?>

Borrell'den AB ülkelerine UCM'nin emrine uymazlarsa uluslararası hukuku çiğneyecekleri uya

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, UCM'nin Putin'le ilgili kararını "alkışlayan" AB ülkelerine, Netanyahu kararına uymamayı seçmeleri halinde uluslararası hukuku çiğnemiş olacakları uyarısında bulundu.

Dünya - 5 ay önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkelerinin, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilgili tutuklama emrini "alkışlarken", İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında verilen aynı karara uymamayı seçmeleri halinde uluslararası hukuku çiğnemiş olacakları uyarısında bulundu.

Borrell, İtalya'da düzenlenen görevinin sonuna gelmesi nedeniyle katıldığı son G7 toplantısının girişinde basına açıklamalarda bulundu.

Birçok AB üyesi ülkenin UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emriyle ilgili rahatsızlıklarını bildirmelerine değinen Borrell, "ABD'nin tamamen farklı bir konumda olduğunu biliyorsunuz, çünkü ABD Roma Statüsü'nün imzacısı değil. Tamam, ABD imzalamadı. Ancak AB'nin tüm üye ülkeleri imzacı. Bu seçim yapabileceğiniz bir şey değil. Mahkeme Putin'e karşı çıktığında alkışlayıp Netanyahu'ya karşı çıktığında sessiz kalamazsınız. Bu, çok fazla eleştirildiğimiz 'çifte standart' konusunun tipik bir örneğidir." diye konuştu.

Borrell, "AB üyesi ülkelerden uluslararası hukuka dair yükümlülüklerini yerine getirmelerini istedim. İster beğenin ister beğenmeyin, UCM herhangi bir ulusal mahkeme kadar güçlü bir mahkemedir ve Avrupalılar UCM'yi desteklemezlerse, o zaman adalet için hiçbir umut kalmayacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Bir soru üzerine Borrell, şunları kaydetti:

"Sanırım UCM'nin bir mahkeme olduğunu ve tutuklama emrinin uygulanması gerektiğini, eğer biri bunu yapmazsa bunun uluslararası hukuku ihlal etmek olacağını açıkça ifade ettim. Bu, uluslararası hukuku ihlal etmektir."

Macaristan, Avusturya, Çekya ve Almanya başta olmak üzere bazı ülkeler karardan memnuniyetsizliklerini bildirmiş ve buna uymayabilecekleri yönünde açıklamalar yapmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ateşkes görüşmeleri için Lübnan'a gelen Hochstein: Ateşkes için ciddi bir şans var

2024-11-19 15:17 - Dünya

Irak'ın kuzeyinde PKK'lı 10 terörist etkisiz hale getirildi

2024-11-25 18:27 - Gündem

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hiyam beldesine saldırılarını yoğunlaştırdı

2024-11-24 16:07 - Dünya

Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor

2024-11-25 13:57 - Sağlık

Türkiye'de 2024, güneş enerjisinde rekorların yılı oluyor

2024-11-26 10:05 - Ekonomi

Beylikdüzü'ndeki fabrika yangını yaklaşık 62 saattir sürüyor

2024-11-25 17:37 - Asayiş

Dede ve torun böbrek nakli için ameliyathaneye aynı sedyede girdi

2024-11-22 11:23 - Çevre-Hayat

Hırvatistan'da cumhurbaşkanlığı seçimi 29 Aralık'ta yapılacak

2024-11-21 21:27 - Dünya

Japonya ve ABD'nin ortak hava üssü için "gürültü tazminatı" kararı

2024-11-20 17:22 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni: Açlık ve yoksulluk sorunlarını çözmekten çok ama çok uzaktayız

2024-11-19 19:32 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz görevinden ayrılıyor

18:48 - Dünya

İran ile ABD arasında 3 Mayıs'ta yapılacak nükleer görüşme ertelendi

17:52 - Dünya

İspanya'da hükümetin kurduğu komisyon elektrik kesintisinin nedenini araştırıyor

17:27 - Dünya

UAD'de Norveç, İsrail'in Gazze'ye ablukasının vicdansızca ve yasa dışı olduğunu vurgu

17:18 - Dünya

İsrail'in Lübnan'da düzenlediği hava saldırılarında 4 kişi öldü

17:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT'nin 61'inci kuruluş yıl dönümünü kutladı

19:22 - Gündem

Bazı illerde fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

19:13 - Gündem

Diyarbakır'da bir depoda çıkan yangına müdahale ediliyor

19:02 - Gündem

İtalya Futbol Federasyonu'ndan Hakan Çalhanoğlu ve Simone Inzaghi'ye ceza

18:57 - Spor

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, AA standını ziyaret etti

18:53 - Gündem