?>

Bodrum katında tamircilikten 10 bin metrekarelik tesise

Almanya'da evinin bodrum katında bilgisayar tamir ederek iş hayatına atılan Ilgar, Kocaeli'de kurduğu elektronik atık tesisinde, istihdama ve geri dönüşüm sektörünün gelişmesine katkı sağlıyor. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

KOCAELİ - Şahin Oktay

Kars'tan İstanbul'a göç eden yoksul bir ailenin 7 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen ve maddi sıkıntılar içerisinde geçirdiği öğrencilik yıllarının ardından 1994'te Almanya'ya giden Murat Ilgar, Hannover kentinde hem dil öğrenip hem de yarı zamanlı işlerde çalışırken bir yandan da evinin 3 metre karelik bodrum katında bilgisayar ve televizyon tamirine başladı.

Zamanla işlerini büyüten ve bilgisayar alım satımı ile tamiri yapan 3 şubeli bir işletme açan Ilgar, bu sırada elektronik atık firmalarıyla tanıştı. Sektördeki ışığı fark ederek 2003'te Kocaeli'de elektronik atık geri dönüşüm firmasını kuran Ilgar, kısa süre içerisinde Avrupa'nın ve Türkiye'nin sayılı entegre geri dönüşüm tesislerinden birinin sahibi oldu.

Ilgar, Kartepe'de 10 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren firmasında istihdam ettiği 50 personel ile yılda 15 bin ton elektronik atığı ekonomiye geri kazandırıyor.

"Bir bardak çayım olursa kendimi mutlu hissederdim"

Murat Ilgar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'a göç ettiklerinde sıkıntılı günler yaşadıklarını belirterek, okul harçlıklarını çıkarmak için hafta sonları çalıştığını söyledi.

Almanya'ya gittikten sonra yarı zamanlı işlerde çalıştığını anlatan Ilgar, şöyle konuştu:

Bozuk televizyon ve bilgisayarları evin 3 metrekarelik bodrumunda tamir ediyordum. Hiç unutmam bazen hava çok soğuk olurdu, mont giyerdim bir bardak çayım olursa kendimi mutlu hissederdim. Meslek hayatıma burada tamir yaparak başladım. Yaklaşık bir sene kadar bu işlerle uğraştım."

Bir süre sonra kendi işini kurmaya karar verdiğini, Hannover'de elektronik atık ayrıştırma işine girdiğini ve sektörde tecrübe kazanmaya başladığını anlatan Ilgar, bununla alakalı eğitimler aldığını, mesleğinin de elektronik olmasının işini kolaylaştırdığını ifade etti.

Almanya'da bu işi iyice kavradıktan sonra Türkiye'deki 300 metrekarelik bir depolama alanında 5 çalışanla firmasını kurduğunu belirten Ilgar, "Şu anda 50'ye yakın çalışanımız var ve yaklaşık 2 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere 10 bin metrekarelik alanda yılda 15 bin ton elektronik atık ayrıştırıyoruz. Türkiye'deki birçok elektronik market zinciri, tanınmış, cep telefonu, beyaz eşya firmaları ve belediyelerle çalışıyoruz." diye konuştu.

Kocaeli Sanayi Odası tarafından 2011'de "Girişimcilik", 2013'te de "Sürdürülebilirlik" ödülüne layık görüldüğünü vurgulayan Ilgar, şunları kaydetti:

"Amacımız Türkiye'de sektörün gelişmesi için her türlü faaliyetin içerisinde bulunmak. Sıfır atığı hedefliyoruz. Türkiye'de atıktan doğan tüm ham maddelerin Türkiye'de kalmasını istiyoruz. Bu çok önemli bir konu. Elektronik atıkların içindeki değerli malzemelere Türkiye'nin ihtiyacı var."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko AB'nin kapısını açtı

2017-06-11 19:42 - Dünya

FETÖ askeri okul öğrencilerinde gizliliği ön planda tutmuş

2017-06-09 19:07 - Gündem

FETÖ'nün Lojistik Destek Merkezini işgali davasında 3. duruşma başladı

2017-06-07 14:52 - Gündem

"Propolis"te büyük hile

2017-06-12 06:57 - Sağlık

'Hüseyin Avni Mutlu kamu gücünü silah olarak kullandı'

2017-06-09 03:42 - Asayiş

'Bize yıllarca suçlu gözüyle baktılar'

2017-06-08 15:52 - Dünya

Fizy'de mayısta en çok dinlenen şarkılar

2017-06-07 15:36 - Ekonomi

'Katar krizinin derinleşmemesi için çok ciddi mesai harcıyoruz'

2017-06-11 01:27 - Gündem

'FETÖ'nün kökünü temizleyene kadar bize durmak yok'

2017-06-08 00:22 - Siyaset

Avusturya Cumhurbaşkanı burka yasağını gönülsüz imzalamış

2017-06-08 18:27 - Dünya

İlgili Haberler

Borla üretilen doğal solüsyon arıları öldüren zararlıları yok ediyor

12:13 - Çevre-Hayat

Van'ın yüksek kesimleri kar yağışıyla beyaza büründü

12:09 - Çevre-Hayat

Yaklaşık 60 yıldır sürdürdüğü mesleği parmak izlerini sildi

12:08 - Çevre-Hayat

Tekerlekli sandalyesiyle Erzurum'un soğuğunda hayatı fotoğraflıyor

12:02 - Çevre-Hayat

Ahmet usta, ömrünü adadığı ayakkabıcılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor

11:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İstanbul Orman İnovasyon Haftası üçüncü gününde devam ediyor

12:13 - Ekonomi

Van'ın yüksek kesimleri kar yağışıyla beyaza büründü

12:09 - Çevre-Hayat

Gazze Mahkemesi, İstanbul'da yarın başlayacak oturumlarla nihai kararını açıklayacak

12:08 - Dünya

Suriye topraklarında 19 konuşlanma yapan İsrail ordusunun işgali genişliyor

12:03 - Dünya

Türkiye çelik üretimiyle Avrupa'da başı çekiyor

11:58 - Ekonomi