?>

Bursa'daki hayvanat bahçesinde tapir ailesinin güneşli havada masaj keyfi

"Hırçın", "Alakız" ve "Kınalı" isimleri verilen ova tapirleri, bakıcılarının özel tekniklerle uyguladığı masajın ardından havuz başında karpuz ve kavunla besleniyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Bursa

Bursa Hayvanat Bahçesi'nin Amerikalı sakinlerinden tapirlere özel masaj ve beslenme programları uygulanıyor.

Büyükşehir Belediyesince 1998 yılında 206 bin metrekare alana kurulan hayvanat bahçesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Soğanlı mevkisindeki alanda memeli, kuş, balık ve sürüngen familyalarında Türkiye'nin ve dünyanın birçok bölgesinden getirilen 138 türden 1072 hayvan bulunuyor. Görevliler tarafından özel olarak bakılan hayvanların sayısı her yıl artıyor.

Hayvanat bahçesinin memeli sakinlerinden nesli tükenme tehlikesi altında bulunan tapirler, "Güney Amerika Hayvanları" bölümünde karıncayiyen, vikunya, mara ve kapibara gibi hayvanlarla aynı ortamda yaşamlarını sürdürüyor.

Büyük bir havuzun da bulunduğu bölümde "Hırçın", "Alakız" ve "Kınalı" isimleri verilen ova tapirlerine hareketsiz kalmamaları ve kan dolaşımlarının hızlanması için özel tekniklerle masaj yapılıyor.

Bakıcılarının peşine takılan hayvanlar, sırtlarından başlayan masaj sırasında önce kendilerini yavaşça yere bırakıyor, yatarak masajın keyfini çıkarıyor.

Kan dolaşımları hızlandırılan tapirler daha sonra havuz başında kavun, karpuz gibi ferahlatıcı meyvelerle besleniyor.

Ova tapiri

Bursa Hayvanat Bahçesi'nin internet sayfasında yer alan bilgiye göre, yaygın olarak Brezilya'da bulunmakla birlikte bütün Kuzey Amerika'nın tropik ormanlarına yayılmış durumda olan ova tapirleri, Güney Amerika'nın en büyük kara memelisi olarak biliniyor.

Yaprakları soymak ve meyveleri kopartmak için kullandığı uzun, esnek hortum benzeri burnu bu tapirlerin en belirleyici özelliği olarak öne çıkıyor.

Çok iyi bir yüzücü ve dalıcı olan, karada da hızlı hareket edebilen bu hayvanlar, deri parazitlerinden kurtulmak ve jaguar, puma gibi karasal avcılardan korunmak için su içinde ve çamurda çok vakit geçiriyor.

Otçul olan, hareketli burnunu kullanarak yapraklar, sürüngenler, tomurcuklar ve küçük dallarla beslenen, meyve, ot ve su bitkilerini de yiyen ova tapirleri genellikle tam gececil olmasalar da geceleri besleniyor, gündüzleri orman örtüsünün altına saklanıyor.

Sınırlı görme duyularına karşı güçlü bir koku alma duyuları bulunan tapirler acı, stres ve korku anında çığlığa benzer bir ses çıkarmalarıyla tanınıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İspanya'da boğa güreşlerinin yasaklanması için Madrid'de gösteri düzenlendi

2022-09-24 22:44 - Dünya

Gezgin arıcı "en iyi bal" için kovanlarıyla il il dolaşıyor

2022-09-21 12:31 - Çevre-Hayat

Lübnan ekonomisindeki sorunlar ve 'banka baskınları' tartışılıyor

2022-09-24 13:21 - Dünya

Hollanda'da 'enerji krizinden etkilenen dini kuruluşlara destek' önergesi kabul edild

2022-09-28 07:28 - Dünya

Litvanya Parlamentosu heyeti, TBMM'de temaslarda bulundu

2022-09-27 16:46 - Siyaset

İnşaat firmalarının satışları 5 yılda katlanarak 621 milyar lirayı buldu

2022-09-23 11:34 - Ekonomi

Pençe ve Pençe-Kilit operasyon bölgelerinde 4 terörist etkisiz hale getirildi

2022-09-25 12:06 - Gündem

Türkiye'nin muz üretimi 5 yılda yüzde 139,4 arttı

2022-09-25 12:20 - Ekonomi

Nevşehir’de sağanak sele yol açtı

2022-09-22 01:06 - Asayiş

Van'da devlet desteğiyle kurulan tesisten 20 şehre mantar satılıyor

2022-09-23 14:45 - Gündem

İlgili Haberler

Türk Yıldızları, Edirne semalarında gösteri uçuşu yaptı

19:23 - Çevre-Hayat

Rize'de tahta arabalar yağmura rağmen "Laz Ralli"de yarıştı

17:28 - Çevre-Hayat

Malatya'daki kayısı bahçelerinde sonbahar renkleri hakim oldu

13:48 - Çevre-Hayat

Egeli balıkçılar tayfa bulmakta zorlanıyor

13:43 - Çevre-Hayat

DMD hastası Yavuz Berkay, futbol oynama hayali kurduğu Onuachu ile sahaya çıktı

13:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Galatasaray, Süper Lig'de yoluna namağlup devam ediyor

19:27 - Spor

TÜMOSAN Konyaspor, Gençlerbirliği'ni mağlup etti

19:17 - Spor

Galatasaray 3 puanı 3 golle aldı

19:12 - Spor

Ardahan'da yüksek kesimlerde kar etkili oluyor

18:57 - Gündem

Başakşehir, Süper Lig'de 5 maçlık galibiyet özlemine farklı kazanarak son verdi

17:47 - Spor