?>

Bulgaristan'daki erken seçimler için Türkiye'de de oy kullanılacak

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, Bulgaristan'da 2 Ekim'de yapılacak seçimler için Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşları oy kullanmaya davet etti.

Gündem - 3 yıl önce

Edirne

Güneş, AA muhabirine, Bulgaristan'daki seçim maratonunun geçen yıldan bu yana devam ettiğini söyledi.

Bulgaristan'daki seçimler için Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların oy kullanacağını belirten Güneş, "Dernek olarak vatandaşları bilgilendirip yasal ve demokratik hakları olan oy kullanmalarını teşvik ediyoruz. Sandığa gelmelerini ve oy kullanarak haklarını kullanmalarını istiyoruz." dedi.

Edirne ve Keşan ilçesinde 3 sandık kurulacağını ifade eden Güneş, şunları kaydetti:

"Keşan ilçemizde 1, Edirne merkezde 2 sandık olacak. Edirne'deki sandıklardan biri Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosluğunda diğeri ise Göçmen Evleri'nin olduğu muhitteki 75. Yıl İlköğretim Okulunda, Keşan ilçesindeki de Keşan Lisesinde kurulacak.

Vatandaşlarımızdan isteğimiz, arzumuz haklarına sahip çıkmaları ve sandığa gitmeleridir. Dünyanın her tarafındaki Bulgaristan vatandaşlarını oy kullanmaya davet ediyoruz. Oy kullandığımız sürece hükümetler uzun süreli ve istikrarlı olur. Buda iki ülke arasındaki ilişkilerin pekişmesine, sağlamlaşmasına ve insanlarımızın rahat bir nefes almasına sebep olur."

Güneş, Bulgaristan'ın geçen seneden bu yana dördüncü seçimi gerçekleştirmek için sandığa gideceğini hatırlattı.

İlk kez elektronik oylama olacak

Bulgaristan'da istikrar istediklerini vurgulayan Güneş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'de 100 bine yakın vatandaşımız oy kullanmakta. Derneklerin yaptığı çalışmalarla bu sayı belki 120 bini bulabilir. 300 bine yakın vatandaşımız var, gelin bunu hep birlikte sandığa yansıtalım. Çünkü bu durum iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştirecek, daha sağlam ortak bir geleceğe adım atmamızı sağlayacaktır.

Edirne'de kurulacak sandıklarda bu yıl ilk kez elektronik oylama gerçekleşecek. Bu hususta vatandaşlarımızın sakin, umutlu ve basit şekilde oy kullanabileceklerini ifade etmek isterim. Pusulaya nazaran daha kolay oy kullanacaklardır. Makinayla sadece dokunarak istediğinizi seçmek ve iki defa onaylama kaydıyla oyunuz geçerli sayılacaktır. Bu sayede geçersiz oy kalmayacaktır. Sandığa gelin oyunuzu atın."

Bu arada Trakya'da Bulgaristandaki seçim için Edirne'de 3, Kırklareli'nde 7, Tekirdağ da 18 olmak üzere 28 sandık kurulacak.

Erken genel seçim kapsamında sandığa gidilecek

Bulgaristan'da hükümet kuramayan Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) 18 Temmuz'da aldığı görevi Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e iade etmesiyle ülkede 2 Ekim'de erken genel seçim yapılması kararı alınmıştı.

Türkiye'deki göçmenler, Bulgaristan'da 1989'da komünist diktatör Todor Jivkov'un devrilmesiyle başlayan demokratikleşme sürecinde 15'inci kez genel seçimde oy kullanmaya hazırlanıyor.

4 Nisan, 11 Temmuz ve 14 Kasım 2021'de yapılan üç genel seçimin ardından seçmenler, hükümetin kurulamaması nedeniyle bu sefer erken genel seçim için sandık başına gidecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD Dışişleri, Yunanistan ile ilgili çifte standart için ABD menfaatlerine işaret etti

2022-09-29 01:34 - Dünya

Otomotiv satışlarında ithal araçlar ağırlıkta

2022-09-24 17:20 - Ekonomi

EBRD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

2022-09-28 17:16 - Ekonomi

Yağlı güreşlerde organizasyon sayısı artıyor

2022-09-28 12:53 - Spor

Üreticiler, TMO'nun fındık alımından memnun

2022-09-28 14:03 - Ekonomi

Çin, deney ve gözlem uydularını fırlattı

2022-09-25 08:10 - Dünya

Paris'te gençler iklim için yürüdü

2022-09-25 22:04 - Dünya

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili: Gürcistan AB'ye aday ülke statüsünü hak ediyor

2022-09-23 00:28 - Dünya

Bayburt ve Rize'nin yüksek kesimlerine kar yağdı

2022-09-24 19:45 - Gündem

Kars'ta soğuk havanın ardından sobalar yanmaya başladı

2022-09-25 14:32 - Gündem

İlgili Haberler

2. Karabağ Savaşı'nda hayatını kaybedenler için Ankara'da anma etkinliği düzenlendi

22:43 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, İsrail tohumu iddialarına cevap verdi

20:33 - Gündem

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 72'ye çıktı

20:08 - Gündem

Fatih'te 11 binadan oluşan 33 yıllık sitenin yıkımına başlandı

18:52 - Gündem

Sayıştay daire başkanlıkları için seçim yapıldı

18:17 - Gündem

Günün Manşetleri

2. Karabağ Savaşı'nda hayatını kaybedenler için Ankara'da anma etkinliği düzenlendi

22:43 - Gündem

Türkiye ile ABD arasında Stratejik Sivil Nükleer İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı

22:32 - Ekonomi

Microsoft, İsrail Savunma Bakanlığının kullandığı bazı hizmetleri devre dışı bıraktı

22:13 - Dünya

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İsrail'in hiçbir komşu ülkesi kendini güvende hissedemiyor

22:08 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres'ten UNRWA'ya siyasi ve finansal destek verilmesi çağrısı

21:48 - Dünya