?>

Bulgaristan Türklerine seçim beyannamesi hatırlatması

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu, Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken genel seçime katılabilmeleri için Türkiye'de yaşayan Bulgar vatandaşlarının beyanname doldurması gerektiği uyarısında bulundu. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

SAKARYA - EMRE AYVAZ

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken genel seçime katılabilmeleri için Türkiye'de yaşayan Bulgar vatandaşlarının beyanname işlemlerini tamamlamaları gerektiği uyarısında bulundu.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip Bulgar vatandaşlarının yapmaları gereken bazı işlemler olduğunu hatırlattı.

Konfederasyon olarak seçmenlere yardımcı olacaklarını belirten Hacıoğlu, şöyle konuştu:

"İlk olarak, Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sayfasına girip elektronik ortamda, 'Türkiye'de oy kullanmak istiyorum' yönünde başvuru yapılması gerekiyor. Eğer seçmen bunu yapamıyorsa, büyükelçilik ve konsolosluğun elektronik adresinden alınacak beyannameyi doldurup, konsolosluğa gönderebilir. Seçmenler bunu da yapamıyorsa derneklerimize başvursun, oradaki arkadaşlar kendilerine yardımcı olacaktır."

Hacıoğlu, son müracaat tarihi olan 28 Şubat'a kadar işlemlerini yapamayanların ise seçim günü Türkiye'deki açılacak sandıklara, Bulgaristan kimlik kartı ve pasaportuyla gidip, beyanname doldurmak şartıyla oy kullanabileceklerini anlattı.

Türk seçmen belirleyici olacak

Türkiye'deki Bulgar vatandaşı yaklaşık 100 bin seçmenin 26 Mart'ta Bulgaristan'da düzenlenecek erken seçime katılabilmesi için pazar gününe kadar internet üzerinden beyanname vermesi gerekiyor.

İktidarın büyük ortağı Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi'nin (GRBB) lideri Boyko Borisov, cumhurbaşkanlığı seçiminde destekledikleri adayın kazanamaması üzerine geçen ekim ayında, erken genel seçim kararı almıştı. Şu an ülkeyi teknokrat hükümet yönetiyor.

Bulgaristan'da hükümetlerin genellikle koalisyonlardan oluşması, Türk kökenlilerin oylarını, hükümetin kurulmasında belirleyici kılıyor.

Bulgaristan Türkleri için yeni bir sayfa

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahası ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinde görüş ayrılığına neden olmuştu.

Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütfi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'nın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili 10 Nisan 2016'da DOST partisini kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST partisi, 26 Mart 2017 erken genel seçimlerine HŞHP ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.

DOST Birliği, Rusçuk ili Vetova Belediyesine bağlı Loçova (Glodjevo) muhtarlığı için yapılan ara seçimin ilk turunu kazanarak, ilk seçim zaferini de elde etmişti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İvanovic yeniden yargılanacak

2017-02-16 22:37 - Dünya

İstanbul'da doğal gaz patlaması

2017-02-20 18:22 - Gündem

YSK seçmen sorgulama | Nerede oy kullanacağım?

2017-02-18 19:42 - Gündem

Gümüşhane'de istinat duvarı çöktü

2017-02-22 02:32 - Gündem

Bulgaristan Türklerine seçim beyannamesi hatırlatması

2017-02-23 16:37 - Gündem

Grip ve yüksek ateş için gittiği hastanede karaciğerinden oldu

2017-02-22 18:52 - Sağlık

'Erdoğan’a suikast girişimi' davası başladı

2017-02-20 13:47 - Asayiş

Hindistan'dan düğünlerdeki aşırıcılığa fren

2017-02-17 03:12 - Dünya

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününe negatif başladı

2017-02-17 12:32 - Ekonomi

FETÖ’cü aileye askerden sert tepki: 'Bize vatana ihanet etmeyeceğimizi öğrettiler'

2017-02-19 14:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Tokat'ta ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

17:37 - Gündem

Türkiye'den Hindistan'daki uçak kazasında hayatını kaybedenler için taziye mesajı

17:13 - Gündem

Kırklareli'nde 500 dekarlık buğday ve arpa ekili alan yandı

17:03 - Gündem

Narin Güran cinayetinde sanık Yüksel Güran'a verilen cezanın bozulması için temyiz başvurusu

16:53 - Gündem

Ankara'da hazır beton sektörüne yönelik rekabet soruşturması tamamlandı

16:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Üretim gücümüzü daha ileri götürmek gibi bir yükümlülüğümüz var

18:32 - Ekonomi

İsrail İskan Bakanı Goldknopf, partisiyle birlikte hükümetten istifa etti

18:22 - Dünya

Fulbright Burs Kurulu üyeleri, Trump yönetiminin kararlarına tepki olarak istifa etti

18:18 - Dünya

Polonyalı milletvekili Braun, parlamentodaki LGBT temalı sergiyi kaldırdı

18:13 - Dünya

Karadağ, Ukraynalı askerlerin eğitimi için kendi ordu mensuplarını gönderecek

18:07 - Dünya