Bosna Hersek'in 'kubbeli camiler şehri' Livno

Bosna Hersek'te başkent Saraybosna'dan sonra en fazla kubbeli caminin bulunduğu küçük Livno şehri, bugün de Osmanlı mimarisinin bölgedeki en önemli eserlerine ev sahipliği yapıyor.

İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448 - 7 yıl önce

LİVNO

Bosna Hersek'te başkent Saraybosna'dan sonra en fazla kubbeli caminin bulunduğu küçük Livno şehri, bu bölgede Osmanlı mimarisinin ruhunu yaşatmaya devam ediyor.
Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" isimli eserinde de bahsettiği Livno, halk arasında "kubbeli camiler şehri" olarak da adlandırılıyor.
Bugün nüfusunun büyük çoğunluğunu Katolik Hırvatların oluşturduğu Livno, geçmişten günümüze farklı etnik ve dini grupların bir arada yaşadığı bir şehir olma özelliği taşıyor.
Livno Başimamı Mahir Kevric, Osmanlı döneminde Livno'nun önemli bir merkez olduğunu belirterek, o dönemde Saraybosna'da inşa edilen önemli mimari eserlerin Livno'da da yapıldığını anlattı.
Osmanlı döneminde Livno'da beş kubbeli cami inşa edildiğini aktaran Kevric, "Bu camilerin tamamı Bosna'daki son savaşta hasar gördü. Savaşın ardından üç cami restore edilip yeniden ibadete açıldı. Diğer ikisinin restorasyonu için gerekli prosedürler bekleniyor." dedi.
Hacı Ahmet Dukatar, Bali Ağa ve Lala Paşa camilerinin restore edildiğini dile getiren Kevric, "Hacı Ahmet Dukatar Camisi yılın her günü ibadete açık. Bali Ağa Camisi ise sadece ramazan aylarında kapılarını açıyor." diye konuştu.
Şehirdeki kubbeli camilerin tipik birer mahalle camisi olduğunu söyleyen Kevric, camilere en fazla 200 kişinin sığabildiğini ifade etti.

"Livno'da toplam 13 cami var..."

Livno'da toplam 13 cami bulunduğunu anlatan Kevric, bütün bu camilerin 16. yüzyılda inşa edildiğine dikkati çekti.
Kevric, Lala Paşa Camisi'nin dönemin sancak beyi Sokollu Mustafa tarafından inşa edildiğini belirterek, "Beylik Camisi olarak da anılan bu cami, güneşin hareketine göre inşa edilmiş. İçerisinde güneş saati de var. Savaş zamanı hasar gören camide de beş vakit namaz kılınıyor." dedi.
Restorasyon için bekleyen Sinan Çavuş ve Firdevs camilerinin temellerinin bulunduğu alanların temizlendiğini anlatan Kevric, restorasyonda bazı maddi imkansızlıklar yaşadıklarını ifade etti.
Kevric, ramazanların insanları birleştirici bir ruha sahip olduğunu vurgulayarak, Livno'da ramazan boyunca toplu iftarlar ve sohbetler gibi faaliyetler yaptıklarını dile getirdi.
İftarların bütünleştirici bir özelliği olduğunu söyleyen Kevric, Osmanlı mirası Hacı Ahmet Dukatar Camisi'nde hafta sonu İstanbul Eğitim ve Kültür Derneği iş birliğinde 500 kişilik bir iftar vereceklerini ifade etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Deutsche Bank'ın hisselerinde sular durulmuyor

2019-05-20 20:42 - Ekonomi

'Aile müessesesi bozulursa toplum bozulur'

2019-05-18 23:52 - Gündem

Anadolu 'endemik' tür cenneti

2019-05-21 16:42 - Gündem

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey'den Suriye açıklaması

2019-05-23 01:52 - Dünya

'Vatandaşlarımızı Türkiye ortak paydasında bir araya gelmeye davet ediyoruz'

2019-05-22 00:32 - Siyaset

Şehit Gidergelmez'in geçmişi başarıyla dolu

2019-05-22 12:52 - Gündem

Beşiktaş'ta Şenol Güneş dönemi bitiyor

2019-05-22 14:37 - Spor

Bakan Soylu, 'Allah’tan belediye başkanı değil, bizi buraya sokmayacak'

2019-05-22 17:07 - Gündem

YSK'den yedek üye itirazına ret

2019-05-20 21:02 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ABD'nin müzakere talebine cevap verdi

2019-05-21 05:02 - Dünya

İlgili Haberler

Erzurum'da ahilik teşkilatını kuran Ahi Toman Baba'nın kümbeti gün yüzüne çıkarılıyor

14:38 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Günün Manşetleri

Irak'ın petrol ihracatının ağustos ayında günlük 2 milyon varile ulaştığı açıklandı

16:42 - Ekonomi

Türkiye'ye bu yıl 245 "suçlu" iade edildi

16:38 - Gündem

Üniversiteler COP31 öncesi çalışmalarını hızlandırdı

16:33 - Gündem

MSB, Mutlu Barış Harekatı'nın 52'nci yıl dönümünde şehit ve gazileri andı

16:23 - Gündem

ABD'de perakende satışlar temmuzda artış beklentilerinin aksine azaldı

16:18 - Ekonomi