?>

Bulgaristan'daki asimilasyon politikasına direnen Türk anne yaşadıklarını unutamıyor

Yıllar süren baskı, ayrılık ve çile dolu hayatı unutamayan Fatma Mutlu, "Çocuklarımı saklı geçirdim. Çocuklarımı sakladığım yeri bir görseniz... Otobüsçülerin çekiç koyduğu alet sandığına yerleştirdik. İki çocuğum oradan geçti." dedi.

Çevre-Hayat - 1 gün önce

Kırklareli

Bulgaristan'ın 1984-1989 yıllarında uyguladığı asimilasyon politikasına karşı çıkan Bulgaristan Türkleri, uğradıkları baskı ve zulmü aradan geçen yıllara rağmen unutamıyor.

????

Bulgaristan'da 1975 yılında Cevat Mutlu ile evlenen Fatma Mutlu, iki kız çocuğu dünyaya getirdi.

Eşini 1982 yılında trafik kazasında kaybeden Mutlu, çocuklarına hem annelik hem babalık yaptı, aynı zamanda Bulgaristan hükümetinin Türklere yönelik baskı politikalarına karşı direnmeye çalıştı.

Asimilasyon sürecinde büyük zorluklarla karşılaşan Mutlu, iki kızını otobüs bagajında yer alan bir alet sandığına saklayarak Türkiye'ye gönderdi.

Kızlarından bir hafta sonra kendisi de anavatana gelen Mutlu, bugün Kırklareli'nde çocukları ve torunlarıyla huzurlu bir yaşam sürdürüyor.

"Mecburen ismimi değiştirdim"

68 yaşındaki Fatma Mutlu, 1984-1989 yıllarında ağır baskılara maruz kaldıklarını söyledi.

Asker ve polislerin köpeklerle evlerine baskın düzenlediğini anlatan Mutlu, "Bir gün işe gittiğimde iki asker, iki polis geldi. 'Adını değiştireceksin' dediler. Önüme kalın bir kitap attılar. 'Buradan isim seçeceksin' dediler. 'Seçmem, istemem.' dedim. 'İstemezsen işten çık.' dediler. İki çocuğum vardı, mecbur kaldım, değiştirdim." ifadelerini kullandı.

Mutlu, Bulgar makamlarının Türkiye'ye gitmemeleri için kendilerine belge imzalatmak istediğini ancak bunu kabul etmediklerini dile getirdi.

"Türkiye'ye gelmek için çok uğraştı"

Zorunlu göç sırasında Türkiye'ye gelmeye çalıştığını ancak başarılı olamadığını belirten Mutlu, süreci şöyle anlattı:

"1989 yılında zorunlu göç oldu. Eşyalarımı hazırladım, çıkış aldım ama çıkıp gelemedim. 1989'dan 1994'e kadar uğraştım. En sonunda 1994'te vize aldım, 'Geziye gidiyorum.' diye. Evimi sattım, parasını çocuklarıma verdim. Çocuklarımı saklı geçirdim. Çocuklarımı sakladığım yeri bir görseniz… Otobüsçülerin çekiç koyduğu alet sandığına yerleştirdik. İki çocuğum oradan geçti. Dayıları Edirne'de karşıladı. Sonra ben geçtim. Bir çantayla geldim. Bugünlere şükür."

"Hep korkuyla yaşadık"

O yıllarda hep korkuyla yaşadıklarını, o korkunun hafızasından silinmediğini ifade eden Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O yıllar bana sorulduğunda beynimden kan fışkırıyor. Çok çile çektim. Çocuklarımı alıp bir yere çıkamadım. Onları hiç konuşturmadım. 'Bir Türkçe kelime konuşacaklar.' diye aklımı kaybediyordum çünkü bir kelimeye ceza kesiyorlardı. Çocuklarımızı çok sıktık. O günler gözümün önüne geldiğinde beynim dönüyor. Hep korkuyla yaşadık."

Mezardaki dedesinin adı değiştirildi

Baskıya maruz kaldıklarını kaydeden Mutlu, mezardaki dedesinin Türkçe adının Bulgarca olarak değiştirildiğini anlattı.

