?>

Budapeşteliler Lübnan’da patlatılan cihazları satan Macar firmaya tepkili

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı ortaya çıkan Macar firması BAC Consulting KFT’ye (BAC Danışmanlık Ltd) tepki gösterilirken, uluslararası toplumda İsrail’in yaptıklarına göz yumulması eleştirildi.

Dünya - 1 yıl önce

Budapeşte

Lübnan’da, 17 Eylül’de ikisi çocuk 12 kişinin ölümüne, 2 bin 800’e yakın kişinin yaralanmasına yol açan patlamalarda, söz konusu çağrı cihazlarını sattığı anlaşılan ve merkezi Budapeşte’de bulunan BAC Consulting şirketine kent sakinleri tepki gösterdi.

Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölenlerin sayısı 37'ye yükseldi Hizbullah mensupları üzerinde patlatılan çağrı cihazları mercek altındaBMGK, Lübnan'daki olayları görüşmek için Cuma günü acil oturumla toplanacakUzmanlara göre Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılarak sivillere zarar verilmesi uluslararası hukuka aykırıUzmanlar, Lübnan'daki çağrı cihazı ve telsizlerin patlamasına üretim sonrası müdahalenin neden olduğunu değerlendiriyorLübnan’da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı ileri sürülen Macar firmanın aylardır ziyaretçisi yok

AA muhabirine konuşan Macarlar, ülkelerinden bir firmanın böyle bir işe karışmasından duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Soyadını belirtmek istemeyen Alex isimli Budapeşteli, gelişmelere ilişkin çok detaylı bir bilginin bulunmadığını belirterek, "Bir ülkenin toprağına ya da bir gruba yönelik terörist bir saldırı kesinlikle iyi değil." şeklinde konuştu.

Alex, Gazze’de yaşananların insanlık dışı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İsrail’in yaptıkları hukuk dışı. İnsanlar, kadınlar, çocuklar bir hiç için öldürülüyor. Bence uluslararası toplum, ülkeler buna karşı (İsrail) bir şey yapmalılar. Şu an benim gördüğüm, 'ne yaparlarsa izin verelim' şeklinde. Kimse ne kadar insanın öldüğünü umursamıyor. Onlar (İsrail), 'terör saldırısı; o zaman Gazze’deki herkesi öldürelim' diyorlar. Bu hiçbir şekilde güzel bir şey değil."

Barni isimli bir başka vatandaş, Macar firmasının sattığı cihazların patlatılması sonucunda insanların yaşamlarını yitirmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Macaristan’ın bu olayla anılmasından memnun olmadığını ifade eden Barni, "Bence bu firma tek başına Macarlar tarafından yönetilmiyordur. Ama genel olarak bu olayı düşündüğümde beni gerçekten üzüyor." ifadelerini kullandı.

Viktor da saldırıda insanların hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Macar birilerinin bu olaya karışmış olması çok üzücü. Bu ülke büyük bir ulus ve bence Macaristan’da herkes aynı değil." dedi.

Firmanın sahibini gören yok

Bu arada BAC Consulting firmasının bulunduğu apartmanda oturan ve kamera karşısında konuşmak istemeyen bir kadın da bu durumun ortaya çıkması sonrasında ciddi anlamda ailecek tedirgin olduklarını söyledi.

Firmanın sahibi olarak görünen Christiana Barsony-Arcidiacono’yu burada hiç görmediğini belirten Macar kadın, Barsony-Arcidiacono’nun Budapeşte’de yaşadığı belirtilen adresinde de kimseyi görmediğini aktardı.

Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması

Lübnan'da 17 Eylül'de, Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Patlamalarda ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetti, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı.

Ülkede 18 Eylül'de çok sayıda telsizin patlatılması sonucu da 20 kişi öldü, 450'den fazla kişi yaralandı.

Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

İsrail-Lübnan sınırında, 8 Ekim 2023'ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar meydana geliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Online oyun mekaniği ve diğer oyunlardaki diğer ilginç mekanikler

2024-09-14 00:06 - İnsan&Hayat

Arabada Güneş Yanığı Nasıl Giderilir?

2024-09-17 13:12 - İnsan&Hayat

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları azaldı

2024-09-19 16:13 - Dünya

Avrupa sel baskınlarıyla mücadele ediyor

2024-09-16 10:47 - Dünya

Türkiye dünyanın en büyük İHA-SİHA tedarikçisi oldu

2024-09-17 13:12 - Ekonomi

Teknoloji eğlence sektörünü nasıl değiştiriyor

2024-09-19 15:13 - İnsan&Hayat

Süper Lig kulüpleri 158 transfer yaptı

2024-09-14 00:38 - Spor

Sudan'daki kolera salgınında ölenlerin sayısı 252'ye çıktı

2024-09-13 11:03 - Dünya

Galatasaray Kadın Voleybol Takımı, 2024 Balkan Kupası'nda şampiyon oldu

2024-09-12 21:36 - Spor

Avusturya’da sel tehlikesi nedeniyle 24 yerleşim yeri afet bölgesi ilan edildi

2024-09-14 18:38 - Dünya

İlgili Haberler

Çin, Japonya Başbakanı Takaiçi'nin Tayvan'a ilişkin sözlerini geri alması istiyor

13:27 - Dünya

BM'den Filistin halkının kendi kaderini tayin ve bağımsızlık hakkı için dayanışma çağrısı

12:48 - Dünya

Halep Valisi Garib: "Suriye kendi halkının elleriyle yeniden inşa edilecek"

12:43 - Dünya

COP30'da iklim değişikliğine uyum konusunda "küresel hedef" bekleniyor

12:17 - Dünya

BM, Filistin’in "kendi kaderini tayin hakkına" yeniden vurgu yaptı

11:58 - Dünya

Günün Manşetleri

RTÜK, yayın içeriklerini "yapay zeka" ile denetleyecek

13:33 - Gündem

Çin, Japonya Başbakanı Takaiçi'nin Tayvan'a ilişkin sözlerini geri alması istiyor

13:27 - Dünya

Tüketici derneklerinden "indirimli sıfır araç vaadiyle kapora tuzağına dikkat" uyarısı

13:22 - Ekonomi

COP30'da hidrojen, enerji bağlamındaki en önemli konulardan biri oldu

13:18 - Ekonomi

Bakan Yerlikaya: 2026 genel atamasında personelimize zorunlu ikinci şark tebligatı yapılmayacak

13:12 - Gündem