Brent petrolün varil fiyatı 105,63 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 105,63 dolardan işlem görüyor.

Ekonomi - 5 ay önce

İstanbul
Cuma günü 90,83 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 92,02 dolardan tamamladı.
Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.37 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 14,8 artışla 105,63 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 101,81 dolardan alıcı buldu.
Brent petrolün varil fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 114,3 dolara kadar ulaşarak Haziran 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
Petrol fiyatlarındaki sert yükselişte, Orta Doğu’da tırmanan çatışmalar ve Hürmüz Boğazı üzerinden enerji sevkiyatına yönelik tehditlerin arz kesintisi endişelerini artırması etkili oluyor.
Analistler, Brent petrolün en son bu seviyeleri Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı dönemde gördüğüne dikkati çekti. Brent petrol geçen hafta yüzde 28 artışla 92,7 dolara çıkarak Kovid-19'un başladığı dönemlere denk gelen 3 Nisan 2020 haftasından bu yana en hızlı haftalık yükselişini kaydetmişti.
Mücteba Hamaney’in İran'ın yeni lideri seçilmesinin hemen ardından The Times of Israel gazetesine konuşan ABD Başkanı Donald Trump, İran’a başlattıkları saldırıları ne zaman sona erdireceklerine ilişkin net takvim belirtmezken nihai kararı kendisinin vereceğinin altını çizdi.
İran'a saldırıların sona erdirilmesi kararını her şeyi dikkate alarak doğru zamanda vereceğini iddia eden Trump, "Son kararı ben vereceğim, ancak Netanyahu'nun görüşlerini de dikkate alacağım." dedi.
28 Şubat'ta saldırı başlattıkları İran'ın İsrail'i ve çevresindekileri yok etmeyi hedeflediğini ileri süren Trump, "Birlikte çalıştık ve İsrail’i yok etmek isteyen bir ülkeyi yok ettik." ifadesini kullandı.
Trump, İran’a saldırıların ne kadar süreceğine ilişkin tarih vermekten kaçınırken Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, cuma günü yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin savaşın 4 ila 6 hafta sürmesini beklediğini söylemişti.
Öte yandan, Irak Petrol Bakanlığı bünyesindeki Saha ve Lisans İşleri Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Kazım Abdulhasan Kerim, ülkedeki petrol üretiminin ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırılarından sonra yaklaşık yüzde 60 düştüğünü, günlük 3,3 milyon varilden 1,3 milyon varile gerilediğini kaydetti.
Basra vilayetinin güneybatısındaki Bercisiye petrol bölgesinin 2 insansız hava aracıyla (İHA) hedef alındığını ve bölgede faaliyet gösteren yabancı firmalardan birinin depolarında hasar oluştuğunu ifade eden Kerim, petrol üretim tesislerinin ise etkilenmediğini aktardı.
Irak, 3 Mart'ta Hürmüz Boğazı'nın kapanması sonucu azalan ihracat nedeniyle ham petrol üretimini düşüreceğini duyurmuştu.
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ise ülkenin güneydoğusundaki Şeybe Petrol Sahası'nı hedef alan 7 İHA saldırısının engellendiğini açıkladı.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD-İsrail'in İran'a saldırılarının petrol piyasasını etkilediğini belirterek, şunları kaydetti:
"Trump, petrol fiyatlarının fazla artmayacağını söylemişti, ancak fiyatlar yükseldi ve şimdi de yakında düzeltme olacağını söylüyor! Savaş böyle devam ederse petrol satmanın da üretmenin de bir yolu kalmayacak. Netanyahu'nun yanılsamaları yalnızca Amerikan çıkarlarını değil, bölge ve dünyadaki ülkelerin çıkarlarını da yok ediyor."
Brent petrolde teknik olarak 119,73 doların direnç, 95,82 doların destek olarak izlenebileceği ifade ediliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Dünya Düzeni ve AI ile son insan nesli olduğumuzun göstergeleri -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2026-03-03 09:05 - En Son Yazılar

Süper Lig'den 4 kulüp PFDK'ye sevk edildi

2026-03-06 12:43 - Spor

Irak’ın başkenti Bağdat’ta patlama sesleri duyuldu

2026-03-07 21:32 - Dünya

ABD, 3 savaş uçağının Kuveyt'te "dost ateşiyle" düşürüldüğünü doğruladı

2026-03-02 15:03 - Dünya

Minik satranç oyuncusunun, Akkuyu NGS sahasını görme hayali gerçekleştirildi

2026-03-02 12:13 - Çevre-Hayat

İran, ABD-İsrail hedeflerine yeni füze saldırısı düzenlediğini duyurdu

2026-03-09 00:09 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Güler ile Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Genel Kurulunu bilgilendirecek

2026-03-08 11:12 - Siyaset

ABD'nin en büyük uçak gemisi "USS Gerald R. Ford" Kızıldeniz'e ulaştı

2026-03-07 02:48 - Dünya

Atık ısıyı elektrik enerjisine çeviren, endüstriyel üretime uygun nano seramik folyo geliştirildi

2026-03-02 13:27 - Teknoloji

Diyarbakır merkezli 14 ildeki dolandırıcılık operasyonunda yakalanan 25 zanlı tutuklandı

2026-03-04 08:42 - Asayiş

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset