?>

'ByLock'çu 52 asker hakkındaki iddianame kabul edildi

FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 52 asker hakkında hazırlanan 3 ayrı iddianame, kabul edildi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan, aralarında subayların da bulunduğu 52 asker hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan 3 ayrı iddianame, mahkemece kabul edildi.

İddianamelerde, FETÖ'nün TSK'daki örgütlenmesi anlatılırken, bir kısım şüpheli askerlerin örgütün üst düzey sorumlularıyla irtibatlı oldukları, bir kısım şüphelilerin eşinin ise KPSS soruşturmasında şüpheli olduğu kaydedildi.

"FETÖ için kadrolaşmada öncelikli ve en önemli yer TSK"

FETÖ için en güçlü silahlı unsur olması nedeniyle kadrolaşmada öncelikli ve en önemli yerin Türk Silahlı Kuvvetleri olduğu belirtilen iddianamede, "Yıllardır süren kadrolaşmanın ordu disiplinini bozacak ve ülke savunmasında zafiyet oluşturacak bir yoğunluğa ulaştığı değerlendirilmiş, 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimi de değerlendirmenin haklılığını ortaya çıkarmıştır.'' denildi.

İddianamede, 'Askeri liseler, askeri harp okulları ve harp akademilerinde gerçekleştirilen sınavlarda usulsüzlükler yapılmıştır. Sınav soruları, Fetullahçı gruba sınav öncesi sızdırılmıştır. Bütün sınavlarda, bu örgüt üyeleri önceden elde ettiği soruları çözerek, başarı sağlamıştır.'' bilgisine yer verildi.

"FETÖ'cülerin önünü açmak için disiplin soruşturmaları açmışlar"

FETÖ üyesi subayların önünü açmak ve etkili yerlere gelmelerini sağlamak için örgütün ikinci yöntem olarak disiplin soruşturmalarını kullandığına işaret edilen iddianamede, örgütün TSK içerisinde kendinden olmayan kişilere disiplin soruşturmaları açtırıp, kendisinden olmayan herkesi düşman kabul ederek TSK içinden ayıkladığı kaydedildi.

İddianamede, şunlar kaydedildi:

''Örgüt, kadrolarını general ve amiral yapmak, TSK'nın üst yönetimini ele geçirmek için soruşturma ve davalar açtırmıştır, bu örgütten olmayan albay, amiral ve general kadrosunu tasfiye etmiştir. 'Ergenekon', 'Balyoz', 'Askeri casusluk' ve benzeri davalar, TSK içerisindeki diğer görüşteki askeri bürokrasinin tasfiyesi için açılmıştır. Gizlice örgütlenen FETÖ mensupları, albay ve general kadrolarına terfi ettirilmiş ve bu yolla önleri açılmıştır."

523 asker hakkında soruşturma

İddianamede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 7 Kasım 2016 tarihli yazısı üzerine, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü mensuplarınca münhasıran kullanılan kriptografik haberleşme programlarından "ByLock'' programını kullandıkları tespit edilen 523 asker hakkında soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

Aralarında subay ve astsubayın da bulunduğu 52 şüphelinin ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, şüphelilerin örgüte iltisaklarına ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Muhabir: Muhammed Enes Can, Yunus Ege, Murat Paksoy

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Büyükanne Projesi' ilk etapta 10 ili kapsayacak

2017-02-08 16:32 - Gündem

En güzel, en yeni ve en anlamlı cuma mesajları | 2017 Cuma mesajları | 10 şubat 2017 Cuma

2017-02-10 11:17 - Genel

Cesur ve Güzel 13. bölüm fragmanı Sühan arada kalıyor

2017-02-09 19:52 - Magazin

'Minik sesler' radyoda hayallerini anlatıyor

2017-02-10 19:27 - Çevre-Hayat

Kara Sevda 55. bölüm Kemal ve Nihan tehlikede

2017-02-08 20:37 - Magazin

Umuda Kelepçe Vurulmaz final tarihi! Umuda Kelepçe Vurulmaz final mi yapıyor?

2017-02-09 20:22 - Magazin

Lenf bezi şişmesi, büyümesi, nedenleri, belirtileri ve tedavisi

2017-02-14 15:12 - Sağlık

Gençlerin yeni gözdesi Çağatay Akman: Rakibim yok

2017-02-10 11:22 - Magazin

Yunanistan 'kapıda vizenin' devamından yana

2017-02-10 13:42 - Dünya

Rus muhalif Navalnıy'a şartlı hapis cezası

2017-02-08 23:22 - Dünya

İlgili Haberler

Terkos Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesiyle tarihi yapıların kalıntıları ortaya çıktı

19:33 - Gündem

Ağrı'da soğuk havanın etkisiyle ağaçlar kırağı tuttu

17:22 - Gündem

Ankara'da pitbull saldırısına uğrayan 5 yaşındaki Doğa'ya psikososyal destek

17:17 - Gündem

Türkiye'nin enerji filosuna katılan iki yeni sondaj gemisi yan yana geldi

16:47 - Gündem

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Son 2,5 yılda İstanbul'da 339 organize suç örgütünü çökerttik

16:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Terkos Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesiyle tarihi yapıların kalıntıları ortaya çıktı

19:33 - Gündem

Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Grynkewich: Türkiye son derece önemli bir müttefik

19:12 - Dünya

İngiltere'den 2018'deki Noviçoklu zehirleme olayları nedeniyle Rus askeri istihbaratına ya

19:08 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan'dan AGİT 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda diplomasi trafiği

18:52 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, AGİT Genel Sekreteri Sinirlioğlu ile Viyana'da görüştü

18:42 - Siyaset