?>

'Brexit müzakereleri olumlu şekilde devam edecek'

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "AB üyesi 27 ülke olarak müzakerelere olumlu bir şekilde devam etmeye karar verdik." dedi.

Dünya - 7 yıl önce

BRÜKSEL

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel'de 2 gün süren AB Liderler Zirvesi'nin ardından AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile basın toplantısı düzenledi.

İngiltere ve AB arasındaki görüşmelerde çözüme ve anlaşmaya daha yakın olduklarını anlatan Tusk, "İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit müzakerelerindeki son durum hakkında değerlendirmesini dinledikten sonra AB üyesi 27 ülke olarak müzakerelere olumlu şekilde devam etmeye karar verdik." diye konuştu.

Tusk, AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'in görüşmelerde yeterli ilerleme kaydedildiğini aktarması durumunda yeni bir zirve düzenlemeye hazır olduğuna dikkati çekerek, "Ancak şu anda Brexit müzakerelerinde yeterli ilerleme sağlamış durumda değiliz." ifadesini kullandı.

Zirvede, İngiltere'ye üyelikten ayrıldıktan sonra sağlanacak geçiş sürecinin uzatılması konusunun görüşülmediğini belirten Tusk, Londra yönetiminden böyle bir talep gelmesi durumunda liderlerin olumlu yaklaşabileceğine işaret etti.

Tusk, liderlerin düzensiz göçü durdurma konusunda kararlı olduğunu, bu çerçevede özellikle Batı Akdeniz'e odaklandıklarını ve Fas ile iş birliğini artırma kararı aldıklarını belirtti.

Siber saldırılara karşı yaptırım sistemi

AB'nin iç güvenliğini güçlendirme konusunda da kararlı olduklarını söyleyen Tusk, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne (KSYÖ) düzenlenen saldırının ardından yasadışı siber faaliyetlerle mücadele için yeni tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Tusk, "Özel olarak siber saldırıları hedef alacak bir yaptırım sisteminin kurulması için çağrıda bulunuyorum." diye konuştu.

AB Komisyon Başkanı Juncker de "İtalya'nın bütçesi diğer ülkelerle aynı biçimde değerlendirilecek. Burada İtalyan hükümetinden ilave bilgiler isteyebileceğimiz 5-6 kadar husus var." ifadelerini kullandı.

AB'de bankacılık ve sermaye birliği çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanması gerektiğine dikkati çeken Juncker, bu konuda zaman planlaması belirlenmesinde liderlerin uzlaştıklarını söyledi.

AB'nin 2021-2027 dönemine yönelik bütçesini içeren Çok Yıllı Mali Çerçevesi sürecinde ilerleme sağlanmasının önemini vurgulayan Juncker, bütçede uzlaşının mayıs ayında gerçekleştirilecek Avrupa seçimleri öncesinde gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

Muhabir: Ata Ufuk Şeker-Şerife Çetin

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Düşen Özel Türk jetinin kaza ön raporu yayınlandı

2018-10-17 19:47 - Gündem

Belçika'daki seçimlerde Türk kökenli adayların başarısı

2018-10-15 17:22 - Dünya

Virgin Group ve Uber'den Suudi Arabistan'a 'Kaşıkçı' tepkisi

2018-10-12 18:12 - Dünya

Saraybosna'da 'Kelimenin Kalbi' sergisi

2018-10-13 05:32 - Dünya

Papa çocuk istismarcısı iki din adamını papazlıktan çıkardı

2018-10-13 21:12 - Dünya

Okçulukta final heyecanı

2018-10-18 14:02 - Spor

Bursa’da tarihi hanı cezaevine çevirdiler

2018-10-17 12:27 - Gündem

70 dolarlık kiremiti el işçiliğiyle üretip 35 liradan satıyorlar

2018-10-18 15:02 - Çevre-Hayat

Moldova’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Cumhuriyet Nişanı

2018-10-17 20:17 - Siyaset

Ataşehir'de öğretmen aracıyla öğrencilerin arasına daldı: 2 yaralı

2018-10-18 20:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Tunus’taki Küresel Sumud Filosu'nun yarın Gazze'ye hareket etmesi öngörülüyor

18:23 - Dünya

Yunan aktivist Paris Lafçis'e göre Küresel Sumud Filosu yolculuğu tarihi bir sorumluluk

16:58 - Dünya

Suriye, Türkiye ve Ürdün ulaştırma alanında işbirliğini genişletiyor

17:13 - Dünya

Trump, öldürülen Charlie Kirk'in katil zanlısının gözaltına alındığını açıkladı

15:33 - Dünya

Avrupalı 158 siyasetçi, hükümetlerinden Küresel Sumud Filosu üyelerini korumasını istedi

15:27 - Dünya

Günün Manşetleri

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu Nahçıvan'da temaslarda bulundu

18:28 - Siyaset

Tunus’taki Küresel Sumud Filosu'nun yarın Gazze'ye hareket etmesi öngörülüyor

18:23 - Dünya

Beşiktaş Kulübü, Portekizli oyuncu Jota Silva'yı kiraladı

17:47 - Spor

İstanbul'da 73 bin konut ‘Yarısı Bizden’ kampanyasıyla dönüştürüldü

17:42 - Gündem

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, AA Spor Masası'nın konuğu oldu

17:37 - Spor