?>

Bozkır şahini iki yıllık göç rotasında üç kıtada 48 bin 865 kilometre kanat çırptı

Iğdır'da 14 Nisan 2022'de uydu vericisi takılıp doğaya salınan bozkır şahini, en yüksek uçuşunu 6 bin 866 metrede Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan GKRY'ye gerçekleştirdi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Iğdır

Iğdır'da uydu vericisi takılan ve iki yılda üç kıtadaki 34 ülkeden geçen bozkır şahini, yolculuğunda 48 bin 865 kilometre kanat çırptı.

KuzeyDoğa Derneğince, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün izniyle Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı köyünde bulunan Aras Kuş Araştırma Merkezi'nde kuşların uydu vericisiyle takibi devam ediyor.

Ekipler, 14 Nisan 2022'de Iğdır'da ağlara takılan bozkır şahinine uydu vericisi yerleştirerek doğal ortamına saldı.

Bölgede 11 gün gezdikten sonra 25 Nisan 2022'de Artvin'den Gürcistan'a, buradan Kazakistan'a, daha sonra Rusya'nın Soroçinsk şehrine uçan bozkır şahini, burada bir süre kaldıktan sonra 30 Eylül'de Ermenistan üzerinden Ardahan'a giriş yaptı ve 1 Ekim'de Mardin'den Suriye'ye geçti.

Buradan da Afrika'ya kanat çırpan şahin, 16 Nisan 2023'te Gaziantep'ten geçerek yeniden Türkiye'ye döndü. Doğu Anadolu üzerinden Karadeniz'i geçip Rusya'ya uçan bozkır şahini, 18 Eylül'de yeniden rotasını Afrika'ya çevirdi.

Göç rotasında 6 bin 866 metre yüksekliğe çıktı

Bozkır şahini, 20 Nisan 2024'te Şırnak'tan Türkiye'ye girdikten sonra sürekli uçuşuna devam edip Kars üzerinden Rusya'ya gitti.

Son verilere göre Rusya'da bulunan bozkır şahini, bu süreçte en yüksek uçuşunu 6 bin 866 metre yükseklikte Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) gerçekleştirdi.

Bozkır şahini aralıksız uçuşunu ise 520 kilometre ile GKRY'den Ürdün'ün Ezrak şehrine yaptı.

Güneyden kuzeye göçerken Kızıldeniz'in Süveyş Körfezi üzerinden uçan şahin, dönüşte de Babu'l Mendeb Boğazı'ndan geçti.

Bozkır şahini, yolculuğu boyunca Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Rusya, Kazakistan, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin, İsrail, Suudi Arabistan, GKRY, Mısır, Yemen, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Sudan, Güney Sudan, Uganda, Kenya, Ruanda, Burundi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Tanzanya, Malavi, Zambiya, Mozambik, Zimbabve, Angola, Botsvana ve Namibya'yı gezdi.

Yazı Rusya'da, kışı ise Namibya'da geçirdi

En uzun süreyi yaz aylarında Rusya'da, kış aylarında ise Namibya'da geçiren şahin, Türkiye'de ise en fazla Iğdır'da konakladı.

Aras Kuş Araştırma Merkezi istasyon sorumlusu Kayahan Ağırkaya, AA muhabirine, bu yıl istasyondaki 19'uncu yıl çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Birçok önemli türün uydu vericisiyle takip edildiğini belirten Ağırkaya, "Bu önemli türlerden biri de bozkır şahini. 2 yıl önce uydu vericisi taktığımız bozkır şahini 2 yıllık bu süreçte 48 bin 865 kilometrelik yol katetti." dedi.

Bozkır şahininin, üreme alanı olarak Rusya'nın Kazakistan'a yakın sınır bölgelerini, kışlama alanı olarak da Namibya'nın iç kesimlerini kullandığını anlatan Ağırkaya, "Bu süreçte tam 34 ülkeden geçen şahin, Aras Vadisi'ni konaklama alanı olarak kullandı. Bu, Aras Vadisi'nin tüm kuş türleri için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyan önemli bir veri. Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'ndeki bu bilimsel çalışmalar, KuzeyDoğa Derneği koordinesinde yürütülürken, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünün izni, UTAH ve Koç Üniversitelerinin desteğiyle devam ediyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği geçici olarak durduruldu

2024-05-07 07:13 - Gündem

Trabzonspor, Türkiye Kupası'nda 16. final peşinde

2024-05-06 11:57 - Spor

İsrail'in saldırıları Ankara'da protesto edildi

2024-05-07 03:33 - Gündem

Hamas heyeti, ateşkes müzakereleri için Kahire'ye ulaştı

2024-05-04 13:57 - Dünya

AK Parti'li Bayram, 81 ilde engelli rehabilitasyon ve yaşam merkezleri kuracaklarını bildirdi

2024-05-02 17:38 - Siyaset

Mehmetçik'ten Kosovalı askerlere 'Vuran' eğitimi

2024-05-07 14:39 - Dünya

Kavgaya müdahale sırasında yaralanan jandarma personeli hastanede şehit oldu

2024-05-02 13:17 - Gündem

THY yeni kabin memuru alacak

2024-05-03 10:52 - Gündem

MSB: Irak'ın kuzeyinde 32 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2024-05-03 12:27 - Gündem

Başkentte kuvvetli yağış nedeniyle metro seferlerinde aksama yaşandı

2024-05-02 10:53 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'nin süper bilgisayarından 7 bin 400 araştırmacı yararlandı, gözler 3. faza odaklandı

15:52 - Teknoloji

Ortaokul öğrencileri elektromanyetik alanlardan "elektrik hasadı" yapıyor

13:33 - Teknoloji

İnsansız hava araçları için tasarlanan "hedef tespit" modülüne NATO'dan ödül

12:33 - Teknoloji

Mayın avcı robotu göreve hazırlanıyor

12:07 - Teknoloji

TEKNOFEST Sosyal platformu beta sürümüyle yayında

18:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda PSG, yarı finale yükseldi

21:53 - Spor

İsrail müzakere heyeti, Gazze'de ateşkes teklifini görüşmek üzere Doha'ya gidiyor

21:22 - Dünya

Başakşehir'de kontrolden çıkan vinç 23 araca çarpıp hasar verdi

21:18 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit orman işçisi Ragıp Şahin'in ailesine başsağlığı mesajı

20:47 - Gündem

'Başbağlar Katliamı' şehitleri dualarla anıldı

19:37 - İslam-Hayat - Muharrem 1447