?>

'Bu yurdu esenlik yurdu haline yeniden getireceğiz'

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, "Bazen barışı sağlamak çok büyük fedakarlık gerektiriyor. Esenliğin bedeli kargaşanın bedelinden daha ağırdır. Ama bu bedeli ödedik, ödemeye devam edeceğiz. Esenlik yurdu haline yeniden bu yurdu getireceğiz." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

AĞRI

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bazen barışı sağlamak çok büyük fedakarlık gerektiriyor. Barışın bedeli, bazen savaşın bedelinden daha ağırdır. Esenliğin bedeli kargaşanın bedelinden daha ağırdır. Ama bu bedeli ödedik, ödemeye devam edeceğiz. Esenlik yurdu haline yeniden bu yurdu getireceğiz. Herkes elini kollunu sallayarak, esenlik içerisinde bu ülkeyi dolaşacak." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, İnegöl Belediyesinin katkılarıyla Doğubayazıt Belediyesi tarafından düzenlen Ahmed-i Hani Kültür Sanat ve Turizm Festivali'ne katıldı.

Osmanlı şaheserlerinden İshak Paşa Sarayı'nın karşısındaki, Ahmed-i Hani Türbesi yakınında düzenlenen festival, Kur'an-ı Kerim, ilahiler ve Kürtçe mevlit okunmasıyla başladı.

"Bizler bu toprakların taşına toprağına aşık insanlarız"

Bakan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın büyük bir medeniyet ve kültürün mirası olduğunu belirterek, Doğubayazıt'ın engin kültüre sahip olan yerlerden biri olduğunu söyledi.

Doğubayazıt ve bu coğrafyada, Ahmed-i Hani'nin, Ahmed-i Cezeri'nin, Fakiye Teyran'ın, Molla Hüseyin Batei'nin ve nicelerinin yetiştiğini anımsatan Kurtulmuş, bu insanların şahsiyetleriyle eserleriyle fikirleriyle ilim dergahlarına, ilim pınarlarına ışık tuttuklarını söyledi.

Buraları yeniden canlandırmak istediklerini ifade eden Kurtulmuş, ilçede sürdürülen kültürel çalışmalara ilişkin, "Bunlar, bizim bu topraklara karşı bu coğrafya ve medeniyete karşı vefa borcumuzdur. Bunları yapıyoruz, daha iyilerini de güzellerini de yapacağız." diye konuştu.

Ahmed-i Hani'nin, "Ama aşık ile heveskar arasında fark var. Heves sahipleri çıkarcıdır, aşıklarsa fedakar" sözlerini aktaran Bakan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bizler aşık insanlarız. Biz bu memlekete bu memleketin insanları, bu coğrafyaya bu medeniyete, bu kültüre, geçmişimize medeniyetimize velhasıl bu toprakların taşına toprağına aşık insanlarız, heveskar insanlar değiliz. O nedenle bizim için makam mevki, bizim için şan şöhret, bizim için para pulun hiçbir önemi yoktur. Bizim için nerede bulunuyor olursak olalım yaptığımız her hizmet halka hizmettir, Hakk'a hizmetin kapısıdır. Biz Fakiye Teyran'ın mevlidini Kürtçe basarken sadece Kürtçe konuşan ve anlayan kardeşlerimize hizmet etmiyor, bu hizmetle Hakk'ın rızasını kazanmanın kapısını aralıyoruz."

Bu bölgedeki hizmetlerini Allah rızasını kazanmak için yaptıklarını anlatan Kurtulmuş, "Biz bu memleketi, bu coğrafyayı irfanın, ihsanın, esenliğin medeniyetinin beşiği olarak görüyoruz. Yeryüzündeki herkesin eman dilediği bir coğrafya olarak görüyoruz. Onun için asla heveskar değil fedakar olarak çalışıyoruz. Hayal ediyoruz, bu coğrafyanın daha güzel olmasını, bu coğrafyadaki kırılmaların sona ermesini hayal ediyoruz. Bu coğrafyada Türk'ün, Kürt'ün, Arap'ın, Acem'in meselelerini görüşerek konuşarak çözdüğü günleri hayal ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Hep beraber asırlardır yaşadığımız gibi kıyamete kadar da beraber yaşayalım"

