?>

Bodrum'da baba oğul ata mesleği arıcılığı ürün çeşitlendirmesiyle sürdürüyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Ahmet Yılmaz ile ziraat mühendisi oğlu Mehmet Yılmaz, ata mesleği arıcılığı sürdürerek, bal, polen, arı sütü ve propolisin yanı sıra ana arı üretimi yapıyor.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Muğla

Dünya çam balı üretiminin önemli kısmının gerçekleştirildiği Muğla, Türkiye'nin birçok yerinden gelen gezgin arıcılara da ev sahipliği yapıyor. İlkbaharda yaptıkları çiçek balı hasadının ardından kamyonlara yükledikleri kovanlarla bölgeye ulaşan arıcılar, burada da çam balı üreterek ekonomiye katkıda bulunuyor.

Zengin flora ve faunaya sahip Muğla'daki ormanlık alanlara konulan kovanlardan çam balı hasadı yapılmaya başlandı.

Ahmet Yılmaz da oğlu Mehmet ile ata mirası arıcılığı geliştirerek sürdürüyor.

????

Yılmaz ve oğlu, Bodrum ilçesinde deniz manzaralı orman içinde çam balı, polen ve arı popülasyonu için mesai harcıyor. En kaliteli balı almak için çalışan baba-oğul, üretim aşamasında da birbirlerinin en büyük destekçisi oluyor.

Bal üretiminin yanında verimli ve hastalıklara dayanıklı arı kolonileri yetiştirmek için ana arı üretimine yoğunlaşan Yılmaz ailesi, Türkiye'nin çeşitli şehirlerine ve yurt dışına ürün gönderiyor.

"4 kuşaktır arıcılık yapıyoruz"

Ahmet Yılmaz, kendisinin 30 yıldır, ailesinin ise 4 kuşaktır arıcılıkla uğraştığını söyledi.

İlkbahar döneminde gezginci arıcılık yapan Yılmaz, "Arıcılık bizim dede mesleğimiz. Bodrum'u herkes turizm merkezi olarak, deniz, kum ve güneş olarak bilir ama biz burada doğal ürünler üretiyoruz. Arıcılığı dedelerimiz de 1800'lü yıllarda yapıyordu. Orman yangınlarından dolayı çok sıkıntılı dönemler geçirdik ama bu sene çam balında verim çok yüksek. Bu sene verimde en üst kaliteyi yakalayacağımızı umuyoruz. Bu yıl yaklaşık 15 ton beklentimiz var ve ilk kesimde 5 tonunu hasat ettik." dedi.

Çam balı hasadının aralık ayına kadar süreceğini ve iki hasat daha yapacaklarını ifade eden Yılmaz, balın yanı sıra polen, arı sütü, propolis ve ana arı üretimi yaptıklarını, doğal ürünlerini İngiltere, Almanya, Belçika, Kanada ve ABD'ye gönderdiklerini dile getirdi.

Mehmet Yılmaz da "Ailemle çocukluğumdan bu yana arıcılık yapıyorum. Genç bir ziraat mühendisi ve arıcı olarak gençlere en büyük tavsiyem, ülkemizin özellikle üretmeye ve üreten gençlere ihtiyacı var. Arıcılık bu anlamda geniş yelpazesi olan, getirisi iyi olan bir meslek grubu. Herkes memur olmayı düşünmesin bence üretime de katkı sağlasın." diye konuştu.

Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığından ana arı ve arı sütü üretimiyle ilgili eğitim aldığını ve bu eğitimin kendisini geliştirmesini sağladığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fanatik Yahudiler, İbrani yeni yılında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

2025-09-23 15:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda kilit sektörlerimizi dönüştürmeye devam edeceğiz

2025-09-24 21:52 - Siyaset

Suriye’nin Şam Kırsalı ilinde milyonlarca dolarlık bağış kampanyası düzenlendi

2025-09-20 23:43 - Dünya

Türk bilim insanları, girişimsel nöroradyoloji uygulamalarında dünyada öncü rol oynuyor

2025-09-24 13:12 - Sağlık

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'ne Dinamo Zagreb mağlubiyetiyle başladı

2025-09-25 00:08 - Spor

Ağabeyinden etkilenen Şırnaklı genç, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne yerleşti

2025-09-22 15:33 - Çevre-Hayat

Bayrampaşa Belediye Başkan Vekilliğine kura ile CHP'li İbrahim Kahraman seçildi

2025-09-21 16:47 - Siyaset

Siber saldırı, Avrupa'nın büyük havalimanlarında gecikmelere neden oluyor

2025-09-20 14:17 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç Antalya'daki Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri'nde konuştu

2025-09-22 12:57 - Sağlık

Tadilat yaparken orman yangını çıkardığı öne sürülen sanıklara 13'er yıla kadar hapis talebi

2025-09-22 11:52 - Gündem

İlgili Haberler

İzmir'de 8 yıldır park halindeki otomobili sarmaşıklar sardı

16:22 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da şehit ve gazi çocukları tarihi mekanları gezdi

14:43 - Çevre-Hayat

Kilis'te zeytin hasadı başladı

14:38 - Çevre-Hayat

Tokat'ta yaralı bulunan yılan kartalı Samsun'da tedavi ediliyor

14:22 - Çevre-Hayat

Edirne'de köye kurulan tesiste bitkisel ve hayvansal atıklar elektriğe dönüşüyor

12:22 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Almanya'da Filistin'e destek amacıyla tarihi Brandenburg Kapısı'na pankart asıldı

19:23 - Dünya

AB, Çin'den online alışverişe karşı önlem alıyor

19:13 - Ekonomi

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 89'a çıktı

19:03 - Gündem

Asya Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 2 yılda 6 milyar dolar finansman planlıyor

18:57 - Ekonomi

İçişleri Bakanlığından 6 il için "sarı" kodlu meteorolojik uyarı

18:37 - Gündem