?>

Brexit sonrası AB kurumları taşınacak

Brexit sonrasında Avrupa İlaç Ajansının Amsterdam'a, Avrupa Bankacılık Otoritesinin ise Parise'e taşınacağı açıklandı.

Dünya - 8 yıl önce

BRÜKSEL

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının ardından Londra'da bulunan Avrupa İlaç Ajansının (EMA) Amsterdam'a, Avrupa Bankacılık Otoritesinin (EBA) ise Paris'e taşınması kararının alındığı bildirildi.

AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Genel İşler Konseyi toplantısı kapsamında, 27 AB üye ülkesi tarafından oylama yapıldığı, Hollanda'nın Amsterdam şehrine EMA'nın, Fransa'nın başkenti Paris'e ise EBA'nın taşınmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, AB Komisyonunun Avrupa Parlamentosuyla birlikte alınan kararı hızlı bir şekilde yasalaştırmak için birlikte hareket edeceği ifade edildi.

Esasen AB kurumlarının üye ülkelerde konuşlandırılması gerektiğine dair herhangi bir kural ya da anlaşma bulunmuyor. Ancak Brexit'ten sonra İngiltere topraklarında AB hukukunun geçerli olamayacağını ısrarla dile getirmesinin ardından kuruluşların üye bir ülkeye taşınması kararı alındı.

İlaç ajansına daha yoğun talep

EMA, birlik genelinde insan ve hayvanlara ilişkin ilaç piyasasını düzenliyor. Ürünün güvenilirliğini ve etkisini denetleyen ve 1995'te kurulan ajans aynı zamanda ilaçların piyasaya sunulup sunulmayacağına karar veriyor.

Ajans, ilaç ruhsatı verme yetkisi olmasa da herhangi bir ilacın ruhsatının iptal edilmesi için tavsiyede bulunabiliyor.

EMA'nın yaklaşık 900 personeli bulunuyor ve toplantıları için yılda yaklaşık 3 bin 500 uzmanı ağırlıyor. İlaç ajansının yıllık bütçesinin yaklaşık 360 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Bu nedenle EMA'ya ev sahipliği yapmak için Almanya, Hollanda, Yunanistan, İspanya, Slovakya, Belçika, Romanya, Danimarka, İrlanda, Finlandiya, Fransa, İtalya, Portekiz, Bulgaristan, İsveç, Malta, Avusturya, Polonya ve Hırvatistan dahil 19 üye ülke başvurmuştu.

Avrupa’nın bankacılık sektörünün denetimi ve yönetiminden sorumlu EBA’ya, ilaç ajansına göre daha az talepte bulunulmuştu. Üye ülkelerin bankacılık sektörünü düzenleyen kurumlarının AB kurallarını doğru bir şekilde uygulayıp uygulamadığını denetleyen kuruma 8 üye ülke talip olmuştu.

Muhabir: Şerife Çetin

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erdal ve Gürdal Tosunlar’ın anıldığı gecede duygusal anlar yaşandı |İstanbul Komedi Festivali

2017-11-15 16:02 - Kültür Sanat

Enerjisa Enerji AŞ halka arz için SPK'ya başvurdu

2017-11-15 13:53 - Ekonomi

Gazprom'dan 'TürkAkım' uyarısı

2017-11-15 00:02 - Dünya

Türkiye hava kirliliği haritası açıklandı: 81 ilden 1 ilin havası temiz!

2017-11-19 23:42 - Teknoloji

BM Genel Sekreteri Guterres'ten terörle mücadele mesajı

2017-11-17 08:02 - Dünya

Kıyıya vuran balinanın 1,5 yıl sonra kemikleri sergilenecek

2017-11-15 21:32 - Çevre-Hayat

'Habib-i Hüda' Hilye-i Şerife sergisi açıldı

2017-11-19 01:32 - Kültür Sanat

ABD tarihindeki kanlı saldırılar

2017-11-15 21:57 - Dünya

ABD'yi tercih eden yabancı öğrenci sayısı azaldı

2017-11-14 18:37 - Eğitim

'Garip' akımı şairi: Orhan Veli Kanık anılıyor

2017-11-14 19:51 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Yemen’de Şai Muhsin ez-Zindani liderliğinde yeni hükümet kuruldu

22:39 - Dünya

TİKA'dan Vietnam'da tayfundan etkilenen çiftçilere sera desteği

21:59 - Dünya

NATO'dan 6 Şubat depremleri nedeniyle Türkiye'yle dayanışma mesajı

21:08 - Dünya

İtalya'da Milano-Cortina Kış Olimpiyatları öncesinde "ICE"ın varlığı protesto edildi

20:07 - Dünya

ABD-İran nükleer müzakereleri sürerken AB'den "diplomasi ve müzakere" vurgusu

19:59 - Dünya

Günün Manşetleri

Yemen’de Şai Muhsin ez-Zindani liderliğinde yeni hükümet kuruldu

22:39 - Dünya

Bakan Fidan, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Kos ile görüştü

22:38 - Siyaset

Fenerbahçe, Beşiktaş ve Kocaelispor, PFDK'ye sevk edildi

22:30 - Spor

Vincenzo Montella, Semih Kılıçsoy'un oynadığı Cagliari'yi ziyaret etti

22:08 - Spor

TİKA'dan Vietnam'da tayfundan etkilenen çiftçilere sera desteği

21:59 - Dünya