Suriye'nin, Irak'ın nasıl darmadağınık edildiğinin görüldüğünü anımsatan Kurtulmuş, insanları mezheplerine, etnik kimliklerine göre bölerek, fitne sokmaya çalışanların hangi, sonuçlar elde ettiğinin Suriye ve Irak'ta görülebileceğini dile getirdi. Numan Kurtulmuş, "Suriye paramparça oldu, kim kazandı?" sorusunun iyi sorulması gerektiğini belirterek, Müslümanlara uyanık olmaları çağrısında bulundu.

Türkiye'de 40 senedir terörle uğraşıldığını ve bu sürede birilerinin Türkiye'nin esenlik yurdu olmasının önüne geçmeye çalışıldığına vurgu yapan Kurtulmuş, terörden dolayı kaybedilen hayatlar başta olmak üzere diğer konulara da dikkati çekti.

"Bu ülkede kimsenin burnu kanamasın. Bu ülkede değil bu coğrafyada hiçbir kardeşimizin burnu kanamasın. Hep beraber asırlardır yaşadığımız gibi kıyamete kadar da beraber yaşayalım. Bizi kimse Sünni, Alevi diye ayırmaya gücü yetmesin." diyen Kurtulmuş, bunu sağlayacak olan şeyin de hevesler değil fedakarlıklar olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, "Bazen barışı sağlamak çok büyük fedakarlık gerektiriyor. Barışın bedeli, bazen savaşın bedelinden daha ağırdır. Esenliğin bedeli kargaşanın bedelinden daha ağırdır. Ama bu bedeli ödedik, ödemeye devam edeceğiz. Esenlik yurdu haline yeniden bu yurdu getireceğiz. Herkes elini kollunu sallayarak, esenlik içerisinde bu ülkeyi dolaşacak." dedi.

Muhabir: Ali Kemal Akan

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AA 'Istanbul Photo Awards 2017' fotoğraf albümünü yayınladı

2017-08-03 16:27 - Genel

'Değişiklik hukuk devletinin gereğidir'

2017-07-30 17:47 - Gündem

Mavi listedeki terörist öldürüldü

2017-08-01 19:22 - Gündem

Ümit Özat için en büyüğü Terim

2017-08-03 15:37 - Spor

AA 'Istanbul Photo Awards 2017' fotoğraf albümünü yayınladı

2017-08-03 16:02 - Gündem

Yüksek Askeri Şura yarın toplanacak

2017-08-01 14:56 - Genel

Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri devam ediyor

2017-08-02 21:54 - Genel

Katarlı hacıların yaşadıkları sıkıntılar BM'ye taşındı

2017-07-29 16:42 - Dünya

Güreş tutkusu mesafe tanımıyor

2017-07-29 16:32 - Spor

Anneler, çocuklarıyla bisiklet sürmeyi öğreniyor

2017-08-03 20:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İBB'nin 2026 mali yılı bütçesi kabul edildi

00:48 - Gündem

İstanbul merkezli 27 ildeki FETÖ operasyonunda 35 zanlı tutuklandı

21:23 - Gündem

Sahil Güvenlik Komutanlığından Türk balıkçı teknesine ateş açılmasıyla ilgili açıklama

21:07 - Gündem

Ankara'da kamu denetiminde yeni yaklaşımların ele alındığı '3. Denetim Şurası' düzenlendi

21:03 - Gündem

Esenyurt'ta binada yapılan ilaçlama sonrasında fenalaşan 4 kişi hastaneye kaldırıldı

20:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump, Brezilya'dan ithal edilen bazı tarım ürünlerini ek tarife kapsamından çıkardı

02:02 - Dünya

Ukrayna: Kupyansk kontrolümüz altında

01:43 - Dünya

ABD'de federal yargıç, Washington'a Ulusal Muhafız konuşlandırılmasını durdurdu

01:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beykoz'da 'Söz Gençlikte' programına telefonla bağlandı

01:22 - Siyaset

BM, Ukrayna'da sivil kayıplardaki artıştan endişe duyduğunu açıkladı

01:18 - Dünya