?>

Bursa Büyükşehir Belediyesinin tarihi camilerdeki güvenlik hizmetini sonlandırma kararına tepki

Bursa Büyükşehir Belediyesince kentteki bazı tarihi camilerde yaklaşık 14 yıldır sağlanan özel güvenlik görevlisi hizmetinin gelecek yıl şubat ayından itibaren son verilmesi kararı tepkiye neden oldu.

Gündem - 12 ay önce

Bursa

Büyükşehir Belediyesinden Bursa Müftülüğüne eylül ayında gönderilen yazıda, Aralık 2010'da iki kurum arasında imzalanan ve her yıl yenilenen protokol kapsamında Ulu Cami'nin de aralarında olduğu tarihi ibadethanelere sağlanan özel güvenlik hizmetinin, tasarruf tedbirleri, bazı çalışanların işten ayrılması ve emekli olması nedeniyle 1 Şubat 2025'te sonlandırılacağı bildirildi.

Bursa Ulu Cami Onarım Donatım ve Bakım Derneği Başkanı ve Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Sekreteri Hilmi Şanlı, yaptığı açıklamada, söz konusu protokolün Ulu Cami ve Yeşil Cami ile 1. Murad Hüdavendigar, Yıldırım ve Emir Sultan camilerinde kendisinin sendikanın Bursa Şube Başkanlığını yürüttüğü dönemde hayata geçirildiğini söyledi.

Uygulamanın yaşanabilecek terör, hırsızlık, kapkaç gibi olaylara karşı kendilerinin teklifiyle başlatıldığını belirten Şanlı, Ulu Cami'nin girişine yakın bir alanda 27 Nisan 2016'da yaşanan canlı bomba saldırısını hatırlattı.

Tarihi yapılar ve çevrelerinde güvenlik önlemi alınmasının öneminin bu olayda bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Şanlı, "Camilerimiz kültürel varlıklarımızdır, ecdadımızın yurdumuza vurduğu mühürlerdir. Bu mühürleri korumak, tarihi korumak, bunları geliştirmek, insanımızın hizmetine açmak tabii ki bütün vatandaşlarımızın görevidir, Büyükşehir Belediye Başkanlığının da görevidir." dedi.

Ulu Cami'nin her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini anlatan Şanlı, şöyle konuştu:

"Her gün istisnasız en az 25-30 bin kişinin girip çıktığı yerlerde güvenlik görevlisinin olmaması tabii ki bizleri üzer. Güvenlikten tasarruf olmaz. Dolayısıyla Bursa Büyükşehir Belediyemizin güvenlik görevlilerini selatin camilerinden çekmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Güvenlik önemlidir, özellikle Bursa Ulu Cami gibi Yeşil Cami, Emir Sultan ve 1. Murad Hüdavendigar camileri yerli ve yabancı turistlerimize hizmet vermekte. Dolayısıyla güvenlik görevlileri çekildiği takdirde güvenlik zafiyetinden dolayı büyük kargaşalar yaşanacaktır. Oradaki güvenlik sıkıntılarının hepimizin sıkıntısı olması lazım. Büyükşehir Belediyesi tasarrufları başka bir yerden yapabilir. Bursa'nın tarihi eserlerini koruma, insanların güvenli şekilde camilere girip çıkması noktasında caydırıcılık görevi gören güvenlik görevlilerini çekmesi sadece Bursa halkını değil tüm Türkiye'yi üzer. Bundan dolayı Büyükşehir Belediyesine bu süreçte mevcut güvenlik görevlilerini daha da disipline ederek kargaşaya meydan vermeyecek şekilde gece ve gündüz koruma hizmeti vermeleri hususunda çağrıda bulunuyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Domaniç Dağları'nda rengarenk sonbahar

2024-11-08 14:18 - Çevre-Hayat

Küresel piyasalar ABD Başkanlık seçiminin sonucuna odaklandı

2024-11-06 08:53 - Ekonomi

AK Parti ile Birleşik Rusya Partisi, ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin protokol imzaladı

2024-11-07 16:28 - Siyaset

e-Arşiv faturasına ilişkin düzenleme yapıldı

2024-11-12 10:53 - Ekonomi

ABD'de Demokratlarda seçim mağlubiyetine yönelik eleştiriler gelmeye başladı

2024-11-07 13:08 - Dünya

Kahramanmaraş'taki Aşık Mahzuni Şerif Tüneli yarın açılacak

2024-11-06 12:45 - Gündem

Pilates yaparken meşhur olan kedi Şiraz yeni yuvasını arıyor

2024-11-09 12:42 - Magazin

Merkez Bankası rezervleri 159,6 milyar dolarla rekor kırdı

2024-11-07 15:18 - Ekonomi

Pamukkale'deki oteller ara tatili dolu geçirecek

2024-11-08 13:13 - Ekonomi

Toplam ciro endeksi eylülde yıllık bazda yüzde 47 arttı

2024-11-12 10:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde deprem konutları ve iş yerlerinde sona yaklaşıldı

15:07 - Gündem

Ordu'da taş ocağı şantiyesinde göçük altında kalan işçiyi arama çalışmaları sürüyor

14:47 - Gündem

"Yüzyılın Konut Projesi" kapsamında 500 bin konutun yapılacağı ilçeler belli oldu

14:43 - Gündem

Noterlerin tatil günlerinde çalışmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de

14:33 - Gündem

e-Devlet'te kullanıcı sayısının 2026'da 70 milyona ulaşması hedefleniyor

14:27 - Gündem

Günün Manşetleri

İngiltere Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmedi

15:53 - Ekonomi

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde deprem konutları ve iş yerlerinde sona yaklaşıldı

15:07 - Gündem

TBMM'de Gazze konulu sanat sergisi açıldı

15:03 - Siyaset

Kremlin: ABD, Putin'in nükleer denemelerin hazırlıklarıyla ilgili talimatına tepki vermedi

14:58 - Dünya

Ordu'da taş ocağı şantiyesinde göçük altında kalan işçiyi arama çalışmaları sürüyor

14:47 - Gündem