?>

'Bugünkü yargımız her zamankinden daha bağımsız ve tarafsızdır'

Adalet Bakanı Tunç, bugünkü yargının her zamankinden daha bağımsız ve tarafsız olduğunu belirterek, "Adalet Bakanlığının bir mottosu var: Bizim iktidar dönemimizde güvenilir adaleti tesis etmek, güven veren bir adaleti tesis etmek." dedi

Siyaset - 1 yıl önce

İstanbul

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Filizi Köşk Sosyal Tesisi'ndeki Türk Parlamenterler Birliği toplantısında yaptığı konuşmada, hukuk devletinin gerçekleşmesi için öncelikle yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini söyledi.

Muhalefette bugünkü yargıdan rahatsız olanların, geçmiş vesayet anlayışını özleyenlerin bulunduğunu ifade eden Tunç, "Bugünkü yargımız her zamankinden daha bağımsız ve tarafsızdır. Adalet Bakanlığının bir mottosu var: Bizim iktidar dönemimizde güvenilir adaleti tesis etmek, güven veren bir adaleti tesis etmek. Biz, bu konuda 22 yıldan bu yana küçümsenmeyecek işler yaptık." diye konuştu.

Tunç, adliyelerdeki teknolojik imkanları arttırdıklarını, Ulusal Yargı Ağı Projesi, görüntülü duruşma, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ve cezaevlerinde elektronik sistemleri getirip uyguladıklarını kaydederek, sosyal medyayla birlikte hukuki konularda görünürlüğün arttığını vurguladı.

Bakan Tunç, Başakşehir'de yılbaşı gecesi bir kedinin asansörde sıkıştırılıp tekmelenerek öldürüldüğünü anımsatarak, şunları söyledi:

"Bir karar çıktı. 'Eros' diye bir kedi basında çok yer aldı. Apartmanın çok sevdiği, sürekli beslediği kedi, bir psikopat tarafından parçalandı ve öldürüldü.

Bu şüphelinin yargılaması yapılmış ve yargılamada da cezası verilmiş. Şimdi bu duyulduğu anda infial oldu. Savcımız buna itiraz etti ama itirazı o kadar duyulmadı. Şimdi tekrar o karar kaldırıldı, yeniden yargılanacak.

Buna benzer eleştirilerin de faydalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle yargı mensuplarının kararlarını verirken görünürlüğün artması nedeniyle kendilerine çekidüzen verip daha doğru kararlar alma noktasında da faydalı olacağına inanıyoruz yani kamuoyunun denetimini önemsiyoruz."

"Hukuk fakültelerindeki eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik YÖK ile çalışmamız devam ediyor"

Tunç, özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik tedbirlerinin olduğunu belirterek, "Hakim ve savcıların birinci sınıfa ayrılabilmeleri için Adalet Akademisinde en az üç kez belli süre eğitim görmeleri şartını kanuni zorunluluk haline getirdik ve o uygulanmaya başladı. Hukuk fakültelerindeki eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik YÖK ile çalışmamız devam ediyor. Adalet yüksekokullarından hukuk fakültelerine geçiş vardı, bunu kaldırdık. Hukuka girmek isteyen sınavını kazanacak, puanı tutturacak." ifadelerini kullandı.

Hukuk fakültesinden mezun olanların avukatlık stajına başlamadan önce ön elemeden geçmeleri için hukuk mesleklerine giriş sınavını koyduklarını dile getiren Tunç, "Hakim ve savcılık sınavına girmek isteyenler de yine bu hukuk mesleklerine giriş sınavını kazandıktan sonra hakim, savcılık sınavına girebilecekler. Hakim, savcı olabilmek için hakimlik, savcılık sınavını kazandıktan sonra mülakat, ardından da iki yıl adaylık söz konusuydu. İki yıl adaylığı kaldırdık, yerine üç yıl süren hakim, savcı yardımcılığını getirdik." diye konuştu.

Hakim ve savcı adaylarının üç yıllık eğitimin bir yılında Adalet Akademisinde eğitim alacaklarını belirten Tunç, diğer iki yılında ise yargının her kademesinde hakim ve savcı yardımcısı olarak tecrübeli hakim ve savcıların yanında yardımcılık yapacaklarını anlattı.

Bakan Tunç, adayların hakim ve savcı yardımcılığı süresinde alacakları eğitim ve kazanacakları tecrübeyle kürsüye çok daha donanımlı çıkacaklarını vurguladı.

Toplantıya çok sayıda Türk Parlamenterler Birliği üyesi katıldı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sports Betting Analytics: Casino Lessons for Data-Driven Predictions

2024-02-22 10:38 - İnsan&Hayat

Ayhancan Güven, 2024 sezonuna birincilikle başladı

2024-02-18 14:57 - Spor

Avrupa'da binlerce kişi Filistin'e destek için sokaklarda

2024-02-17 23:17 - Dünya

Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçen hafta 12 trilyon 52 milyar lira oldu

2024-02-22 14:37 - Ekonomi

Avustralya Başbakanı Albanese, Assange'ın memleketine dönmesini istiyor

2024-02-21 11:58 - Dünya

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu, Türkiye ile 55 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı

2024-02-21 13:38 - Dünya

Taksim-Kabataş Füniküler Hattı'nda seferler bir süre yapılamadı

2024-02-20 09:38 - Gündem

Küresel borçlar 2023'te 313 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı

2024-02-21 19:12 - Ekonomi

Toprak Razgatlıoğlu Dünya Superbike Şampiyonası sezonunun ilk yarışında 5. oldu

2024-02-24 11:17 - Spor

Muşlu aileler, evlatlarının yolunu gözlüyor

2024-02-21 15:48 - Gündem

İlgili Haberler

İçişleri Bakanı Yerlikaya: FETÖ'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 17 bin 684 şahıs gözaltına alındı

23:43 - Siyaset

Bakan Fidan, Malezya'da Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısına katılacak

00:07 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Çelik: Cumartesi sabahı Sayın Cumhurbaşkanımız tarihi bir konuşma yapacak

23:33 - Siyaset

Bakan Fidan, yarın Malezya'da Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısına katıla

21:07 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jiang Xuebin'i kabul etti

19:17 - Siyaset

Günün Manşetleri

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

02:37 - Gündem

Trump, Brezilya'nın eski lider Bolsonaro'ya davranış biçimini eleştirdi

02:02 - Dünya

TBMM'deki bazı komisyonların tatilde ve aravermede çalışmasını içeren kararlar Resmi Gazete

01:32 - Gündem

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanlığına Fahrettin Altun atandı

01:02 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 7 yılda stratejik iletişim ve kriz yönetiminin merkezi oldu

00:57 - Medya