?>

Büyükşehirlerde su kaybının azaltılmasıyla yılda 1 milyar lira tasarruf hedefleniyor

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, büyükşehirlerdeki su kaybının 2023'e kadar yüzde 37'den 25'e düşürülmesini planladıklarını belirterek, "Bunu başarabilirsek inşallah yılda 1 milyar lira tasarruftan bahsediyoruz." dedi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, AA muhabirine, 22 Mart Dünya Su Günü'nün bu seneki temasının "Yer altı suyunu görünür kılmak" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yarı kurak bir ülke olduğuna dikkati çeken Özkaldı, yağışların az gerçekleşmesinin iç kesimlerde kuraklığa, çok olmasının ise kıyı kesimlerde taşkınlara neden olabildiğini bildirdi. Özkaldı, geçen sene kuraklığın etkisinin çok görüldüğünü ancak alınan tedbirlerle bu sürecin küçük hasarlarla atlatıldığını vurguladı.

Ekim 2021'de Birinci Su Şurası'nın gerçekleştirildiğini anımsatan Özkaldı, şöyle konuştu:

"Sadece kamu olarak bizler değil, suya değen bütün paydaşlar, vatandaş, sulama yapan çiftçilerimiz, sanayiciler, aklınıza kimler geliyorsa suya dair paydaşları topladık ve herkesin düşüncesini ve önerilerini aldık. 11 çalışma grubu kuruldu. Bunlar içinde yapılan çalışmalarda ortaya çıkan 118 sonuçtan 28'inin geçen yılın ekim ayı sonunda kamuoyuna duyurusu yapıldı."

Özellikle büyükşehirlerde kayıp kaçak oranlarının tartışılan önemli konulardan biri olduğuna işaret eden Özkaldı, "Büyükşehirlerdeki su kaybının 2023 yılına kadar yüzde 37'den 25'e düşürülmesini planlıyoruz. Bunun parasal bir kazanımı da var. Bunu başarabilirsek inşallah yılda 1 milyar lira tasarruftan bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

Suyun yüzde 74'ünden tarımda yararlanılıyor

Su Şurası'nda ele alınan önemli konulardan birinin de suyun verimli kullanılması olduğunu belirten Özkaldı, şunları kaydetti:

"Sadece içme suyunda değil, sanayide, tarım sektöründe suyu nasıl verimli kullanabiliriz, buna ilişkin metodolojik rehber hazırlandı. Şöyle örnek vereyim, şu anda kullandığımız suyun yaklaşık yüzde 74'ünden tarımda yararlanıyoruz. Geriye kalan yüzde 26'sını da içme, kullanma, sanayi tüketimi amaçlı tüketiyoruz. Başta sulama sektörü olmak üzere, diğer sektörlerde de Su Verimlilik Strateji Belgesi hazırlandı. Strateji belgesi paydaş kurumlarla paylaşıldıktan sonra yayımlanma sürecine girecektir."

Suyun yönetimi noktasında zaman zaman çok başlılığın ortaya çıktığına dikkati çeken Özkaldı, su yönetimini tek çatı altında toplayan Su Kanunu Taslağı hazırlandığını söyledi.

Özkaldı, Su Kanunu'nun bu yıl çıkmasını beklediklerini dile getirdi.

Kullanılmış suların yeniden değerlendirilmesinin de şurada ele alındığı bilgisini veren Özkaldı, özellikle sulamada yararlanılan suların arıtıldıktan sonra kullanılmaya başlanmasının önemli olduğunu anlattı.

Özkaldı, Su Şurası'nda 354 stratejinin ortaya çıktığını aktararak, bunların gerçekleştirilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları hazırlandığını bildirdi. Belirlenen hedeflerin tamamının 2032 yılına kadar tamamlanmasının planlandığını açıklayan Özkaldı, 22 Mart'ta 325 tesisin açılışının yapılacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Menderes, Özal ve Erdoğan’la sohbetlerde bulunan Haydar Spor Kulübü Başanı Mazlum Denizkuşu ile…

2022-03-21 06:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Suriye'de görev yapan jandarma komando Bingöl'e döndü

2022-03-15 11:16 - Gündem

Bulgaristan, 10 Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti

2022-03-18 16:07 - Dünya

Yurdun birçok bölgesi yarından itibaren kuvvetli kar yağışının etkisine girecek

2022-03-17 15:20 - Gündem

Devlet desteğiyle açtığı iş yeriyle ev hanımlarına örnek olmak istiyor

2022-03-21 12:55 - Çevre-Hayat

Ukrayna'da her sabah, Rus saldırısında hayatını kaybedenler anılacak

2022-03-16 16:43 - Dünya

Ukraynalı anne, savaşı "oyun" sanan kızıyla Antalya'ya kardeşinin yanına sığındı

2022-03-16 11:36 - Çevre-Hayat

Suriye'de görev yapan jandarma komandolar Bingöl'e döndü

2022-03-15 13:46 - Gündem

İklim değişikliği nedeniyle denizanaları kıyıları istila edecek

2022-03-21 11:50 - Çevre-Hayat

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: Umarım Avrupalıların gözleri bu trajediyle açılır

2022-03-15 12:55 - Gündem

İlgili Haberler

Küresel çevre hareketi "Sıfır Atık" 8 yaşında

12:33 - Ekonomi

Batı ülkelerinde artan borçlar yeni finansal kriz riskini artırıyor

12:08 - Ekonomi

Somali’deki ilk ve tek uluslararası banka Ziraat Katılım, ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyor

12:02 - Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler ABD'de açıklanacak istihdam verilerine çevrildi

11:38 - Ekonomi

Türkiye Finansal Raporlama Standartları'nda güncelleme yapıldı

10:55 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın "Anım Günü"nde şehitleri yad etti

12:43 - Gündem

Küresel çevre hareketi "Sıfır Atık" 8 yaşında

12:33 - Ekonomi

Edirne'deki Şerbettar Göleti kuraklık nedeniyle tamamen kurudu

12:18 - Gündem

Batı ülkelerinde artan borçlar yeni finansal kriz riskini artırıyor

12:08 - Ekonomi

Somali’deki ilk ve tek uluslararası banka Ziraat Katılım, ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyor

12:02 - Ekonomi