?>

BTK'den "e-imza veri havuzunun hacklendiği" iddialarına yalanlama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), elektronik imza (e-imza) veri havuzunun hacklendiğine dair iddiaların tamamen asılsız olduğunu bildirdi.

Teknoloji - 2 ay önce

Ankara

BTK'nin NSosyal hesabından yapılan paylaşımda, konuya ilişkin bazı haber kaynaklarındaki iddialara işaret edilerek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklamanın yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye'de kullanılan tüm e-imzaların, BTK tarafından yetkilendirilen 8 Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS) tarafından üretildiği, kurumun ilgili kanun kapsamında ESHS'leri denetleme ve sektörü düzenleme yetkisine sahip olduğu belirtildi.

????

Her bir "Nitelikli Elektronik Sertifika"nın, uluslararası standartlarda kriptografik algoritmalarla şifrelenmiş şekilde, yalnızca sertifika sahibinin elindeki USB e-imza cihazında bulunduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"e-İmza sisteminde, e-imza sahiplerinin pin kodları veya herhangi bir kişisel verisi dahil hiçbir verisi BTK bünyesinde tutulmamaktadır. ESHS ise sadece sertifikayı kullanan kişinin, başvuru esnasında sunduğu kişisel verilere sahiptir. Bu nedenle, sertifika ya da pin kodu bilgilerinin herhangi bir veri havuzundan çalınması veya bu tip bir veri sızıntısının yaşanması söz konusu değildir. Ayrıca Türkiye’de bulunan tüm e-imzalara ait bilgiler, (BTK ya da e-Devlet Kapısı dahil) toplu halde herhangi bir veri havuzunda barındırılmamaktadır. Bilindiği üzere, siber güvenlik alanında yanıltıcı ve yanlış bilgilerin yayılması, toplumda endişe, korku ve panik oluşturma potansiyeli taşımaktadır. Ayrıca elektronik imza gibi Türkiye'nin dijital sistemlerinin temelini oluşturan ve güven hizmeti olarak adlandırılan bu hizmetlerin güvenirliğini sarsıcı nitelikte algı yaymak, toplumda yıkıcı etkilere sahip olmaktadır."

Suç duyurusunda bulunuldu

Bu tür eylemlerin Siber Güvenlik Kanunu kapsamında suç teşkil ettiğine dikkati çekilen açıklamada, kanundaki "Siber uzayda veri sızıntısı olmadığını bildiği halde halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak ya da kurumları veya şahısları hedef göstermek amacıyla siber güvenlikle ilgili veri sızıntısı olduğuna yönelik gerçeğe aykırı içerik oluşturanlara veya bu maksatla bu içerikleri yayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir." hükmüne atıfta bulunuldu.

Açıklamada, "e-İmza kullanıcılarını hedef göstererek ve kamuoyunu yanıltarak gerçek dışı veri sızıntısı iddialarını yayan, 2 milyon 500 bin üzerinde e-imza kullanıcısını asılsız haber ve paylaşımlar ile endişeye sürükleyen kaynaklar hakkında suç duyurusunda bulunulmuş ve yasal süreç başlatılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hazır giyim sektörü İstanbul'da bir araya gelecek

2025-09-04 14:58 - Ekonomi

Muhteşem Yedili'nin 2. çeyrekte toplam karı 143 milyar dolara ulaştı

2025-08-29 13:43 - Ekonomi

Kiraladıkları tarlalarda çadır kurup sebze yetiştiriyorlar

2025-09-02 14:18 - Ekonomi

Maduro: Venezuela son 100 yılda kıtamızda görülen en büyük tehditle karşı karşıya

2025-09-01 23:18 - Dünya

Le Figaro: Türkiye, Milli Uçak Gemisi ile en büyük savaş gemisi inşa eden Akdeniz ülkesi olacak

2025-09-02 17:07 - Medya

TEKNOFEST Mavi Vatan Fotoğraf Yarışması sonuçları açıklandı

2025-08-30 12:17 - Teknoloji

Fenerbahçe'de Jose Mourinho dönemi sona erdi

2025-08-29 10:57 - Spor

ABD Dışişleri Bakanı Rubio Filistin'i tanımaya hazırlanan ülkeleri sorun yaratmakla suçladı

2025-09-04 23:38 - Dünya

The Guardian: İsrail'in Gazze'de alıkoyduğu her dört kişiden üçü sivil

2025-09-04 15:43 - Medya

MİT'ten, siber dolandırıcılık şebekesine operasyon

2025-09-01 15:13 - Gündem

İlgili Haberler

OpenAI, yapay zeka destekli web tarayıcısı Atlas'ı tanıttı

00:22 - Teknoloji

Çin'de yapay zeka kullanıcılarının sayısı 2025'te iki kattan fazla arttı

21:43 - Teknoloji

Çin'in Ay'ın karanlık yüzünden topladığı örneklerde nadir meteor kalıntıları bulundu

15:23 - Teknoloji

Bayraktar KIZILELMA, MURAD AESA radar test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi

14:52 - Teknoloji

Türkiye AR-GE'ye 10 yılda yaklaşık 1,6 trilyon liralık rekor harcama yaptı

13:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Dünya Bankası: Suriye'nin yeniden inşa maliyetinin 216 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

00:53 - Dünya

Almanya'da "askerlik hizmetinin modernizasyonu" tartışılıyor

00:48 - Dünya

Türk askerinin Irak ve Suriye'deki görev süresi 3 yıl daha uzatıldı

00:33 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Putin ile görüşme konusunu değerlendirdi: Boşuna bir görüşme yapmak istemiyorum

00:28 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nin üçüncü haftası 9 maçla başladı

00:23 - Spor