?>

Burdur'da üniversitenin "Honamlı oğlakları" görücüye çıkıyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesince (MAKÜ) ıslah edilen tescilli Honamlı oğlakları, bölgenin damızlık hayvan ihtiyacını karşılamak amacıyla açık artırma usulü ihaleyle satışa sunulacak.

Ekonomi - 8 ay önce

Burdur

Hayvancılıkta ihtisaslaşan MAKÜ'nün Tarım, Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 15 yıllık bilimsel çalışmayla Honamlı ırkı keçilerin ıslahında başarı elde edildi.

Üniversitenin çiftliğinde hastalıklardan ari yetiştirilen ve "Honamlı ırkı" olarak tescillenen keçilerinin 40 oğlağı, besicilere açık artırmayla satılacak.

Merkezin müdürü Dr. Öğretim Üyesi İlktan Baştan, AA muhabirine, üniversitenin başlattığı "Halk Elinde Honamlı Islah Projesi"nin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından benimsendiğini ve yetiştiricilerin özel olarak desteklendiğini söyledi.

Honamlı keçisinin genetik sperm ve embriyolarının ulusal gen bankalarında dondurularak muhafaza edildiğini belirten Baştan, araştırma merkezinde genetik potansiyeli yüksek çekirdek bir sürü oluşturulduğunu kaydetti.

Baştan, hastalıklardan ari ve ikizlik potansiyeli yüksek sürüden elde ettikleri 40 baş dişi ve erkek damızlık oğlağı 18 Aralık saat 11.00'de açık artırmayla satışa çıkaracaklarını, yetiştiricilerin katılım şartlarını üniversitenin web sayfasından öğrenebileceklerini bildirdi.

Burdur, Isparta, Antalya ve Konya'nın dağlık kesimlerinde Honamlı keçisinin yaygın yetiştirildiğini dile getiren Baştan, "Honamlı keçisinin en önemli özelliği canlı ağırlığı, büyüme hızı ve yaşam direnci diğer keçi ırklarına kıyasla yüksek. Yetiştiricilerin genetik potansiyeli yüksek damızlık hayvan ihtiyacı var. Bölgenin nispeten damızlık hayvan ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

"Dışa bağımlılığı en az olan hayvancılık küçükbaş yetiştiriciliği"

İlktan Baştan, Türkiye'nin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine uygun bir ülke olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Küçükbaş yetiştiriciliği aslında ülkemizde modern tarımın yapılamadığı dağlık alanlardaki bitkisel kaynaklarının ete ve süte dönüştürülmesi açısından önemli. Dışa bağımlılığı en az olan hayvancılık küçükbaş yetiştiriciliği. Biz de bu amaçla bölgemizde küçükbaş yetiştiriciliğini önemle destekliyoruz. Üniversite olarak damızlık hayvan ihtiyacının sağlanmasının yanında suni tohumlama ve embriyo transferi gibi modern üreme teknolojilerini kendi araştırma merkezimizde uyguluyoruz. Hedefimiz gelecek dönemde bu hizmetleri yetiştiricilerimize sunmak."

Merkezin müdür yardımcısı öğretim görevlisi Durmuş Kahraman da Honamlı keçisinin etçi kombine bir ırk olduğunu, diğer yerli keçi ırklarına göre daha hızlı kilo alabilen dişilerinin 75-80, erkeklerinin ise 120-130 kilograma rahatlıkla ulaşabildiğini anlattı.

Oğlaklarının günlük 250-350 gram arası kilo aldığını vurgulayan Kahraman, "İkizliği yüksek, herhangi bir hormon uygulamadan 100 keçiden aşağı yukarı 180-200 yavru alabiliyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Zor bir maç olacağını düşünüyorum

2024-12-10 19:02 - Spor

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda 15 Filistinli hayatını kaybetti

2024-12-14 13:58 - Dünya

Ümmü Erbil heyecanı hiç bitmiyor -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

2024-12-12 09:35 - Magazin

Moskova’da bir apartmanda yaşanan patlamada Rus komutan öldü

2024-12-17 09:52 - Dünya

Fenerbahçe golcüleriyle güldü

2024-12-16 09:23 - Spor

Gürcistan'da parlamento, gösterilerde maske ve lazer ışıklarını yasaklayan değişikliği kabul etti

2024-12-13 18:52 - Dünya

Gürcistan'daki AB yanlısı göstericilerin protestosu 13 gündür devam ediyor

2024-12-11 01:02 - Dünya

Pasifik ada ülkesi Vanuatu'da meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde 1 kişi öldü

2024-12-17 09:22 - Dünya

Donald Trump Japonya, Dominik Cumhuriyeti, Avusturya, Lüksemburg ve Uruguay büyükelçilerini belirledi

2024-12-17 11:12 - Dünya

Amerikalıların serveti yılın üçüncü çeyreğinde rekor seviyeye ulaştı

2024-12-12 22:23 - Dünya

İlgili Haberler

Antalya Havalimanı bir günde 230 bin yolcu ağırladı

18:38 - Ekonomi

Maliye, tamamen robotik ve yapay zekalı işlem dönemini başlattı

12:13 - Ekonomi

Hatay'da kafeste yetiştirilen balıklar Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

12:03 - Ekonomi

Yenilenebilir enerji tedarik anlaşmaları sanayide rekabet gücünü artırıyor

11:48 - Ekonomi

Depreme dayanıklı şehirler için son 23 yılda 6 trilyon lira yatırım yapıldı

11:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Beşiktaş lige galibiyetle başladı

00:18 - Spor

Gaziantep'te geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

23:47 - Gündem

RAMS Başakşehir, konuk ettiği Zecorner Kayserispor ile berabere kaldı

23:43 - Spor

İsrail'de hükümet karşıtı genel grev protestolarına 220 bin kişi katıldı

23:07 - Dünya

Antalyaspor, deplasmanda Gençlerbirliği'ni yendi

21:37 - Spor