Buğday verimi için çiftçiye gübreleme ve süne uyarısı

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, buğdayda üst gübreleme ve süneyle mücadelenin önemine işaret ederek, bu iki önlemin buğday verimine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Ekonomi - 6 yıl önce

Ankara

Kiraz, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin en stratejik tarım ürünü olan buğday hasadının adım adım yaklaştığını söyledi.
Bu dönemde gübreleme yapılmasının önem taşıdığına dikkati çeken Kiraz, "Çiftçi, bu dönemde uygun dozda gübre atarsa verimde yüzde 20-30 arasında yükselme olacaktır. Devletin de gübrelemeye destek yüzde 50 oranında sağlaması, Kovid-19 sürecinde buğday sıkıntısı yaşanmamasına katkı sağlar. Tarım Kredi ve Gübretaş'ın da bu sürece katkı sağlaması önemli. Özellikle buğdayda yağışlı mevsimde atılan üst gübre, verime doğrudan etki eder." değerlendirmesinde bulundu.
Üst gübrelemenin dekar başına ortalama 20 kilogram civarında yapılması gerektiğini aktaran Kiraz, "20-25 gün sonra da gübreleme yinelenmeli. Buğdaya ekimle beraber taban gübresi ve ardından da kardeşlenme döneminde de gübre atılmış olması gerekiyor. Bu dönem ise sapa kalkma ve başak doldurma dönemi. " diye konuştu.

Yazlık bitkiler için de taban gübrelemesi dönemi

Şeker pancarı, ayçiçeği, mısır ve soya fasulyesi gibi yazlık bitkilerde ekim döneminin yaşandığına da işaret eden Kiraz, bu ürünlerde de taban gübresinin iyi şekilde atılmasının önem taşıdığını vurguladı. Kiraz, taban gübresinin atılmamasının, üretime yüzde 30 oranında eksik verimle başlanması anlamına geldiğini söyledi.
Tarımsal üretim bu dönemde süneyle mücadelenin de önem kazandığını bildiren Kiraz, şunları kaydetti:
"Güneydeki illerimizde süneyle mücadele başlamak üzere. Yaklaşık bir ay sonra da iç bölgelerde başlayacak. Süne, rekoltede yüzde 20, 30, 40 oranlarında kayıp yaratıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle süne mücadelesinin ciddi şekilde yapılması gerekiyor. Bakanlık ilaç yardımı yaparsa, verim kaybı yaşanmamış olacak. Kovid-19 sürecinde hiçbir üründe verim kaybı yaşanmaması büyük önem taşıyor."
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya’da izinli sokağa çıkma uygulaması başladı

2020-04-15 16:42 - Dünya

İsrail ve Filistin'de Kovid-19/ koronavirüs kaynaklı can kaybı, Arap ülkelerinde de vaka sayısı arttı

2020-04-21 08:02 - Dünya

Dünya Şampiyonu Ramil Guliyev, TURKSPORU'na konuk olacak

2020-04-20 15:42 - Genel

Kandil bölgesinde 18 PKK'lı terörist hava harekatıyla etkisiz hale getirildi

2020-04-17 19:18 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Haydar Baş için taziye mesajı

2020-04-14 18:02 - Siyaset

Diyarbakır annesi Solmaz Övünç: Yeter artık dayanacak gücüm kalmadı

2020-04-15 18:33 - Çevre-Hayat

İsrail, Filistinli mahkumları 'maske yerine çoraplarıyla' korunmaya zorluyor

2020-04-15 22:57 - Dünya

Zonguldak'ta polis ekipleri, zeybek oynayarak 'sosyal mesafe' kuralına dikkati çekti

2020-04-15 13:32 - Çevre-Hayat

Bakan Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katıldı

2020-04-16 02:16 - Siyaset

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: Daha en kötüsünü görmedik

2020-04-21 03:17 - Dünya

İlgili Haberler

Sanayi üretim endeksi ocakta aylık yüzde 2,8, yıllık yüzde 1,8 azaldı

10:27 - Ekonomi

İnşaat maliyet endeksi ocakta aylık bazda yüzde 9,87, yıllık yüzde 25,38 arttı

10:23 - Ekonomi

Çin yeni yıla güçlü dış ticaret performansıyla başladı

10:17 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:42 - Ekonomi

AB yüksek enerji fiyatlarından endişeli

16:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'de yapılan ankete göre, seçmenlerin yüzde 74'ü İran'a kara birlikleri gönderilmes

10:42 - Dünya

Malatya'ya Patriot hava savunma sistemi konuşlandırıldı

10:37 - Gündem

Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 36 şüpheli daha gözaltına alındı

10:32 - Gündem

Sanayi üretim endeksi ocakta aylık yüzde 2,8, yıllık yüzde 1,8 azaldı

10:27 - Ekonomi

İnşaat maliyet endeksi ocakta aylık bazda yüzde 9,87, yıllık yüzde 25,38 arttı

10:23 - Ekonomi