?>

Burdur Gölü'ndeki çekilmenin tanığı 50 yıldır yüzmeyi bırakmıyor

Burdur'da yaşayan 58 yaşındaki Süleyman Dirol, çocukluğundan bu yana her yıl düzenli bir şekilde yüzdüğü Burdur Gölü'nün çekilmesinin burukluğunu yaşıyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Burdur

Göller Yöresi'nde yer alan Burdur Gölü'nün suyu her geçen yıl kuraklık, buharlaşma ve çevresindeki sondajlar nedeniyle biraz daha fazla çekiliyor.

Devlet Su İşleri'nin verilerine göre 1970'ten bu yana yüzey alanı yüzde 35 oranında küçülen gölde ziyaretçilerin teknelere binmesi için kurulan iskele ile suyun bağlantısı tamamen kesildi.

Görenlerin içini burkan Burdur Gölü'nün bu hazin çekilme öyküsünün en önemli tanıklarından birisi ise 58 yaşındaki Süleyman Dirol. Henüz 8 yaşındayken ilk kez göle giren Dirol, her yıl düzenli olarak gölde yüzüyor.

Önceleri iskeleden atlayarak da suya giren Dirol, her geldiğinde suyun biraz daha çekilmesinin üzüntüsünü yaşıyor.

Çekilmeye rağmen gölde yüzmeyi hiç bırakmayan Dirol, çocukluk anılarının olduğu gölün tamamen kurumasından endişe duyuyor.

"Göl, kuş gözlem alanı olarak da biliniyor"

Dirol, AA muhabirine, önceleri halk plajının bile bulunduğu göl kenarının Antalya'daki Konyaaltı sahili gibi kalabalık olduğunu belirtti.

Gölde çekilmenin başlamasıyla soyunma kabinleri, duşların olduğu plajın da suya uzak kaldığını ifade eden Dirol, son 20 yıldır gölde kendisinden başka yüzen kimseyi görmediğini ifade etti.

Göl çekildikçe halkın da göle ilgisinin azaldığını dile getiren Dirol, "Gölde yüzdüğümü görenler ve duyanlar şaşırıyor. Bana 'Nasıl yüzüyorsun, kirli değil mi?' gibi sorular yöneltiyorlar. 50 yıldır her yaz sabahları gölde yüzüyorum. Gölde yüzmeyi bırakmayı da düşünmüyorum." dedi.

Gölün tamamen kuruması halinde Burdur'un ikliminin bile değişeceğinin söylendiğini aktaran Dirol, şunları kaydetti:

"Bu göl sayesinde nemli, yumuşak havamız var. Gölümüzü çok seviyorum. Göldeyken çocukluğum, gençliğim aklıma geliyor. Bu göl kurursa çok üzülürüm. Gölde yüzerken hep suyun çekilmesini düşünüyor ve hüzünleniyorum. Bu gölde canlılar, balıklar var, kıyısına kuşlar geliyor. Göl, kuş gözlem alanı olarak da biliniyor. "

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump'ın 2020 başkanlık seçimleriyle ilgili davasında "kısıtlı koruma" kararı

2023-08-11 21:37 - Dünya

Türkiye'de geçen yıl 2,8 milyon kişi iller arasında göç etti

2023-08-14 10:38 - Gündem

Malatya'da dağlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

2023-08-15 07:57 - Asayiş

Yenilik Partisi yeni isimlerle yenilendi!

2023-08-13 17:18 - Siyaset

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Barajlardan tarlaya su kayıpları azaltılacak

2023-08-11 12:38 - Ekonomi

Mersin’in saklı cenneti: Yerköprü Şelalesi

2023-08-11 11:17 - Çevre-Hayat

DHKP/C'nin gençlik yapılanması soruşturmasında 12 sanık hakkında dava açıldı

2023-08-11 13:28 - Gündem

Tekirdağlı müzisyen su seviyesi düşen gölette davul çalarak tasarruf çağrısı yaptı

2023-08-12 14:38 - Magazin

Etaplı Dağ Bisikleti Yarışı, 24 Ağustos'ta başlayacak

2023-08-11 15:38 - Spor

Ticaret Bakanı Bolat: Enflasyonla mücadele birinci ve en öncelikli hedefimiz

2023-08-10 17:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Polislerden Anneler Günü'ne özel klip

19:23 - Çevre-Hayat

Erzurum'da koruma altındaki çocuklar, fedakar bakıcılarının Anneler Günü'nü kutladı

15:23 - Çevre-Hayat

Havaların ısındığı Iğdır'da yaylalar çiçeklerle renklendi

15:13 - Çevre-Hayat

Gönüllü yaptığı işlerle özel gereksinimli bireylerin "en özel" annesi oldu

14:58 - Çevre-Hayat

Kitap okuma yarışmasına katılan anneler çocuklarının oturduğu sıralarda sınava girdi

14:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu yakınında havaya ateş açan şüpheli tutuklandı

21:12 - Gündem

Türkiye'den Sudan'a 5 gündür süren yangınların söndürülmesi için malzeme ve ekipman desteğ

21:08 - Dünya

MSB, "ATMACA Güdümlü Mermisi"nin TCG Kınalıada'dan yapılan atış anlarını paylaştı

20:57 - Gündem

MKE Ankaragücü, tarihinde ikinci kez 2. Lig'e düştü

20:13 - Spor

Hollanda'da, İsrail saldırılarında ölen sağlık çalışanları için 1400 çift beyaz ayakkabı bırakı

20:08 - Dünya