?>

Bulgaristan 70 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Bulgaristan'da dün istifa eden hükümetin Başbakanı Kirili Petkov, Rusya Federasyonu’nun Sofya’da görev yapan 70 diplomatını ‘istenmeyen kişi" ilan ederek’ sınır dışı edeceklerini duyurdu.

Dünya - 4 yıl önce

Sofya

Petkov, parlamentoda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Pazar günü 70 kapasiteli bir Rus uçağının dolu bir şekilde Moskova seferine çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

Her biri yabancı menfaatlerin lehine çalışan 70 diplomatı memleketlerine geri yollayacaklarını ifade eden Petkov, “Bu kişilerin büyük bir bölümü başka bilgi toplama servisleri için çalışırken, diplomatik zırhını sadece ‘paravan olarak’ kullanmıştır. Yabancı ülkelerin hükümetlerinin bizim iç işlerimize karışmaya teşebbüste bulunduklarında biz de karşı tavrımızı net koyarız. Tavrımız Rusya halkına karşı bir tutum değildir.” dedi.

İkili ilişkilerdeki gerginlik

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın başından bu yana Bulgaristan-Rusya ilişkileri donma noktasına gelmişti.

Rusya Büyükelçisi Eleonora Mitrofanova, Osmanlı-Rus savaşının sonu ve Bulgaristan'ın bağımsızlığının 144. yıl dönümünün kutlandığı 3 Mart Ulusal Bayramı'nda, Bulgaristan'ın Osmanlı'dan egemenlik mücadelesini Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşa benzetmişti.

Ardından Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Mitrofanova’ya istenmeyen kişi ilan edilen bazı diplomatların listesini içeren bir nota takdim etmişti.

Rusya Federasyonu’nun Bulgaristan’da güçlü bir lobiye sahip olmasına rağmen, Bulgaristan 2021'den bu yana ülkede “casusluk yaptıkları gerekçesiyle” 10’u aşkın Rus diplomatı sınır dışı etmişti.

Başbakan Kiril Petkov nisanda gazetecilere yaptığı açıklamada Moskova’da Bulgar diplomatların sayısı 10’un altına düşerken, Moskova’nın Sofya’da en az 114 diplomat bulundurduğunu söylemişti.

Bulgar basını Rusya’nın büyükelçiliğindeki diplomat sayısının yarıya indirilmesi öngörülen bu hamlenin sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin felce uğraması beklendiğini öne sürdü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dinamo Kiev-Fenerbahçe maçı Polonya'da oynanacak

2022-06-22 15:28 - Spor

Çim Hokeyi Milli Takımı gözünü Avrupa şampiyonluğuna çevirdi

2022-06-26 12:44 - Spor

Oyuncu Seda Tosun evlendi -Selçuk Aka, magazin haberi-

2022-06-23 21:38 - Magazin

Senegal'de "koyunların kralı" ladoum 70 bin dolara alıcı buluyor

2022-06-28 11:28 - İslam-Hayat - Şaban 1447

Nahçıvan Duzdağı içinde bulunan tuz mağaraları alerji ve astım hastalarına şifa dağıtıyor

2022-06-28 15:24 - Çevre-Hayat

Azerbaycan'da ata sporunu yaşatan savaş gazisi Anar İbrahimov, duygularını dikGAZETE'ye aktardı

2022-06-28 05:56 - Özel Haber

Rusya’da Su-25 savaş uçağı düştü

2022-06-21 20:53 - Dünya

Türkiye Su Jeti ve Flyboard Şampiyonası Bodrum'da başladı

2022-06-25 17:34 - Spor

Alman kurt köpeği 'Leo' Bursa'daki rafting turlarının maskotu oldu

2022-06-27 12:20 - Çevre-Hayat

New York borsası yükselişle kapandı

2022-06-23 23:45 - Ekonomi

İlgili Haberler

Japonya'daki erken genel seçimde Başbakan Takaiçi'nin partisi önde gidiyor

16:14 - Dünya

Irak’ın başkenti Bağdat'ta tüccarlar yeni gümrük tarifesini protesto etti

16:11 - Dünya

Suriye'nin İdlib ilinde şiddetli yağışlar 15 kampı vurdu, 300 çadır kullanılamaz hale geldi

16:09 - Dünya

Belgelere göre Epstein, İsrail ordusu ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilere yardım etmiş

16:07 - Dünya

Zelenskiy: Rusya bir haftada 116 füze, 1200 güdümlü bomba ve 2 binden fazla İHA ile saldırdı

16:05 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1447 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı

17:09 - Gündem

Başakşehir, Süper Lig'de son 8 maçında 6. galibiyetini aldı ve çıkışını sürdürdü

17:08 - Spor

RAMS Başakşehir, deplasmanda ikas Eyüpspor'u 2-1 yendi

17:06 - Spor

İstanbul Havalimanı'nda 90 bin tıbbi sülüğün ülkeye yasa dışı girişi engellendi

16:16 - Çevre-Hayat

Japonya'daki erken genel seçimde Başbakan Takaiçi'nin partisi önde gidiyor

16:14 - Dünya