkiledi.

Dünya - 4 yıl önce

İdlib

İdlib'in Türkiye sınır hattındaki zorla yerinden edilen sivillerin sığındığı birçok çadır kamp, yoğun sağanak sonrası sular altında kaldı.

Çadırlarını su bastığı için eşyalarının büyük bir kısmı kullanılamaz hale gelen çoğunluğu kadın ve çocuk yüzlerce aile, geceyi yağmur altında ya da başka kamplarda yaşayan akrabalarının yanında geçirdi.

Suriye'de veri çalışmaları yürüten Suriye Acil Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdlib ve Halep kırsalındaki sağanağın 79 çadır kampta binlerce sivili etkilediğini söyledi.

Hallaj, ülkenin kuzeyindeki bazı kamplara yağan kar sonrası birçok çadırın kar altında kaldığını belirterek "bölgede donma tehlikesinin yaşanabileceği" uyarısında bulundu.

3 yıl önce Beşşar Esed rejiminin Hama kırsalındaki Şahışbo köyüne düzenlediği saldırılarıyla zorla yerinden ettiği Ali Said, şiddetli yağış nedeniyle çadırlarının su altında kaldığını dile getirdi.

İdlib'deki Şahışbo kampına sığınan Said, "175 ailenin çadırını su bastı. Kampımızda herhangi bir hizmet yok. Geceyi zor geçirdik. Sivil Savunma ekipleri, gece boyunca suları tahliye etti." ifadesini kullandı.

Yaşadığı kampta altyapının olmadığını anlatan Said, "Çok sayıda aile başka bir kampta yaşayan akrabalarının yanına sığındı. Kamptaki ailelerin yeni çadır ve yağmurluk başta olmak üzere her türlü yardıma ihtiyacı var." diye konuştu.

Şahşabo kampında yaşayan sivillerden Gazal Yusuf da şiddetli sağanak nedeniyle geceyi çetin kış şartlarında geçirdiğini belirterek "İki çadırımız sular altında kaldı. Çocuklarımı nereye bırakacağımı ve ne yapacağımı bilemedim. Çadıra, yağmurluğa ve temel yaşam malzemelerine ihtiyacımız var." diye konuştu.

İdlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve İran, 2017'deki Astana toplantısında, Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturma karar aldı.

Rejim, İran destekli teröristler ve Rusya, saldırılara devam edip 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldırılar Mayıs 2019'da tekrar şiddetlendi. Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020'de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 döneminde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya Ralli Şampiyonası heyecanı başlıyor

2022-01-19 11:10 - Dünya

2021, en sıcak 7 yıldan biri olarak kayıtlara geçti

2022-01-19 18:20 - Dünya

AB "Sığınma Ajansı" kurdu

2022-01-19 16:29 - Dünya

Turistler beyaza bürünen Kapadokya'yı gökyüzünden keşfediyor

2022-01-19 12:03 - Çevre-Hayat

Almanya'da enflasyon 30 yılın zirvesinde

2022-01-19 12:22 - Ekonomi

Fenerbahçe geriden gelerek kazandı

2022-01-19 22:44 - Spor

Kartal'da iskeleye bağlı bir gemide yangın çıktı

2022-01-20 11:25 - Çevre-Hayat

Memur ve emekliye ek zammı da içeren teklif yasalaştı

2022-01-19 20:55 - Siyaset

Bulutlar ile Karadeniz'in birleştiği anlar görüntülendi

2022-01-19 21:20 - Çevre-Hayat

2022 FIFA Dünya Kupası biletleri satışa çıkıyor

2022-01-19 13:08 - Spor

İlgili Haberler

Suriye'de yeni banknotlar aşamalı olarak tedavüle girecek

16:12 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Egemenliğimizi tanımadan resmi müzakerelere başlamayız"

15:23 - Dünya

Gazze’de açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 281’e yükseldi

15:08 - Dünya

El Salvador'da 6,0 büyüklüğünde deprem

14:53 - Dünya

Senegal'deki Köle Evi, köle ticaretinin acı izlerini taşıyor

13:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan Süper Kupa finalinde attığı golle tarihe geçti

17:47 - Spor

Trafikte yol kesenlere hapis cezası geliyor

17:32 - Gündem

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde orman yangını çıktı

16:37 - Gündem

İzmir Körfezi'nde yeniden başlayan balık ölümleri sürüyor

16:27 - Gündem

Suriye'de yeni banknotlar aşamalı olarak tedavüle girecek

16:12 - Dünya