Bu hafta ekonomide yoğun veri trafiği takip edilecek

Türkiye'yi bu hafta yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verilerinin açıklanacağı haftada, dış ticaret ve ekonomik güven endeksine ilişkin datalar da kamuoyuna duyurulacak.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara
AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, bu hafta ekonomi gündemi yoğun geçecek.
Bu kapsamda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 30 Kasım Çarşamba günü yılın 3'üncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıklayacak. Temmuz-eylül dönemine ilişkin dönemsel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri saat 10.00'da duyurulacak.
Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüme kaydetmiş, 2021 yılının 3. çeyreğinde büyüme oranı yüzde 7,9 olmuştu. AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, GSYH'nin 3. çeyrekte yüzde 3,9 büyümesini bekliyor.
TÜİK, yarın kasım ayına ilişkin ekonomik güven endeksini kamuoyuna duyuracak. Endeks, eylülde 94,3 iken ekimde yüzde 3 yükselerek 97,1 olmuştu.

Dış ticaret ve enflasyon

Bu hafta gözlerin çevrileceği diğer bir veri de 2 Aralık Cuma günü Ticaret Bakanlığınca açıklanması beklenen dış ticaret verileri olacak.
Geçen ay ihracat 21,3 milyar dolara çıkarken, bu en yüksek ekim ayı ihracat verisi olarak kayıtlara geçmişti. İthalat da söz konusu ayda 29 milyar 303 milyon dolara yükselmiş, dış ticaret açığı ise 8 milyar 6 milyon dolar olarak hesaplanmıştı.
Enflasyon rakamları da gelecek hafta 5 Aralık Pazartesi günü açıklanacak.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 3,54, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 7,83 artış göstermişti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 85,51, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 157,69 olarak kaydedilmişti.

Fiyat artışları Kabine Toplantısı'nın gündeminde

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bugün saat 15.30'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak. Toplantıda, sözleşmeli kamu çalışanlarını ilgilendiren kamuda kadroya geçiş konusunun ele alınması bekleniyor.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, marketlerdeki fiyat artışlarına yönelik para cezasının dışında atılacak adımların da ilk Kabine Toplantısı'nda masaya yatırılacağının sinyalini vermişti.

İşsizlik ve sanayi üretim endeksi takip edilecek

Gelecek ay takip edilecek diğer verilere de bakıldığında, işsizlik rakamları 12 Aralık Pazartesi günü belli olacak. TÜİK, ekim dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklayacak. İşsizlik oranı eylülde bir önceki aya göre 0,3 puan artışla yüzde 10,1 olarak kayıtlara geçmişti.
Ayrıca aynı gün ekim ayına ilişkin dış ticaret ve inşaat maliyet endeksleri açıklanacak.
Sanayi üretim endeksi de 13 Aralık Salı günü kamuoyuna duyurulacak. Endeks, eylülde aylık bazda yüzde 1,6 düşerken, yıllık bazda yüzde 0,4 artış göstermişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı da kasım ayı bütçe gerçekleşmelerini 15 Aralık Perşembe günü açıklayacak. Aynı gün kasım ayı konut satış istatistikleri de açıklanacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Genel Kurul'daki görüşmelerin ardından yasalaşacak.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan'da göçerlerin yayladan zorlu dönüş yolculuğu başladı

2022-11-21 11:43 - Çevre-Hayat

Başkortostan'ın 2022'de dış ticaret hacmi yüzde 13,5 arttı -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-11-23 20:09 - Özel Haber

Düzce'de depreme yakalanan vatandaşlar yaşadıklarını anlattı

2022-11-23 11:01 - Gündem

Her yıl bir milyondan fazla kişi Burun Estetiği (Rinoplasti) operasyonu yaptırıyor

2022-11-21 13:36 - İnsan-Hayat

Kosova, plakasını tescil etmeyenlere para cezası uygulamasını 48 saat erteledi

2022-11-22 11:29 - Dünya

Terör örgütü YPG/PKK'nın Karkamış'a roketli saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti

2022-11-21 13:03 - Gündem

Almanya ve Hollanda, Osmaneli'nin ayvasından sonra lokumuna da talep gösterdi

2022-11-24 12:19 - Ekonomi

Bu hafta ekonomide yoğun veri trafiği takip edilecek

2022-11-28 11:24 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küba Devlet Başkanı Bermudez'i resmi törenle karşıladı

2022-11-23 19:02 - Siyaset

İtalya'nın Ischia Adası'nda meydana gelen heyelanda 8 kişi öldü

2022-11-26 15:56 - Dünya

İlgili Haberler

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

KAPEKS halka arzla Orta Asya ve Afrika'daki büyümesini hızlandıracak

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya