?>

Bulgaristan'da hükümet kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlandı

Bulgaristan'da Başbakan Nikolay Denkov hükümetinin 6 Mart'ta istifa etmesinin ardından yeni hükümet kurma çalışmaları sonuçsuz kaldı.

Dünya - 1 yıl önce

Sofya

Parlamentoda en büyük grubu bulunan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinden başbakan adayı gösterilen Mariya Gabriel'in adaylıktan çekilme kararı, ülkedeki siyasi sürecin devamı için oylamaya sunuldu. 240 üyeli parlamentoda yapılan oylamaya katılan 227 milletvekilin 226'sı, Gabriel'in adaylıktan çekilmesine destek verirken 1 milletvekili çekimser kaldı.

Böylece, hükümet kurma çalışmaları sonuçsuz kaldı.

Gabriel, dün basına yaptığı açıklamada, GERB partisi adına parlamentoda grubu bulunan Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) İttifakı ile son günlerde yürüttüğü koalisyon müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını belirtmişti. Başbakan adaylığından vazgeçerek hazırladığı kabine taslağını geri çeken Gabriel, kararını parlamentoya yazılı bildirmişti.

Bu arada parlamentodaki PP-DB ittifakı dışındaki siyasi partilerin liderleri, şimdiye kadar yapılan hükümet kurma girişimlerinin verimsiz olduğunu, ülkenin erken parlamento seçimine gitmesini tercih ettiklerini beyan etti.

Gabriel, 6 Mart'ta istifa eden Başbakan Nikolay Denkov'un hükümetinde başbakan yardımcılığı ve dışişleri bakanlığı yapıyordu.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Denkov'un istifasından sonra 18 Mart'ta parlamentoda en büyük grubu bulunan GERB partisinin başbakan adayı Gabriel'e hükümeti kurma görevini vermişti.

Anayasal süreç

Anayasal prosedüre göre Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in, yeni erken seçim tarihi belirlemeden önce parlamentodaki sırasıyla ikinci ve üçüncü en büyük gruba hükümeti kurma görevi vermesi gerekiyor.

Radev'in ikinci kabine kurma görevini PP-DB'ye vermesi bekleniyor.

GERB lideri Boyko Borisov, mevcut parlamento formatında başka hiçbir kabine taslağına destek vermeyeceklerini bildirdi. Borisov, partisinin erken seçime gitmeyi tercih ettiğini belirtti.

GERB ile PP-DB'nin koalisyon ortağı olduğu Nikolay Denkov Hükümetini dışarıdan destekleyen, üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi Eş Başkanı Delyan Peevski, partisinin de erken seçim istediğini açıkladı. Peevski de mevcut parlamentoda kurulabilecek başka bir kabineye destek vermeyeceklerini kaydetti.

Ülkedeki siyasi arenada köklü değişiklik olmazsa erken seçimin 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından yapılması bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TİGEM'in 3 işletmesinde şampiyon adayı 222 tay doğdu

2024-03-20 11:38 - Çevre-Hayat

Kapasite kullanım oranı martta yüzde 76,2'ye geriledi

2024-03-22 10:48 - Ekonomi

Şırnak'ın Uludere ilçesinde çığ düşmesi görüntülendi

2024-03-24 13:52 - Gündem

Adana'da 4 büyüklüğünde deprem

2024-03-25 14:42 - Gündem

Meteoroloji'den denizlerde fırtına uyarısı

2024-03-24 15:33 - Gündem

Bursa'da pelikan sürüsü görüntülendi

2024-03-24 21:17 - Çevre-Hayat

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

2024-03-24 11:17 - Ekonomi

Milli Savunma Bakanı Güler: Irak ile ortak bir harekat merkezi kuracağız

2024-03-20 21:09 - Siyaset

Ericsson, İsveç'te 1200 kişiyi daha işten çıkarıyor

2024-03-25 18:07 - Ekonomi

Türk firmaları dünyanın en büyük uydu fuarında boy gösterdi

2024-03-20 11:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD'nin, İsrail ile Suriye arasında güvenlik anlaşması için ön görüşmeler yürüttüğü iddia edildi

22:45 - Dünya

Netanyahu'nun 7 Temmuz'da ABD Başkanı Trump'la görüşmesi bekleniyor

00:07 - Dünya

Trump, ABD'nin Suriye'ye yaptırımlarını sonlandıran başkanlık kararnamesini imzaladı

00:02 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar : "KKTC, Doğu Akdeniz'deki istikrarın anahtarıdır"

23:52 - Dünya

ABD Başkanı Trump, ABD’nin Suriye'ye yaptırımlarını sonlandıran başkanlık kararnamesini imzalad

23:48 - Dünya

Günün Manşetleri

FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda Fluminense, Inter'i yenerek çeyrek finale yükseldi

02:37 - Spor

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan derginin grafikeri gözaltına alındı

00:32 - Gündem

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan dergiye ilişkin soruşturmada 4 gözaltı kararı

00:28 - Gündem

Netanyahu'nun 7 Temmuz'da ABD Başkanı Trump'la görüşmesi bekleniyor

00:07 - Dünya

Trump, ABD'nin Suriye'ye yaptırımlarını sonlandıran başkanlık kararnamesini imzaladı

00:02 - Dünya