?>

Borsa kazancını üçüncü aya taşıdı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi aylık bazda aralık ve ocaktaki yükselişini şubatta da devam ettirerek, Nisan 2016'dan bu yana ilk defa üç ay üst üste değer kazandı. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 9 yıl önce

İSTANBUL - ERHAN CİHAN ÜNAL

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi aylık bazda aralık ve ocaktaki yükselişini şubatta da devam ettirerek, Nisan 2016'dan bu yana ilk defa üç ay üst üste değer kazandı.

ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinden sonra küresel pay piyasalarında yaşanan yükselişlere paralel değer kazanan BIST 100 endeksi, yükselişini şubat ayında da devam ettirdi. Şubat ayını yüzde 1,37 değer kazancıyla 87.478,33 puandan tamamlayan endeks, 2016 yılının şubat, mart ve nisan aylarındaki yükselişinden bu yana ilk kez üç ay üste üste değer kazanmış oldu.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, endeksin şubat ayı boyunca 6 Şubatta gördüğü 89.537 seviyesinin üzerine çıkamadığını hatırlatarak, "Yılbaşından bu yana endeksteki yükseliş yaklaşık yüzde 14'ü bulurken, bu hesabı aralık ayı başından yaptığımızda yüzde 22'lik bir ralli ile karşılaşıyoruz." dedi.

Yaşanan bu hızlı çıkış sonrası Şubat ayının son haftasında endekste bir soluklanma gözlediklerini ifade eden Turşucu, aynı dönemde dolar kurunda da güçlü bir geri çekilme olduğunu ve bunun da endeksteki yükselişi desteklediğini kaydetti.

"Referandum yurt içinde en önemli gündem maddesi"

Turşucu, yabancı yatırımcıların yılbaşından bu yana hisse senedi alımlarının 1 milyar doları bulduğunu belirterek, "Geçen hafta endeks 89.000-90.000 bandına yerleşirken, dolar kurunun ise geri çekilmesine ara verdiğini ve yönünü yukarı çevirdiğini izliyoruz. Endekste kar satışları ile olası geri çekilme 87.000 seviyesinin altına doğru devam ederse satış baskısı güçlenebilir ve 83.000 seviyeleri gündeme gelebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu seviyelerin yeniden orta vadeli alım için fırsat olabileceğini ifade eden Turşucu, endeksin 89.000 seviyesi üzerine kalıcılık sağlaması durumunda ise 91.800 ve ardından da 93.400 zirvesini görme olasılığının artacağını kaydetti.

Turşucu, yurt içinde referandum süreci ve sonuçlarının piyasalar üzerinde etkili olabilecek en önemli gündem maddesi olduğunu vurgulayarak, enflasyondaki seyir ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Banksının (TCMB) buna vereceği reaksiyonların endeks üzerinde etkili olacağını belirtti.

"Ana yönü Trump'ın uygulamaları ve Fed'in faiz artış takvimi belirleyecek"

Kısa sayılabilecek bir sürede yüzde 20'ye yakın getiri sağlayan endekste, şubat ayının sonundaki sıkışmayı bir konsolidasyon süreci olarak değerlendiren Doğan, bu tür sert yükseliş ve düşüşler sonrası oluşan bu konsolidasyon kanalları, yön konusunda yüzde 100 bir bilgi vermese de sonrasında oluşan hareketin genellikle sert olduğuna dikkati çekti.

Doğan, temel açıdan değerlendirildiğinde endeksin yüzde 20'lik yükseliş sonrasında, hisse hedef değerlerine göre getiri potansiyelinin azaldığını düşündüklerini ifade etti.

Bu nedenle portföylerin orta ve uzun vadeli alım iştahının azalabileceğini belirten Doğan şunları kaydetti:

"Endeksin konsolidasyon kanalındaki fiyatları sindirerek yeni bir güçlü yükseliş hareketi başlatma ihtimalini düşük görüyoruz. Buna karşın Borsa İstanbul dahil birçok ülke borsasında ana yönü ABD'de Trump'ın uygulayacağı mali politikaların ve Fed'in yaklaşan faiz artışı takvimi ile ilgili gelişmelerin belirleyeceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede Trump'ın altyapı ve vergi politikaları ile ilgili açıklamaları ve Fed’in 14-15 Mart'taki toplantısı ön plana çıkacak. 16 Mart'ta ise TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını izliyor olacağız. Uzun süredir gündemi belirleme etkisi düşük olan Avrupa'da ise mart ayında Brexit süreci ön plana çıkabilir."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Meksika ABD'deki vatandaşları için harekete geçti

2017-03-04 14:57 - Dünya

Seniha Sultan’ın oğlu Sabahattin kimdir? Prens Sabahattin’in hayatı

2017-03-03 19:47 - Gündem

Alanya’da 2 ayrı adrese tombala baskını

2017-03-01 18:32 - Asayiş

Bugün Müslüm Gürses’in ölüm yıldönümü | Müslüm Gürses kimdir?

2017-03-03 18:47 - Gündem

'CHP sözcüleri siz gidin PYD, PKK, FETÖ ile dertlenin'

2017-03-02 00:47 - Siyaset

Yüzlerce kovan arı zehirlendi

2017-02-28 13:32 - Asayiş

Trenin otomobile çarpma anı güvenlik kamerasına yansıdı

2017-02-28 17:07 - Asayiş

Galaxy S8 ne zaman geliyor?

2017-03-01 01:57 - Teknoloji

'Anayasa değişikliği Erdoğan için değil, her doğan içindir'

2017-03-01 18:47 - Siyaset

Bayrampaşa'da şüpheli paket paniği

2017-03-03 16:22 - Asayiş

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığından ramazan ayı öncesi değerlendirme toplantısı

01:23 - Ekonomi

Beyaz Saray raporu: Yapay zeka GSYH'yi yüzde 1'den yüzde 45'e kadar artırabilir

23:02 - Ekonomi

Borsa günü negatif bir seyirle tamamladı

18:47 - Ekonomi

EPDK Başkanı Yılmaz, depolama sistemlerinin enerji bağımsızlığında önemli rolü olduğunu belirtti

18:23 - Ekonomi

S&P Global’den Türk bankalarının karlılığında 2026’da mütevazı iyileşme beklentisi

17:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

En düşük emekli aylığının artırılmasını da içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

04:13 - Siyaset

İtalya, Gazze için oluşturulan Barış Kurulu'na katılma konusunda daha fazla zamana ihtiyaç duyuyor

02:03 - Dünya

Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı alan yangın ihbarı nedeniyle tahliye edildi

01:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Fed'de kalırsa Powell'ın mutlu olmayacağını söyledi

01:53 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde 7. hafta maçları sona erdi

01:48 - Spor