Bursa'da liselilerin geliştirdiği otonom robot "Vektör" sanayide iş yükünü hafifletec

Bursa'da meslek lisesi öğrencileri sanayide insan yükünü hafifletmek amacıyla otonom yük taşıma robotu geliştirdi.

Teknoloji - 3 ay önce

Bursa
Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 2017'de kurulan "Nilüfer Robotik" takımındaki öğrenciler, 8 yıldır çeşitli robot tasarımları yaparak yurt içi ve yurt dışındaki yarışmalara katılıyorlar. Yaklaşık 5 yıldır otonom araç kategorisine ağırlık veren öğrenciler, geliştirdikleri araçlarla birçok yarışmada derece elde etti.
Sanayide insan yükünü azaltmak için çalışma yürüten öğrenciler, bu yıl tasarladıkları otonom yük taşıma aracına "Vektör" ismini verdi.
????
Görüntü işleme, sensör ve yapay zeka teknolojisiyle hareket eden, bir noktadan aldığı yükü başka bir noktaya nakleden otonom robotla TEKNOFEST'e katılan öğrenciler "Sanayide Dijital Teknolojiler" kategorisinde birincilik elde etti.

"Robotun yüzde 90'ı yerli ürünlerle tasarlandı"

Takımın Elektrik Elektronik ve İletişim Sorumlusu Eren Gür, yarışmada birinci olarak emeklerinin karşılığını aldıkları için mutlu olduklarını ifade etti.

Otonom robotun yapım aşamasının yaklaşık 8 ay sürdüğünü belirten Gür, "Uykusuz gecelerle buralara gelmiştik. Bizim için çok güzel deneyim oldu. 2021'den beri bu yarışmaya (TEKNOFEST) katılıyoruz. Her şeyini sıfırdan biz yaptık. Robotun yüzde 90'ı yerli ürünlerle oluşturuldu." dedi.

Takımın yazılımcısı Oktay Akkaya da tasarladıkları otonom yük taşıma aracının sanayide iş yükünü azaltabileceğini dile getirerek, TEKNOFEST ödüllü robotu daha da geliştirmek için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Aracın yapım aşamasında yazılım alanında görev yaptığını aktaran Akkaya, şöyle devam etti:
"Öncelikle robota A noktasından B noktasına gitmesiyle ilgili iş emri vermemiz gerekiyor. Robotumuz, A noktasına üzerinde bulunan görüntü işleme ve sensörler sayesinde çizgi üzerindeki QR kodları takip ederek gidiyor ve yükü alıyor. Ardından B noktasına kenetleniyor. A noktasından yükü aldıktan sonra B noktasına gitmek için 6 farklı rota var. Yapay zeka sayesinde en yakın rotayı işliyor ve en yakın rotadan yükü bırakmaya gidiyor. Ardından bir sonraki alma noktasına gidiyor. Şarjı bu sırasında azalırsa otomatik olarak kendini şarja takabiliyor."
Akkaya, TEKNOFEST'te birinci olarak amaçlarına ulaşmanın sevincini yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Takımın danışmanı Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alan Öğretmeni Kerem Süzgün ise TEKNOFEST için heyecanlı, meraklı öğrencilere danışmanlık yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Öğrencilerin 8 aylık yoğun çalışmasının ardından bu sonuca ulaşıldığını vurgulayan Süzgün, "Öğrencilerimiz, hafta sonu dahil olmak üzere gece gündüz demeden özveriyle çalıştı. Bu özveriyi de birincilikle taçlandırdılar. Orada öğrencilerimizin birinci olduğunu, insanların takdir ettiğini görmek bizim için tarif edilmez bir duygu. Beklediğimiz, hedeflediğimiz bir sonuç olsa da bizi heyecanlandırdı ve mutlu etti." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray, İspanyol hakem Jose Maria Sanchez Martinez'i UEFA'ya şikayet etti

2025-12-01 18:02 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

2025-12-06 20:55 - Siyaset

Milliyetçi İş İnsanı İbrahim Murat Gündüz’den Federasyon Başkanı Ercüment Taşdemir’e Övgü Dolu Tebrik Mesajı

2025-12-01 17:09 - İnsan-Hayat

Endonezya'da şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde ölenlerin sayısı 604'e yükseldi

2025-12-01 22:42 - Dünya

'Dört Büyükler'in sosyal medyadaki takipçi sayısı Türkiye nüfusuna yaklaştı

2025-12-04 12:09 - Medya

Rusya’da yüzlerce Porsche sahibi araçlarını çalıştırmakta sorun yaşadı

2025-12-05 20:33 - Dünya

İsrail'de Netanyahu’nun koşulsuz af talebi, Herzog’u siyasi ve hukuki çıkmaza sürüklüyor

2025-12-01 18:13 - Dünya

Vakıflar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de

2025-12-05 19:34 - Siyaset

MHP, 16 yılda 780 kişiye Siyaset ve Liderlik Okulu'nda eğitim verdi

2025-12-02 11:23 - Siyaset

Galatasaray Samunspor'u 3-2 yendi

2025-12-05 22:32 - Spor

İlgili Haberler

Dijitalpark Teknokent'ten Balkanlar'a inovasyon köprüsü

14:57 - Teknoloji

Altınay Savunma Teknolojileri'nden 2025'te 163,4 milyon lira net kar

11:57 - Teknoloji

Sosyal medya algoritmaları dijital bağımlılığı artırıyor

11:48 - Teknoloji

Kamunun yapay zeka projeleri TÜBİTAK desteğiyle hızlanacak

11:23 - Teknoloji

Yapay zeka üretim modellerinde Bursa'nın öncü kent olması hedefleniyor

12:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Çin, ABD'yi "yapay zekanın savaş kararlarını etkilemesine" karşı uyardı

02:58 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırıları düzenledi

02:53 - Dünya

İran'dan yapılan misilleme saldırıları nedeniyle Tel Aviv ve Kudüs'te patlama sesleri duyu

02:42 - Dünya

İran'ın başkenti Tahran'da art arda patlamalar meydana geldi

02:38 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu ilk maçları 4 maçla tamamlandı

01:58 - Spor