Bosna Hersek'te Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri belli oldu

Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic, Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Sırp üyesi Zeljka Cvijanovic oldu.

Dünya - 3 yıl önce

Saraybosna
Bosna Hersek'te bugün yapılan genel seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre, Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic, Hırvat üyesi Zeljko Komsic ve Sırp üyesi de Zeljka Cvijanovic oldu.
Bosna Hersek'teki seçimde Demokratik Eylem Partisi resmi olmayan ilk sonuçları paylaştı
Demokratik Eylem Partisinin (SDA) paylaştığı verilere göre, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda (FBIH) oyların yüzde 75'i sayıldı.
Açıklanan verilerin ışığında, 11 siyasi partiden oluşan muhalefet blokunun desteğini alan Sosyal Demokrat Partinin (SDP) adayı Denis Becirovic oyların yüzde 56'sını alarak devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi oldu.
Becirovic, sosyal medya hesabından "Teşekkürler" mesajını paylaştı.
SDA'nın adayı Bakir İzetbegovic oyların yüzde 39'unu alarak Devlet Başkanlığı Konseyi üyelik yarışında geride kaldı.
Konseyin Hırvat üyeliğini Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Zeljko Komsic, oyların yüzde 70'ini alarak önde tamamlarken, rakibi Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliğinin (HDZ) adayı Borjana Kristo ise oyların yüzde 29'unu aldı.
Bosna Hersek'in diğer entitesi Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) oyların yüzde 23'ü sayıldı.
Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliğinin (SNSD) verilerine göre, SNSD adayı Zeljka Cvijanovic oyların yüzde 60'ını alarak Konseyin Sırp üyesi olurken, Sırp İlerleme Partisinin (SDS) adayı Mirko Sarovic ise oyların yüzde 35'ini aldı.
Bu arada, RS Başkanlığı için yarışan Milorad Dodik'in de rakibi Jelena Trivic'e karşı kaybettiği ifade ediliyor.
Bosna Hersek Parlamentosu için oy sayımının yeni başladığı belirtilirken, SDA'nın önde olduğu kaydedildi.

Seçime katılım yüzde 50

Merkez Seçim Komisyonu (CIK), seçime katılımın yüzde 50 olduğunu açıkladı.
Bugünkü seçimlere 90'ı siyasi parti, 17'si bağımsız aday ve 38'i koalisyon olmak üzere 145 siyasi unsur katıldı.
Ülkede devlet düzeyindeki başkanlık konseyi ve parlamentonun yanı sıra Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ve Sırp Cumhuriyeti (RS) olmak üzere iki entitede ve FBIH içindeki 10 kantonda, parlamento üyeleri seçildi.
FBIH'teki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, FBIH Parlamentosu ve kanton parlamentoları için de oy kullanırken, RS'deki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, RS Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı ile RS Halk Meclisi için sandık başına gitti.
Devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak ve Hırvat üyeleri, FBIH içinden, Sırp üye ise RS içinden seçilmiş oldu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Felsefeci Prof. Dr. Doğan Özlem 78 yaşında vefat etti

2022-09-27 23:32 - Kültür Sanat

Kazan'da 'Tataristan-Türkiye' iş forumu düzenlendi -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-10-01 08:05 - Özel Haber

İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı Şamlı, yeniden adaylığını açıkladı

2022-09-30 00:20 - Gündem

Dağcı Erdek Cennet'in 'Anadolu Parsı' olma hedefine bir adım kaldı

2022-09-27 12:20 - Çevre-Hayat

Er meydanındaki cazgırlar usta-çırak ilişkisiyle yetişiyor

2022-10-02 11:53 - Spor

İtalya’nın Mussolini’den beri ilk aşırı sağcı muhtemel başbakanı: Giorgia Meloni

2022-09-26 15:20 - Dünya

Hukuk muhakemesi tanıklık ücret tarifesi belli oldu

2022-09-30 10:18 - Gündem

ABD Başkanı Biden: NATO müttefiklerinin her karış toprağını savunmaya hazırız

2022-09-30 23:20 - Dünya

Bartra Trabzonspor'da mutlu: Doğru adreste olduğumu düşünüyorum

2022-09-28 12:45 - Spor

Ampute Futbol Milli Takımı ilk maçında Fransa'yı 3-0 yendi

2022-09-30 22:04 - Spor

İlgili Haberler

Trump: Hürmüz Boğazı üzerinden petrol tedarik eden ülkeler bu geçidin güvenliğini sağlamalı

23:28 - Dünya

Ürdün, son bir haftada İran'dan atılan 79 füze ve İHA’yı engelledi

23:03 - Dünya

Kamikaze İHA saldırılarının ardından Erbil’deki petrol rafinerisinde yangın çıktı

22:43 - Dünya

İran'ın Körfez ülkelerine yönelik misillemeleri sürüyor

22:17 - Dünya

İsrail ordusu: İran'ın batı ve orta kesimlerine 400 dalga saldırı gerçekleştirdik

21:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump: Hürmüz Boğazı üzerinden petrol tedarik eden ülkeler bu geçidin güvenliğini sağlamalı

23:28 - Dünya

Ürdün, son bir haftada İran'dan atılan 79 füze ve İHA’yı engelledi

23:03 - Dünya

Bağcılar'da aracından inerek bir sürücüye saldıran şüpheliye 180 bin lira ceza

22:58 - Gündem

Kamikaze İHA saldırılarının ardından Erbil’deki petrol rafinerisinde yangın çıktı

22:43 - Dünya

Galatasaray, zirvede puan farkını 7'ye çıkardı

22:27 - Spor