?>

Bolkar'daki buzul göllerinin kış güzelliği büyülüyor

Niğde, Konya ve Mersin sınırında yer alan Bolkar Dağları'nın yaklaşık 2 bin 650 metre yüksekliğindeki buzul gölleri Karagöl ve Çinili, kış güzelliğini yansıtıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Konya

Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Meydan Yaylası mevkisinde bulunan Karagöl ve Çinili göller, yavaş yavaş buz tutmaya başlarken, kış mevsiminin getirdiği eşsiz güzellikleri ile görenleri cezbediyor.

Bolkar Dağları'nda buzul aşınması ile oluşmuş "sirk göller"den olan bu göller, endemik çiçekler ve Toros kurbağası, yeşil bitki örtüsü, yılkı atları, yer sincapları, tavşan, tilki, kurt ve yırtıcı kuşları ile yaban hayatı için de önemli bir zenginliği barındırıyor.

Doğada kamp ve yürüyüş yapmak isteyenler, eşsiz manzara eşliğinde fotoğraf çekmeyi tercih eden amatör ve profesyonel fotoğrafçılar için alternatif seçenekler sunan göller, etrafını çevreleyen yüksek kayalıklar, dağ zirveleri, sisli ve puslu görseliyle ziyaretçilerini derinden etkileyen görüntüler oluşturuyor.

Daha çok yaz mevsiminde serinlemek ve şehrin stresinden uzaklaşarak doğa ile iç içe bir yaşantı isteyen kampçı ve dağcılar tarafından tercih edilen Meydan Yaylası ve buzul göllerinin, kış mevsiminde de ziyaretçisi eksik olmuyor.

"İlginç ve muhteşem bir manzara buldum"

Konya'nın Ereğli ilçesinden bölgeye gelen doğa fotoğrafçısı Bülent Fakı Şengün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meydan Yaylası'ndan sonra yaklaşık bir saatlik tırmanışla Karagöl'e ulaştıklarını ve çok güzel görüntüler ile karşılaştıklarını söyledi.

Mevsim şartlarına göre yürüyüş rotaları önceden belli olduğundan, göller bölgesine gelmekte zorlanmadığını dile getiren Şengün, şöyle konuştu:

"Karagöl ve Çinili göllerini daha önce çok duymuştum. Sosyal medyadan, arkadaşlardan fotoğraflarını görmüştüm, gelmek ve kendi gözlerimle görmek bugüne nasip oldu. Çok ilginç ve muhteşem bir manzara buldum. Kış uykusuna yatmakta gecikmiş endemik Toros kurbağalarını görme ve bu mevsimde inceleme şansı buldum. Buradaki buzul gölleri ve muhteşem manzarayı fotoğraflamanın keyfine vardım. Doğaseverlerin ve fotoğrafçıların mutlaka görmesi gerekir diye düşünüyorum. İnsan, gördüğü bu güzellikler karşısında adeta rahatlıyor, hayatın stresinden, yorgunluğundan kurtuluyor."

Meydan Yaylası, Karagöl ve Çinili gölleri, 2017'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ''Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı'' ilan edilmiş, bu durum doğal hayatın ve endemik türdeki bitki ile hayvanların korunması açısından önemli bir adım olarak görülmüştü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Lider Sivasspor sahasında kazandı

2019-11-30 19:44 - Gündem

Türk Telekom'dan gençlere avantajlı Selfycard

2019-12-04 15:10 - Genel

Ampute futbol hayatını değiştirdi

2019-12-02 14:24 - Gündem

Çevre dostu dezenfektan ilaç, fuarda tanıtıldı

2019-11-29 13:58 - Genel

10 ayda bin 313 terörist etkisiz hale getirildi

2019-11-29 14:16 - Asayiş

Bolu Dağı'nda sis etkili oluyor

2019-12-02 13:17 - Gündem

Aytemiz Alanyaspor kupada çok farklı

2019-12-03 22:47 - Spor

AnadoluJet'ten indirim kampanyası

2019-12-03 12:01 - Genel

Trabzonspor Kulübü Başkanı Ağaoğlu: Lisans talimatının ciddi şekilde takipçisi olacağız

2019-11-30 22:22 - Spor

Katar bankacılık ve emlakta 7 milyar dolar daha yatırım yapacak

2019-12-03 14:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Giresun'daki Paşakonağı Yaylası akarsularıyla güzel manzaralar sunuyor

17:03 - Çevre-Hayat

Kırşehir'de tedavi edilen 25 kuş, Bozkır Dağları'na yeniden kanat çırptı

16:52 - Çevre-Hayat

Aydın'da sıcak hava bunaltıyor

16:43 - Çevre-Hayat

Düğün hazırlığı yapan çocuklar su baskınına yakalandı

16:08 - Çevre-Hayat

Antalya'da insansız cankurtaran robotu plajlarda hizmet veriyor

15:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

DMM, Türkiye'nin Suriye'deki Dürzi topluluğu hedef aldığı yönündeki iddiaları yalanladı:

16:47 - Gündem

İzmir'de doğal gaz borusunda meydana gelen patlama trafiği aksatıyor

16:42 - Gündem

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen hayatını kaybetti

15:22 - Siyaset

Türkiye, 2 yeni sondaj gemisiyle dünyanın en büyük 4. deniz enerji filosuna sahip

15:17 - Ekonomi

Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin anavatanlarına gelişleri devam ediyor

15:08 - Gündem