Borsa 14.000 puanı aşarak rekor kırdı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, bankacılık sektörü öncülüğünde ve genele yayılan alımların etkisiyle 14.078,18 puanı görerek rekor kırdı.

Ekonomi - 6 ay önce

İstanbul
Yurt içinde yıl başında pay piyasalarında görülen pozitif ivmelenme şubat ayında da devam ediyor. Yıla 11.261,52 puandan başlayan BIST 100 endeksi, ocak ayını 13.838,29 puandan tamamlayarak yatırımcısına yüzde 22,9 getiri sağladı. Endeks, bu yükselişle 1997'den bu yana en iyi ocak ayı performansını sergiledi.
Alıcı seyrini şubat ayında da devam ettiren endeks, bugün, bankacılık sektörü öncülüğünde ve genele yayılan alımların etkisiyle 14.078,18 puanı görerek rekor kırdı.
????

Merkez Bankasının faiz indirim adımlarını düşürmesi ihtimali bankacılık sektörü için olumlu

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve ekonomist Özlem Derici Şengül, yaptığı değerlendirmede, yabancı katılımının yavaş yavaş oluştuğunu belirterek, "Faiz indirim sürecinin yerli yatırımcıyı motive ettiğini, mevduattan çıkıp hisse senedine yönelmeler anlamında görüyoruz." dedi.
Endeksin yabancı katılımının olmaması dolayısıyla baskı altında bir yıl geçirdiğini ifade eden Şengül, "Değerlemeler oldukça ucuzlamasına rağmen yurt içi yatırımcılar ve yurt dışı yatırımcılar tarafında da yeterli talep görmemiştik." diye konuştu.
Şengül, Merkez Bankasının iyimser tonda yaklaşımının ve enflasyona mücadelede kararlılığını gösterecek şekilde bu sene için enflasyon ara hedefini yüzde 16'da sabit tutmasının da görünümde etkili olduğunu söyledi.
Merkez bankasının faiz indirim adımlarını düşürmesi ihtimalinin bankacılık sektörü için olumlu yorumlandığını ifade eden Şengül, sözlerine şöyle devam etti:
"Merkez Bankası bugünkü toplantısında faizleri çok hızlı indirmeyeceğinin sinyalini verdi. 100 baz puanlık adımların daha da yükselmesi için henüz uygun zaman oluşmadığı sinyali verdi. Bu tabii bankacılık sektörü için olumlu. Bu durum kredi faizlerinin yukarıda kalacak olmasını beraberinde getiriyor. Dolayısıyla da bankacılık sektöründe öncelikle bugüne özel bir hareket gördük."
Şengül, genel olarak enflasyonla mücadelenin devam ediyor olması, gelecek dönemde faiz indirimlerinin devam edecek olması, yabancı katılımının sürmesi ve merkez bankası rezervlerinin kuvvetlenmeye devam edecek olmasının şirketlere ve piyasalara olumlu yansıyacak unsurlar olduğunu söyledi.
Endekste 14.000 puan seviyesiyle bu unsurların fiyatlandığına dikkati çeken Şengül, "Piyasalar, buraya kadar çok hızlı bir ralliyle geldi, önümüzdeki dönemde aracı kurumların tahminleri 15.000-16.000'ler söyleniyor. Daha yolu var ama yine de bu seyir önemli bir hareket."dedi.
Pariterium Danışmanlık şirketinin kurucusu İsmet Demirkol da Merkez Bankasının, Enflasyon Raporu toplantısındaki tahminlerindeki revizyonların Bankanın mart ayında faiz indirimlerini pas geçme ihtimalini artırdığını belirtti.
Sıkı para politikasının devamında TL'nin de değerli hale geleceğinden kur riskinin azalmasından dolayı borsada yükseliş eğiliminin devam ettiğini vurgulayan Demirkol, Merkez Bankasının dezenflasyon sürecine katkıda bulunmak için gerekli adımları atacağına yönelik güçlü öngörülerin piyasaya güven verdiğini söyledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü iş insanı Cavit Çağlar, Rusya ile uçak krizinin nasıl çözüldüğünü anlattı

2026-02-07 08:34 - Özel Haber

İç ve Dış Mekan Flama Kumaşı Seçiminde Püf Noktalar

2026-02-10 14:16 - İnsan-Hayat

Nijerya'da ISWAP üyesi 16 terörist öldürüldü

2026-02-11 16:39 - Dünya

Türk savunma sanayisi ABD'yi yeni orta kalibre silahla tanıştıracak

2026-02-11 12:47 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vatandaşlarımız deprem konutlarına çok uygun şartlarla faizsiz, sabit fiyatlarla kavuşacak

2026-02-11 16:27 - Siyaset

Belgelere göre Epstein, İsrail ordusu ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilere yardım etmiş

2026-02-08 16:07 - Dünya

Libya'da Seyfülislam Kaddafi'nin uğradığı suikasta ilişkin tartışmalar sürüyor

2026-02-10 17:27 - Dünya

2026 Milano-Cortina Kış Olimpiyatları'nın açılışı 4 noktada düzenlenen törenlerle gerçekleştiri

2026-02-07 02:38 - Spor

Haber Sitelerindeki Video ve Canlı Yayınlar internet Kotanızı Nasıl Tüketir

2026-02-10 14:20 - İnsan-Hayat

Dünya genelinde tütün kullanımını bırakma konusunda kadınlar öncülük ediyor

2026-02-08 11:19 - Dünya

İlgili Haberler

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

KAPEKS halka arzla Orta Asya ve Afrika'daki büyümesini hızlandıracak

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Gündem

Samsun'da tüp deposunda çıkan yangın söndürüldü

21:27 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Gündem

Kolombiya'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 234'e

21:17 - Dünya

Bosna Hersek'ten yola çıkan "Filistin Konvoyu" Habur Sınır Kapısı'na ulaştı

21:03 - Gündem