?>

'Boycat' uygulaması her barkod taramasıyla Filistin'e destek sağlıyor

Dünya genelindeki kullanıcılara, Filistin'e bireysel katkıda bulunmanın bir yolunu sunmak isteyen Adil Abbuthalha, kurduğu "Boycat" isimli uygulamayla basit ancak etkili bir araç ortaya koyuyor

Medya - 1 yıl önce

İstanbul

İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırıları ve 34 binden fazla Filistinliyi katletmesi, ABD'deki Müslüman topluluğu derinden etkiledi.

Birçok kişi, Filistin'e katkıda bulunmak için İsrail'in işgalini destekleyen firmaları ve İsrail ürünlerini boykot gibi uzaktan yardım edebilecekleri bir yol arayışına girdi.

Bu amaçla hazırlanan uygulamada kullanıcılar, ürünlerin barkodlarını tarattığında, bunların İsrail'i destekleyen şirketlerle işbirliği olup olmadığını ve gereği halinde alternatif ürün önerilerini öğrenebiliyor.

3 ayda 4,5 milyon dolardan fazla paranın İsrail'i destekleyen işletmelere gitmesi engellendi

26 yaşındaki Abbuthalha, AA'ya yaptığı açıklamada, "Çoğu zaman hükümetler ve büyük şirketler, değerlerimizle örtüşmüyor ve kendimizi istediğimiz şekilde açıklamamıza izin vermiyor. Bu yüzden, satın alma gücünü insanlara geri veren bu uygulamayı kurduk çünkü hükümetin ve büyük şirketlerin ortak bir dili olduğunu fark ettik, o da para." dedi.

İnsanların önemsedikleri davaları desteklemelerine izin verilmesi gerektiği düşüncesini paylaşan Abbuthalha, "Özellikle şu anda Filistin bizim en büyük sorunumuzken, insanların paralarını Filistin'i destekleyen işletmeleri teşvik eden ve İsrail hükümetinin veya İsrailli şirketlerin herhangi bir fayda görmesine izin vermeyen bir şekilde harcamalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Abbuthalha, uygulamanın, sadece 3 ayda kazandığı 200 binin üzerindeki kullanıcıyla, 4,5 milyon dolardan fazla paranın İsrail'i destekleyen işletmelere gitmesini engellediğini aktardı.

Uygulama, İsrail destekçisi firmalara yol tarifine bile izin vermiyor

Uygulama, yerel toplulukları destekleyen Zoomies isimli özelliği sayesinde, kullanıcıları boykot edilen markalara alternatif olarak yerel restoran, kafe ve marketlere yönlendiriyor.

"Örneğin Starbucks, McDonald's gibi zincir işletmeleri boykot etmek istiyorsunuz, o yerlere yol tarifine bile izin vermiyoruz." diyen Abbuthalha, "Size bu işletmeler dışında gidebileceğiniz alternatif işletmeleri gösteriyoruz. Evet, yolun sonunda Starbucks olabilir ama onun yerine 6 metre daha yürürseniz orda destekleyebileceğiniz bir yerel kafe var." diye konuştu.

Abbuthalha, "14 Kasım'da Gazze'deki vahşetlerden birine daha tanık olmuştuk. İsrail'in deliler gibi bombaladığını, tüm şehri ve her şeyi tahrip ettiğini gördük. O gün çok çaresiz hissettik. O gece klişe bir rüya gördüm. Rüyamda, 'Neden hala Starbucks'a gidiyorsunuz?' diye birileriyle kavga ediyordum ve onlar da bana başka bir alternatifin olmadığını söylüyorlardı." diyerek uygulamanın ortaya çıkış hikayesini anlattı.

Gördüğü rüya sonrasında harekete geçtiğini söyleyen Abbuthalha, aralık ayında oluşturmaya başladıkları uygulamanın tanıtımını ocak ayında yaptıklarını ifade etti.

Tam bir çözüm olmasa da Boycat'i çok önemli bir ilk adım olarak gördüğünü kaydeden Abbuthalha, markaları yok etmeyi hedeflemediklerini ancak bilinçli seçimlerle toplumsal sorumluluğu teşvik etmek istediklerini dile getirdi.

​​​​​​​İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 12 Filistinli öldürüldü, 76 bin 833 kişi yaralandı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ahis şirketi 1win Türkiye hakkında yorumlar

2024-04-16 11:25 - İnsan&Hayat

BM Genel Sekreteri Guterres: Dünya Sudanlıları unutuyor

2024-04-15 20:53 - Dünya

YTU Startup House'un Londra ofisi açıldı

2024-04-16 13:48 - Dünya

Yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 6-10 derece üzerine çıkacak

2024-04-16 15:52 - Gündem

NBA'de normal sezon maçları tamamlandı

2024-04-15 10:23 - Spor

Bilim insanları Afrika'daki ölümcül sıcak hava dalgasının insan etkisiyle olduğunu açıkladı

2024-04-19 12:38 - Dünya

UNICEF Sözcüsü Elder, Gazze'de 14 binden fazla çocuğun öldürüldüğünü belirtti

2024-04-19 14:58 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollanda'yı ziyaret edecek

2024-04-18 11:52 - Siyaset

Merkez Bankası rezervleri 128,4 milyar dolar oldu

2024-04-19 15:07 - Ekonomi

Kartlı ödemelerin tutarı martta 1,2 trilyon liraya yaklaştı

2024-04-19 17:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yasa dışı bahis reklamı yaptığı tespit edilen 10 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi

09:17 - Medya

Üst üste 3 penaltı kurtaran Berke Özer, Fransız ve İtalyan basınının manşetlerinde

11:53 - Medya

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında katledilen gazetecilerin sayısı 254'e çıktı

19:48 - Medya

Galatasaray'ın Liverpool galibiyeti İngiliz gazetelerinde

11:37 - Medya

ABD'de ICE'nin sert müdahalesi sonucu kafasını yere çarpan AA başkameramanı hastaneye kaldırıldı

21:27 - Medya

Günün Manşetleri

Bakan Fidan: Sumud Filosu'nun eylemine devletler mümkün olduğu her ölçüde sahip çıkmak durumund

23:13 - Siyaset

Galatasaray, 10 kişi kaldığı derbide Beşiktaş'tan 1 puan aldı

22:28 - Spor

Sumud Filosu'ndaki aktivistler İsrail'in kendilerine uyguladığı şiddeti anlattı

22:13 - Dünya

Derbide Galatasaray ile Beşiktaş 1-1 berabere kaldı

22:07 - Spor

Hamas ile İsrail heyetleri 6 Ekim'de Mısır'da esir takasını müzakere edecek

22:03 - Dünya