"Bütün yönleriyle açıklığa kavuşturmak görevimiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintisiyle ilgili, “Şu anda iletim hatlarında enerjisiz bir yerimiz kalmadı. Türkiye’nin dört bir yanında iletim hatlarıyla alakalı enterkonnekte sistem enerjilendi” dedi. Enerji Bakanı Taner Yıld

Genel - 11 yıl önce

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintisiyle ilgili, “Şu anda iletim hatlarında enerjisiz bir yerimiz kalmadı. Türkiye’nin dört bir yanında iletim hatlarıyla alakalı enterkonnekte sistem enerjilendi” dedi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız tüm Türkiye’yi etkileyen elektrik kesintisi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çıktığı yurtdışı gezisinin ikinci ayağı Slovakya’da heyetten ayrılarak Türkiye’ye döndü. Bratislava Havaalanı’nda basın mensuplarına açıklamada bulunan Enerji Bakanı, "Şu anda iletim hatlarında enerjisiz bir yerimiz kalmadı. Türkiye’nin dört bir yanında iletim hatlarıyla alakalı enterkonnekte sistem enerjilendi. Dağıtım hattını onlardan alan bir kısım bu iletimi lokal olarak yerine getirecektir" ifadesinde bulundu.
“BÜTÜN YÖNLERİYLE AÇIKLIĞA KAVUŞTURMAKTIR GÖREVİMİZ”
Bakan Yıldız, "Bundan sonra bize düşen bunun sebebini öğrenmektir. Teknik mi, idari mi, siyasi mi yoksa başka bir gerekçe ile mi olduğunu bütün yönleriyle açıklığa kavuşturmaktır görevimiz. Arkadaşlarıma da talimat verdim ve bu gece tamamen bunun üzerine yoğunlaşacağız. Sebepleri bütün şeffaflığıyla ortaya çıkartmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan müsaade isteyerek Türkiye’ye döneceğini belirten Taner Yıldız, "Bir elektrik mühendisi olarak da söylüyorum bunun sebebini net olarak bilmemiz lazım. Teknik bir sebeptense bunu gene kamuoyu ile paylaşmamız lazım, ama bir yanlış tasarruftan kaynaklanıyorsa yani bir manevra hatasıysa bunu da mutlaka aynı şekilde paylaşmamız lazım. Arkadaşlarımla beraber toplantıya katılacağım. Gece geç saatlerde de olsa Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bilgileri arz etmem lazım" dedi.
“ARIZANIN OLDUĞU ANDA DA ENERJİ VARDI, ŞU ANDA DA VAR”
Bugün ve yarın TBMM’de Sinop ile alakalı nükleer enerji ev sahipliği anlaşması görüşmelerinin olması nedeniyle bir takım söylentilerin çıktığına değinen Enerji Bakanı Yıldız, "Bir kişi kalkıp ’nükleer santral yaptırmak için Türkiye’de enerji ihtiyacı olduğuna istinaden böyle bir şey yapılmış olabilir’ diyebiliyor. Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı bize hissettirilmemesi lazım. Bugün oluşan konu Türkiye’nin enerji ihtiyacından kaynaklanan bir durum değil. Enerji arzı ile ilgili bir sıkıntı yok. Arızanın olduğu anda da enerji vardı, şu anda da var. Şu anda pik 32-33 bin megawatt’lar civarında. Türkiye’nin en yüksek enerji çektiği 43 bin megawatt seviyelerinde bile enerji verebilecek kadar santralı var. Kurulu güç 70 bin megawatt’lara geldi. Yani konuyu saptırtmamak lazım. Nükleer güç santralleri yapılmasıyla alakalı böyle bir şeye nasıl bir arkadaşımız tevessül edebilir, ne kadar vatandaş odaklı olmayan bir gerekçe olur" dedi. Elektrik kesintisini bugün adliyede yaşanan rehine olayıyla bağlantılandırmak isteyenlerin yanlış bir yolda olduğuna değinen Bakan Yıldız sistem yedeklenmesi hakkında ise, "Türkiye’nin tüm sisteminin yedeklenmesi diye bir husus söz konusu değil. Böyle bir şeyin olabilmesi için yaptığınız her bir santralin yanına bir tane daha yapmanız gerekir. Ne teknik olarak mümkün ne de başka bir ülke de böyle bir sistem uygulanıyor. Türkiye ENSO ile yani AB ülkeleriyle senkron çalışan bir ülke. Bu açıdan enerji kalitesi olarak da bir sıkıntımız yok ama bunun sebebini mutlaka bulup tekrar böyle bir arızanın veya gerekçenin oluşmamasını sağlamalıyız" dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Russell Crowe'un vatandaşlık başvurusu iki kez reddedildi

2015-03-26 12:35 - Spor

İdil’deki yaralı sayısı 6’ya yükseldi

2015-03-29 13:09 - Genel

İçişleri Bakanlığı Trabzonspor’u uyardı !

2015-03-27 17:25 - Genel

Türkiye ile Lüksemburg 7. randevuda

2015-03-30 22:40 - En Son Yazılar

TSK'dan flaş Suriye açıklaması

2015-03-25 16:35 - Siyaset

Ünlü yazara Bilal Erdoğan’a hakaretten hapis istendi

2015-03-25 16:40 - Genel

Plakaya dikkat: Değeri 200 bin lira !

2015-03-31 11:50 - Genel

Gazi Mahallesi’nde yaralanan kızın sağlık durumu

2015-03-25 17:33 - Genel

Ersun Yanal Constant konusunda kararlı

2015-03-26 15:05 - En Son Yazılar

Haftanın ilk gününde borsa

2015-03-30 23:07 - Genel

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam ede

18:17 - Gündem

Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi ile 'Terörsüz Bölge' ülküsünü buluşturan bütüncül irade n

18:13 - Gündem

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Suikast timindeki Burkay Karatepe'yi ablası ve babası dağlık alana bırakmış

18:02 - Gündem

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi