?>

Bulgaristan, Şengen Bölgesi'ne tam katılıma hazırlanıyor

Bulgaristan'da 2025'in başından itibaren öngörülen Şengen Bölgesi'ne tam katılımla ilgili hazırlıklar sürerken Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanlarının bu konuda 12 Aralık'ta alacakları nihai karar merakla bekleniyor.

Dünya - 5 ay önce

Sofiya

Şengen'e katılım konusunda kuzey komşusu Romanya ile hareket eden Bulgaristan, 31 Mart'ta havadan ve denizden Şengen Bölgesi'nde serbest dolaşım hakkı kazandı.

AB içişleri bakanlarının 12 Aralık'ta yapacakları toplantıda Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen Bölgesi'ne kabulünü onaylamaları bekleniyor. Bulgar yetkililer, ülkenin 1 Ocak'tan itibaren karadan da Şengen'e katılımını olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.

Bulgaristan Sınır Polisi Müdürü Anton Zlatanov, yaptığı basın açıklamasında, "Yılbaşından itibaren Şengen Bölgesi'ne kabulümüzden sonra sınır kapıları kalacak, kontrol kalkacak. Yabancı ortaklarımız, Şengen'e hazır olduğumuzu politikacılardan bile önce gördüler." dedi.

Sınır polisinin bugüne dek bu önemli adımın atılabilmesi için "muazzam çaba" gösterdiğine işaret eden Zlatanov, diğer Şengen üyesi ülkelerle sınır kapılarında bulunan kontrol altyapısının korunacağını ancak geçişlerin daha rahat olacağını belirtti.

"Bulgaristan'ın görevi daha zor olacak"

İçişleri Bakanı Atanas İlkov da Bulgaristan'ın güneydoğu komşusu Yunanistan ile sınır kontrolünün tamamen kaldırılacağını söyledi.

İlkov, "Kuzey komşumuz Romanya ile sınır kontrolü 6 ay daha sürecek ancak tamamen uygulanmayacak. Kimse kontrol edilmeden Bulgaristan'a girebileceğini düşünmesin. Şüpheli görülen herkes kontrol edilecek." ifadelerini kullandı.

Sınır polisinin çalışmalarının artmasının beklendiğini kaydeden İlkov, "Bulgaristan'ın görevi daha zor olacak. Serbest dolaşıma engel olmamaları için görevlilerimizin kontrol çalışmalarında daha 'görünmez' olmaları gerekecek." dedi.

Şengen üyesi ülkelerin ilgili güvenlik birimleri ile işbirliğinin artırılacağını söyleyen İlkov, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yılın başından itibaren Bulgaristan'ın Türkiye ile sınırında çeşitli ülkelerden 100 kişilik ek bir sınır muhafız birliği konuşlandırılacak. Romanya 40, Macaristan 25 ve Avusturya 15 destek memuru gönderecek. Çok uluslu bu muhafız birliğinin oluşturulması, ülkemizin Şengen'e kabul edildiği anlaşmanın bir parçası."

İlkov, ülkenin sınırlarındaki tır kuyruklarının halihazırda büyük sorun olduğuna işaret ederek bunları yılbaşından itibaren eriteceklerini anlattı.

Bulgaristan Turizm Bakanı Evtim Miloşev, ülkesinin Şengen Bölgesi'ne tam katılımının turizm sektörünü olumlu etkileyeceğini belirtti.

Miloşev, Bulgaristan'ın Romanya ve Yunanistan ile ortak sınırlarının açılmasının turistlerin dolaşımını rahatlatacağını kaydetti.

Bulgaristan'ın Şengen üyesi olmayan komşuları Türkiye, Sırbistan ve Kuzey Makedonya ile sınır ve gümrük kontrolleri, 1 Ocak'tan sonra da devam edecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hiyam beldesine saldırılarını yoğunlaştırdı

2024-11-24 16:07 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni: Açlık ve yoksulluk sorunlarını çözmekten çok ama çok uzaktayız

2024-11-19 19:32 - Dünya

Dede ve torun böbrek nakli için ameliyathaneye aynı sedyede girdi

2024-11-22 11:23 - Çevre-Hayat

Rize'de şiddetli yağış nedeniyle 21 köy yolunda heyelan oldu

2024-11-19 13:18 - Gündem

Erzincan'ın karlı dağlarında yaban keçisi sürüsü görüntülendi

2024-11-21 15:18 - Çevre-Hayat

Rusya-Antalya seferini yapan uçağın motor bölümünde iniş sırasında yangın çıktı

2024-11-24 23:47 - Gündem

'Uluslararası Arabuluculuk Şurası' 28 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Ankara'da yapılacak

2024-11-22 20:37 - Gündem

Dışişleri Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı

2024-11-21 11:27 - Siyaset

Kadın basketbolunda Beşiktaş-Galatasaray derbisi yarın yapılacak

2024-11-24 09:51 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, "İsmet Uçma'yı Anma Programı"nda konuştu

2024-11-23 18:08 - Siyaset

İlgili Haberler

Almanya'da "3. Avrupa Hafızlık Yarışması" düzenlendi

22:53 - Dünya

Bakü'de düzenlenen panelde Türk dünyasının KKTC'ye desteği ele alındı

21:47 - Dünya

Trump'ın Waltz'ı görevden alma kararının Signal krizi öncesine dayandığı iddia edildi

21:08 - Dünya

Filistin'de yaşanan gıda kıtlığı, İsveç'te protesto edildi

18:42 - Dünya

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

17:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya'da "3. Avrupa Hafızlık Yarışması" düzenlendi

22:53 - Dünya

Merih Demiral'ın formasını giydiği Al Ahli, Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazandı

22:22 - Spor

İngiltere Premier Lig'de Arsenal, evinde Bournemouth'a 2-1 yenildi

22:18 - Spor

Lider Galatasaray, Sivasspor'u ilk yarım saatte attığı 4 golle geçti

22:03 - Spor

Bakü'de düzenlenen panelde Türk dünyasının KKTC'ye desteği ele alındı

21:47 - Dünya