Çok çileli ve üzüntülü günler yaşadıklarını belirten Mutlu, "Köye gittim, babam ağlıyordu. 'Niye ağlıyorsun baba?' dedim. 'Ölmüş dedenin bile adını değiştirdim bugün' dedi. 'Adımı değiştirdiler, onun da adını değiştirdiler.' dedi. Mezarda bile rahat bırakmadılar. O günleri hatırlamak bana çok zor geliyor. Bu yüzden evimi, yerimi sattım. Her şeyimi bırakıp bu anavatana adım attım. Çocuklarımı kurtardım. Buna şükrediyorum." diye konuştu.

"Türkiye'de yeniden doğdum"

Babasının da Türkçe konuştuğu için defalarca para cezasına çarptırıldığını belirten Mutlu, tüm zorluklara rağmen hayata tutunmaya çalıştıklarını söyledi.

Bulgaristan'dan geriye sadece annesi, babası ve kendisinin bulunduğu bir fotoğraf kaldığını ifade eden Mutlu, "Anlatılacak gibi değil. Onu yaşamayan bilmez. Rabbim kimseye yaşatmasın." dedi.

Türkiye'ye ilk adımını attığında büyük bir gurur yaşadığını vurgulayan Mutlu, anavatanda kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ankara'da terör örgütleri DEAŞ ve FETÖ'ye yönelik soruşturmada 18 gözaltı kararı

2025-05-27 08:48 - Asayiş

Berlin'de 'Türk Mutfağı Haftası' kapsamında geleneksel lezzetler tanıtıldı

2025-05-23 08:52 - Magazin

Erzurum, "spor hizmetleri"nde Türkiye'nin en iyisi seçildi

2025-05-27 16:38 - Spor

İzmir'deki "Uzaktan Aşı Danışmanlığı Polikliniği" ebeveynlerin aşı tereddüdünü gidere

2025-05-22 11:48 - Sağlık

ABD'nin Chicago kentinde 'Türk Festivali' başladı

2025-05-24 09:27 - Magazin

Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Boğaz'd

2025-05-28 13:28 - Gündem

Avrupa Güreş Federasyonu'nda ilk Azerbaycanlı üye: Yusif Abbasov

2025-05-24 07:06 - Özel Haber

70'lerin trafik polisi üniforması ve klasik aracıyla İstanbul'u geziyor

2025-05-23 12:23 - Magazin

Rusya KGT Başkanı H. Enes Karahan’dan Moskova’da Vietnam taziyesi

2025-05-24 19:21 - Özel Haber

Beynine pıhtı atan ve Danca iletişim kuran hasta unuttuğu Türkçeyi konuşmaya başladı

2025-05-23 12:38 - Sağlık

İlgili Haberler

Dünya turu hayaline pedal çevirerek 29 ülkeyi bisikletle gezdi

14:12 - Çevre-Hayat

Filmlerden etkilenerek başladığı karatede Balkan şampiyonluğu hedefliyor

14:02 - Çevre-Hayat

Türkiye'de 34'ü endemik 57 ters lale türü yetişiyor

13:57 - Çevre-Hayat

Fen bilimleri öğretmeni şehir şehir dolaşıp teleskopla gözlem etkinliği düzenliyor

12:58 - Çevre-Hayat

Kars'ta 2 bin 237 rakımlı Çalı Gölü, mayısta 137 kuş türünü ağırladı

12:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Beyaz Saray: Rusya ve Ukrayna'nın haftaya İstanbul'da doğrudan görüşmeler yapacaklarını umuyoruz

21:18 - Dünya

Hamas ile İsrail'in Gazze'de geçici ateşkes ve esir takası önerisini kabul ettiği öne sürü

21:13 - Dünya

Fransa'da çocukların olduğu dış mekanlarda 1 Temmuz'dan itibaren sigara içilemeyecek

21:03 - Dünya

SOLOTÜRK'ten İstanbul'un fethinin 572. yıl dönümüne özel gösteri uçuşu

20:57 - Gündem

Bingöl'de 4,3 büyüklüğünde deprem

20:48 - Gündem