Brent petrol, "Kutsal Cuma" nedeniyle 109,24 dolarda sabit kaldı

Brent petrolün varili uluslararası vadeli piyasalarda 109,24 dolarda sabit kaldı.

Ekonomi - 4 ay önce

İstanbul
Dün 109,74 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 109,24 dolardan tamamladı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 111,54 dolardan alıcı buldu.
Petrol fiyatları, "Kutsal Cuma" tatili dolayısıyla birçok büyük piyasada işlemlerin durması ve küresel piyasalarda işlem hacminin düşük kalmasıyla yatay seyretti.
ABD ve Avrupa'da piyasalar "Kutsal Cuma" tatili dolayısıyla kapalı olacak.
ABD/İsrail-İran Savaşı'na dair taraflardan gelen çelişkili açıklamalarla petrol fiyatlarındaki dalgalı seyir hafta boyunca devam etti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik sert açıklamalarının ardından, İran'ın Umman ile Hürmüz Boğazı'nda gemi trafiğinin izlenmesine ilişkin protokol üzerinde çalıştığına dair haberler piyasalarda risk algısını kısmen azalttı. Ancak Trump'ın daha sonra gerilimi tırmandıran açıklamaları ve çatışmaların sürmesi, piyasaların yön arayışına girmesine neden oluyor.
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Dünyanın açık ara en büyük ve güçlü ordusu olan ordumuz, İran'da geriye kalanları yok etmeye henüz başlamadı bile." ifadesini kullandı.
Sıradaki hedeflerinin "köprüler ve ardından elektrik santralleri" olduğunu aktaran Trump, "Yeni rejim liderliği neyin yapılması ve hızlı yapılması gerektiğini biliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Analistler, gelişmelerin artık günlük değil saatlik fiyatlandığını, bu nedenle olumlu haber akışının bile piyasalarda kalıcı etki yaratmakta zorlandığını belirtiyor.
Bu gelişmelerin yanı sıra ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da takip ediliyor. New York Fed Başkanı John Williams yükselen enerji fiyatlarının ekonomi üzerinde etkisinin zaman almasını beklediğini belirterek, para politikasının iyi konumlanmış olduğunu ifade etti.
Öte yandan, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi piyasaların odağında bulunacak.
Jeopolitik risklerin yüksek olduğu dönemde, açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ABD'deki işgücü piyasasının durumuna ilişkin daha kapsamlı bir tablo sunacak. Şubatta 92 bin azalan tarım dışı istihdamın martta 95 bin artması bekleniyor. Savaşa dair etkilerin yanında yapay zeka kaynaklı iş kayıpları olacağına dair endişeler de devam ediyor.
Öte yandan, fiyatlardaki dalgalanmalar sürerken, piyasaların odağında savaşın yanı sıra Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplantısı yer alıyor. OPEC+ grubu üyesi 8 ülke pazar günü toplanacak.
Brent petrolde teknik olarak 109,60 doların direnç, 108,52 doların destek olarak izlenebileceği ifade ediliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Memişoğlu: 2025'te, 7 milyon 700 bin vatandaşımıza ücretsiz kanser tarama hizmeti sunduk

2026-04-01 21:43 - Sağlık

Kutup Ata Tuncer’in ‘Üzgün Üzgün’ü Kerem Cem yorumuyla kırsaldan ülkeye yayılıyor -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

2026-04-02 21:45 - Magazin

Melen Çayı'nda rafting sezonu açıldı

2026-03-28 20:14 - Magazin

DSÖ kanser hastalığında "erken teşhis" ve "tarama"nın önemine dikkati çekiyor

2026-04-01 12:17 - Sağlık

Japonya, 2030'a kadar ülkede tüm halka yönelik acil durum sığınak tahsisi planını onayladı

2026-03-31 17:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 5G'yi iki sene içinde ülkemizin her karışında hizmete sunacağız

2026-03-31 15:22 - Siyaset

Sağlık Bakanlığından ilaç raporlarını yenilemeyenlere "MHRS'den başvuru yapın" çağrıs

2026-04-01 11:28 - Sağlık

Türkiye'de 3,1 milyon çocuk otizm taramasından geçti

2026-04-01 11:18 - Sağlık

Irak'ın Erbil kentinde art arda patlama sesleri duyuldu

2026-04-01 01:08 - Dünya

Selçuklu sultanlarının türbesinde jandarma personeli "saygı nöbeti" tutuyor

2026-03-30 16:22 - İslam-Hayat - Safer 1448

İlgili Haberler

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

KAPEKS halka arzla Orta Asya ve Afrika'daki büyümesini hızlandıracak

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

BM'den Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a destek aç

22:28 - Dünya

BM, Gazze'de yaşanan su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

22:22 - Dünya